200 Kč za nic? Drzost! Shodli se všichni, akorát Nerudová si vymyslela extra důvod

20.12.2023 22:10 | Monitoring

Takhle si netroufli ani odboráři! Hospodářská komora ČR budí mezi podnikateli velké vášně, navrhuje, aby jí platili povinné poplatky. Proti tomu se ohradil například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ale i někteří ekonomové a další známé osobnosti, hovořící o neslýchané drzosti a okrádání.

200 Kč za nic? Drzost! Shodli se všichni, akorát Nerudová si vymyslela extra důvod
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Danuše Nerudová

Všichni podnikatelé v České republice by měli podle interního materiálu Hospodářské komory ČR platit příspěvek 200 korun, upozornily ve středu Novinky. Komora sdružuje přibližně šestnáct tisíc členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích.

Hospodářská komora ČR dlouhodobě zdůrazňuje, že hájí zájmy všech podnikatelů, a to nejen svých členů. „Komora prosazuje a chrání zájmy všech podnikatelů, nikoliv jen svých členů. V návaznosti na toto východisko návrh zavádí i institut poplatku, který budou platit všichni podnikatelé bez ohledu na členství v komoře,“ stojí v interním materiálu, který prezident komory Zdeněk Zajíček předložil jejímu představenstvu na konci listopadu.

Platit Hospodářské komoře ČR příspěvky důrazně odmítla ekonomka Danuše Nerudová, a to proto, že její zájmy nehájí. „Jako OSVČ odmítám platit povinně poplatek Hospodářské komoře ČR, která například pořádá konferenci o budoucnosti ČR, kde sedí patnáct mužů starších padesáti let a jediná žena je v roli moderátorky. Moje zájmy totiž nehájí ani nereprezentuje,“ uvedla na sociální síti X. V diskusi poté ještě dodala, že komora nemůže reprezentovat zájmy všech. Od toho tu jsou profesní komory.

Nesouhlasnou reakci s tím, aby podnikatelé platili Hospodářské komoře poplatky, vyjádřil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, hovořil o nepochopení demokratického systému: „Poplatek Hospodářské komoře, aniž jste členem, a můžete tedy chodit na schůze, mít připomínky. Plaťte za to, že je někde politik vládní strany a jedná se svými. My tu demokracii vůbec nechápeme. Komory mají mít kontrolní funkce, chránit i spotřebitele a musí v nich být demokracie. Nebo tomu říkejte podnikatelské odbory,“ napsal Šmucler.

„Povinný poplatek Hospodářské komoře ČR považuji za neslýchanou drzost,“ připojil názor učitel na VŠE Tomáš Šalamon. Hospodářská komora je pro něj přežitek korporativismu, který v dnešní ekonomice nemá opodstatnění. „Pochopil bych, kdyby měla některé funkce jako v jiných zemích, např. vedení OR. Teď je to ale jen trafika pro politiky,“ konstatoval.

Kritikou na adresu Hospodářské komory nešetřil ani někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Tohle není dobrý nápad, to si netroufli ani odboráři. Ti také tvrdí, že ‚bojují za všechny zaměstnance bez rozdílu‘, ale příspěvky vybírají jen od svých členů,“ poznamenal k návrhu na poplatek pro podnikatele.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy podnikatelé správně odmítají platit Hospodářské komoře povinné poplatky. Připomněl, že Hospodářská komora nedokázala zabránit tomu, aby na ně zle dolehl konsolidační balíček, usoudil v reakci na její požadavky na povinný poplatek. Navíc její vedení v médiích podle něj viditelně hájí snad jen zájmy a marže dvou německých skupin obchodních řetězců, jež mají dohromady přes polovinu trhu. „Nechť si tedy Hospodářskou komoru platí třeba právě německé řetězce,“ doplnil.

Komentátor Petr Holec prstem ukázal na prezidenta Hospodářské komory ČR Zdeňka Zajíčka z ODS. „Hele, tohle už je fakt fialovská choroba. Premiér z ODS nás oloupí vyššími a novými daněmi, nový šéf HK z ODS Zajíček chce všechny podnikatele ještě oloupit povinným poplatkem. Kupředu levá, soudruzi,“ poznamenal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A k čemu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 21.12.2023 9:27:13
je dobrá ta komora?Asi jako k čemu je NERV, nebo k čemu je Prouza?K čemu je baba diplomka, Nutelak,agent na hradě,Jen prospěcháři a vyžírky co vůbec nic chytrého pro lidí nedělají,, Lžou, podvádí, vysmívají se,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…