10 000 000 migrantů na pochodu. Obíhá nový, zlý odhad, který nalévá Evropě čistého vína

01.08.2017 14:44

Bezpečnostní analytik Andrew A. Michta ve své aktuální analýze vyzývá evropské vlády, aby konečně začaly řešit migrační krizi. V opačném případě se bude Evropa dál rozdělovat. Stejné obavy potom vyjadřuje také někdejší stálý zástupce Itálie při NATO Stefano Stefanini na serveru Politico.

10 000 000 migrantů na pochodu. Obíhá nový, zlý odhad, který nalévá Evropě čistého vína
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Michta na webu think-tanku Carnegie Europe zmiňuje zprávu německé vlády, podle které v květnu bylo v oblastech kolem Středozemního moře připraveno přibližně 6,6 milionu lidí k cestě o Evropy. „Skutečný počet přistěhovalců, kteří se chystají na starý kontinent, však může dosahovat až 10 milionů,“ uvádí think-tank s tím, že důvěra veřejnosti v národní vlády v důsledku jejich neschopnosti migrační krizi vyřešit stále klesá.

„Žádné jiné téma nevede ke změně politiky tak jako právě migrační krize. Veřejnost je unavena z toho, že vlády stále nejsou schopny vracet zpět ty, kteří nemají nárok na udělení azylu. Migrační krize navíc zhoršuje vztahy mezi jednotlivými evropskými vládami. Do sporu se tak nedávno dostalo Rakousko s Itálií, když ministr zahraničí Kurz požadoval, aby Řím přestal umožňovat vstup ilegálním migrantům.“

Anketa

Chybí vám v politice exprezident Václav Klaus?

37%
63%
hlasovalo: 6897 lidí

Michta rovněž zmiňuje rozepře mezi Maďarskem, Polskem, Českou republiku na straně jedné a Evropskou komisí či Německem, které prosazují uprchlické kvóty. Za klíčový faktor současné diskuze o migraci považuje analytik z George C. Marshall European Center for Security Studies to, že byli do Evropy vpuštěni prakticky všichni. Aniž by byli schopni prokázat, že mají nárok na udělení statusu uprchlíka.

„Vlády musí začít reagovat na krizi přímo u zdroje. V opačném případě se stane obětí neřešených problémů současná už tak nepříliš silná tolerance migrantů,“ varuje Michta. Také bývalý stálý zástupce Itálie při NATO Stefano Stefanini považuje nepříliš úspěšně řešenou migrační krizi za hlavní ohrožení stávajícího politického „pořádku“. Ze svého pohledu především v Itálii, kde se budu na jaře příštího roku konat parlamentní volby.

Stefanini obhajuje požadavky Itálie na pomoc od Evropské unie. „EU by měla podniknout tři zásadní kroky. Za prvé přispět ke stabilizaci politických poměrů v Libyi. Za druhé zahájit program nucené repatriace ekonomických migrantů a nabídnout africkým zemím pomoc, aby mohly účinně bránit ilegální migraci. Nic z toho sice nesníží nespokojenost italských voličů, ale aspoň by oni i voliči v Evropě viděli, že evropská solidarita existuje,“ uzavírá Stefanini. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…