47 másel v Polsku a nenažraní Češi. Zaskočí, kdo žaluje

16.11.2023 10:11

Češi vykupují Polsko a Poláci jim propíchali gumy u auta, kterým přijeli, informují česká média. Zaskočí však, že na chování svých spoluobčanů při nákupech v Polsku žaluje i značný počet Čechů. „Polské pokladní a vůbec Poláci, jsou slušní, omluví se a počkají, když Čech lítá po obchodě, jak strhaný a neví co by!!! Češi se někdy chovají otřesně, žasnu nad trpělivostí polských žen za pultem,“ uvedl veřejně jeden z nakupujících. Před Vánoci prý Češka skoupila 47 másel. Explozi českých nákupů potvrzují i údaje bank, dle kterých české nákupy placené kartou vzrostly za poslední dva roky o 900 %.

47 másel v Polsku a nenažraní Češi. Zaskočí, kdo žaluje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U hranic s Polskem

„Dobrý den. S čím máte nejhorší zkušenost při nakupování v PL,“ zeptala se v rámci facebookové skupiny POLSKO – nákupy, tipy a doporučení jedna z jejích členek.

Pravděpodobně v tu chvíli ani netušila, jakou lavinu stížností na své spoluobčany tím odstartovala. Překvapivě se totiž valná většina diskutérů nevěnovala platbám kartou v cizí měně, neochotě polských prodavaček či nefungujícím zákaznickým kartám tamní Bedrionky.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

„S Čechama,“ zněla jeden z prvních a velmi jasných odpovědí, která předznamenala dění pod tímto statusem.

„S nenažranýma a sprostýma Čechama,“ upřesnil výše zmíněnou odpověď další z přispěvatelů.

„Polské pokladní a vůbec Poláci, jsou slušní, omluví se a počkají, když Čech lítá po obchodě, jak strhaný a neví co by!!! Češi se někdy chovají otřesně, žasnu nad trpělivostí polských žen za pultem,“ připojil se další.

„Češi,“ zněla další jednoznačná odpověď, která ještě konkretizovala, že se někteří chovají jak sarančata, tedy že najedou a nic po nich nezůstane.

„Nedivím se, že jsou Poláci nazlobení.“

„Loni před Vánocemi ženská 47 másel,“ popisuje další z členek skupiny svoji zkušenost s nákupem krajanky a okamžik, kdy se styděla, že je ze stejné země.

„Svatá pravda, někdy se fakt za nás stydím,“ souhlasí další člen.

„No, pak mluvím s ruským přízvukem,“ předkládá další svoji taktiku, jak nebýt spojován s neukázněnými a hlučnými Čechy.

Je ale upozorněn na fakt, že zmíněná taktika nemusí fungovat a že ruský přízvuk mu v Polsku tak úplně nepomůže.

Pravda ale je, že mnohdy hodně nestandardní chování českých nákupčích není problémem jen v Polsku.

„To není jen v Polsku,“ upozorňuje další diskutér na fakt, že kontroverzní nákupní zvyky nepředvádějí Češi jen u našich severních sousedů, ale jsou k vidění i u těch západních.

„V Německu je to ještě větší ostuda, tam si myslím, že jim nikdo nerozumí. Takový styl jedna rodina se rozprchne a Pepo, pocem, tady mají maso, snacha řve, maminko, chcete taky cukr a syn tato, ty voleeee, slivovice, voni znají slivovici?“

Pokud vám uvedené připomíná legendární scénu z kultovní trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno…, kde se Helena Růžičková se svou rodinou rozhodne zakoupit v Německu počítač, nejste sami.

Ale pojďme zpět k našim severním sousedům.

„Stydím se za Čechy, co dovedou... Pokřikování a ničení... Nedivím se Polákům, že už mají Čechů plné kecky,“ zmínil jeden z diskutérů i fakt, že mnohde Čechy v obchodech nevítají s otevřenou náručí.

„Prý tam často někomu propíchají gumy u auta!!! Prý jim vykupujeme zboží v akci,“ potvrdil zmíněnou situaci jeden ze členů skupiny, který měl zřejmě na mysli informace, které zveřejnil např. server Novinky.cz.

„Několik případů útoků na auta českých zákazníků, kteří parkují před obchody v polském pohraničí, prověřuje polská policie,“ napsal server s tím, že k incidentům došlo na parkovištích před dvěma supermarkety ve Slezském vojvodství.

Útoky prý ukazují, že někteří Poláci, zejména v malých obcích, nevidí v obchodech české zákazníky rádi. A to kvůli vytváření front a vykupování zboží, které je zrovna v akci.

Abychom nevzbudili dojem, že českým občanům vadí při polských nákupech jen chování jejich spoluobčanů, pod zmíněným statusem se objevily i obavy jiného charakteru.

„Abych tam nepotkal Fialu,“ shrnul to stručně jeden z přispívajících, zřejmě na základě nedávného kontrolního nákupu, který provedl český premiér u našich německých sousedů v tamním supermarketu.

Dodejme ale, že ani tyto, ani jiné zážitky a komplikace Čechy od nákupů v Polsku zřejmě nijak neodradí ani do budoucna.

Podle Jana Hailicha, šéfa platebních řešení v České spořitelně, který poskytl rozhovor serveru SeznamZprávy.cz je odhad, že v letošním roce Češi v Polsku nechají 17 miliard korun. Ty by do státního rozpočtu České republiky přinesly zhruba 3 miliardy korun na daních.

Těmto číslům se ale nelze divit, pokud si vyslechneme další ekonomova slova.

„Vidíme, že Polsko má potraviny levnější o 24 procentních bodů. Pokud se tato situace udrží, lze předpokládat, že trend útrat v Polsku bude stejný, nebo bude možná dokonce posilovat,“ dodává Hailich.

Údaje o miliardách, které státu utíkají prostřednictvím Čechů nakupujících v cizině, potvrzuje i TV NOVA.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Ta na svém serveru TN.cz uvádí, že Češi utrácejí v zahraničí stále více peněz, a to především v Polsku, kde v tamních supermarketech zaznamenaly za poslední dva roky české banky téměř 900% nárůst plateb. Státní kasa tak přichází o miliardy korun, které vybírá na daních.

„Podle statistického úřadu utratili Češi jen na jaře letošního roku v zahraničí asi 21 miliard korun. Tratí na tom nejen supermarkety v Česku, ale i státní kasa,“ píše dále zmíněný server s tím, že kdyby výše zmiňovaných 21 miliard korun utratili v tuzemsku, jen na DPH by si v případě 21% sazby stát přišel na asi 3,7 miliardy korun. 

„Určitě to znamená výpadek příjmu státního rozpočtu především z daně z přidané hodnoty. Ale na druhou stranu ty nákupy snižují inflaci,“ uvedl k tomu pro TV NOVA ekonom Štěpán Křeček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na vině je vláda, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 16.11.2023 10:39:07
který český národ uvrhla mezi chudinu Evropy. Je samozřejmé, že když se někdo vypraví do Polska, udělá větší nákup, případně i pro příbuzné, aby se cesta vyplatila. Pokud jde o zájezd, mají lidé omezený čas a není divu, že se snaží rychle pobíhat a vzít, co je potřeba. Nakonec i z vlády zaznívají hlasy, že si mají lidé jít nakoupit do Polska a nákup se vyplatí i pro vzdálenější oblasti. Stydět se musí pětikoalice, ne Češi.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …