21 Kč. Dá učitel za oběd v jídelně a Šafr zuří. Ze školy ho poučili

27.11.2023 16:10 | Monitoring

Šéfredaktor deníku Forum24 Pavel Šafr ve světle masové stávky učitelů za důstojné platy všech zaměstnanců školy zuří, že učitelé mají obědy za 21 Kč, a ještě mají tu drzost si stěžovat. Šafr uvedl, že kdyby učitelé za obědy platili v běžných cenách jako ostatní, mohly by se zlepšit třeba i platy kuchařů ve školních jídelnách. Učitelé ale Šafra poučili, že obědy jsou pro učitele levné, protože většinu jejich ceny dotují školy z Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). I ten ale chce vláda seškrtat.

21 Kč. Dá učitel za oběd v jídelně a Šafr zuří. Ze školy ho poučili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo ze školní jídelny, ilustrační foto

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Více než sedm tisíc škol po celé republice se v pondělí rozhodlo stávkovat proti rozhodnutím vlády Petra Fialy, že učitelé ani příští rok nedosáhnou na slibovaných 130 % průměrné mzdy a v rámci konsolidačního balíčku počítá Ministerstvo školství s dalšími škrty. Velkým tématem jsou platy nejen učitelů, ale i nepedagogických pracovníků jako třeba zaměstnanců školních jídelen.

Šéfredaktor deníku Forum24 Pavel Šafr navrhuje, aby si učitelé přestali stěžovat a radši začali platit za obědy stejné peníze jako normální lidé, pak by prý bylo i na lepší platy lidí v jídelnách. „Na pražských Vinohradech, jedné z nejprestižnějších čtvrtí Prahy, učitelé ve školní jídelně platí za oběd 21 Kč. Co kdyby učitelé platili normální ceny a kuchařky by měly také normální platy? Co je to za drzost od nás chtít, abychom jim platili tenhle ráj?“ ptá se Šafr na síti X.

 

 

Učitelé a další komentující ho ale poučili, že ve skutečnosti obědy stojí 100 Kč, ale učitelům jejich cenu doplácejí školy z FKSP, jedná se tedy o běžný zaměstnanecký benefit podobný příspěvkům na stravenky.

„Učiteli doplácí zaměstnavatel, říká se tomu zaměstnanecký bonus. U nás z FKSP a formou stravenky. Nevěřím, že to Pavel Šafr nechápe,“ reagovala učitelka Petra Mazancová.

 

 

„Většina zaměstnanců dostává významný benefit ve formě slevy na oběd (spoluúčast zaměstnavatele), tak proč to hrotíte u učitelů?“ přidal se další komentující.

 

 

„Pane Šafr, nyní jste se těžce shodil a udělal ze sebe hlupce. Oběd ve školní jídelně totiž stojí kolem 100 Kč. Rozdíl zaměstnancům platí školy z FKSP. To je mimochodem fond, který také vláda devastuje,“ uvedl další z učitelů, Štefan Klíma.

 

 

V rámci škrtů vláda totiž plánuje snížení prostředků na Fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP) o polovinu ze 2 % na 1 % z objemu prostředků na platy. Vláda také ruší původní vyhlášku o fondu kulturních a sociálních potřeb, která je prý nejasná a složitá.

Právník Ondřej Dostál Šafrovi vzkazuje, že kdyby se lépe učil, taky by mohl mít obědy za 21 Kč. „Zlotřilí učitelé na Vinohradech mají oběd za 21 Kč, kdežto vykořisťovaná pracující inteligence z Forum24 platí 5x tolik i za pitomé sójové latté. Přitom nedostali ani těch sto milionů na fake news od vyhozeného Klímy. Měli jste se líp učit, taky byste měli oběd za 21,“ reagoval Dostál.

 

 

S Šafrem ale souhlasí třeba prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Učitelé by asi za obědy mohli platit trochu více a rodiče také. Škola není od laciných obědů a nevím, zda by rodič připravil v Praze oběd třeba za drastických 40 nebo 50 Kč? Školství má mít jiné cíle. Práce kuchařky ve škole je specifická – mají skoro 3 měsíce prázdnin. Nesrovnávat plat s kuchařem v běžné restauraci, jinak jídelny skončí,“ napsal souhlasně Šmucler, že cílem školství není levné jídlo, ale kvalitní vzdělání, a tak by si mohli připlatit nejen učitelé, ale dokonce i rodiče.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A kolik, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 27.11.2023 16:56:59
že to platí chudí multimilionáři v poslanecké sněmovně a senátu, kteří jsou nejenom štědře placení z našich daní, ale ještě jim musíme dotovat jejich kantýnu obdobně jako jejich hlásnou troubu ČT?

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…