175 procent průměru EU. Cena za elektřinu v ČR. Černé na bílém

07.07.2022 8:32 | Ze sítí

Poměr ceny kilowathodiny elektřiny k paritě kupní síly tvoří v Česku neuvěřitelných 175 % evropského průměru. Prodej elektřiny na burzu do Lipska a následný zpětný odkup za německé ceny, který premiér Fiala vysvětluje zájmy menšinových akcionářů ČEZu, tak platí české domácnosti.

175 procent průměru EU. Cena za elektřinu v ČR. Černé na bílém
Foto: Archiv VB
Popisek: Ing. Vladimír Budinský, MBA; předseda spolku KONEC UHLÍ - NOVÁ ENERGIE

Na Twitteru skupiny Konec uhlí - Nová energie, kterou provozuje bývalý ministr dopravy Vladimír Budinský, se objevil graf ukazující poměr ceny elektřiny k paritě kupní síly. Z únorových průměrných cen elektřiny v hlavních městech vychází Praha v poměru k příjmům jako suverénní „vítěz“.

Zatímco v druhém nejdražším Bruselu platí přibližně 38,7 procenta, v nejlevnějším Oslu pouhých 10 procent a v průměru evropské sedmadvacítky 26,29, Praha všem odskakuje s 45,34 procenty.

Oproti průměru EU tedy Češi kupují elektřinu o 75 procent dráže.

Důvodem je fakt, že v Česku levně vyrobená energie je společností ČEZ prodávána na burzu v Lipsku, odkud ji zpět vykupujeme za drahé německé ceny.

Tento postup pod příspěvkem na stránce Konec uhlí - Nová energie hájil uživatel Petr argumentací trhem: „Česko žádnou elektřinu nevyrábí ani neprodává! Elektřinu zde vyrábí soukromé společnosti. Ty ji pak mohou prodávat, kde chtějí.“

Následovala reakce, že firma ČEZ je ze 70 % vlastněn státem, který tam může hájit své zájmy.

„ČEZ je podle českých zákonů soukromá firma a jejím cílem je tvořit maximální zisk pro její majitele,“ namítl uživatel Petr.

Jiný Petr, premiér Fiala, ve svém předprázdninovém projevu k národu, kterému sdělil, že při pohledu na složenky za energie nejspíš zažije šok, vše vysvětloval ohledy na menšinové akcionáře.

„Často se mne ptáte, proč prostě nenařídíme ČEZu, aby prodával elektřinu levněji, když ji vlastní stát. Odpověď je jednoduchá: v ČEZu jsou 30% vlastníkem soukromí akcionáři a ti mají své zájmy chráněné zákony. Zatímco zájmem státu je dostatek energií za přijatelné ceny, zájmem soukromého investora je zisk. A tyto dva přístupy se nyní dostávají do konfliktu,“ zaznělo v jeho projevu po ujištění, že investice do energetické suverenity se nám nakonec bohatě vyplatí.

Vláda počítá s tím, že naše energetická soustava bude stále stát na jaderných elektrárnách, i když chce podporovat fotovoltaiky a další energetické inovace. „Naším pilířem bude jádro,“ ujišťoval Petr Fiala. O zařazení jádra a plynu mezi podporované zdroje energie se v úterý jednalo v Evropském parlamentu a návrh byl přijat.

Jak ale upozornil europoslanec Ondřej Knotek, když se o tématu v úterý v europarlamentu debatovalo, český ministr Mikuláš Bek vůbec nebyl v sále. „České předsednictví v dnešní klíčové debatě nevyužilo příležitost vystoupit v Evropském parlamentu na podporu jádra a plynu,“ poznamenal k tomu europoslanec ANO.

V diskusi pod příspěvkem europoslance Knotka se většina shodla, že jsme opět nejlepší v disciplíně „být za blbce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…