A je jasno. Trumpovi odpadl soupeř a strhla se mela

22.01.2024 8:34

Z boje o post kandidáta Republikánské strany na prezidenta vypadl další účastník, floridský guvernér Ron DeSantis. Zároveň podpořil Donalda Trumpa, který v Iowě získal přes 50 procent hlasů. A podle průzkumu deníku Washington Post tomu tak bude i ve státě New Hampshire. Trumpovi tak zbývá jedna soupeřka, u které si podle moderátora Tuckera Carlsona demokraté přejí, aby nominaci vyhrála.

A je jasno. Trumpovi odpadl soupeř a strhla se mela
Foto: Repro X
Popisek: Ron DeSantis, guvernér Floridy a neúspěšný kandidát na prezidenta

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26572 lidí
Volba kandidáta pro americkou Republikánskou stranu (tzv. primárky – pozn. red.) ještě ani pořádně nezačala a už v podstatě končí. Guvernér Floridy Ron DeSantis oznámil, že svou kampaň za zvolení prezidentem končí a že ti, kdo ho podporovali, mají volit Donalda Trumpa. Za to mu Trump poděkoval.

Je možné, že DeSantis zjistil, jak dopadnou výsledky ve státe New Hampshire. Dle dotazníku deníku Washington Post tam taktéž s přehledem vede Donald Trump s 52 %. Ale na druhém místě se s 34 % umístila bývalá velvyslankyně u OSN Nikky Haleyová. A DeSantis by byl třetí, s osmi procenty.

Haleyovou by nejvíce volili ti, kdo se registrovali k volbě, ale neuvedli stranu, pak absolventi univerzit, liberálové, příznivci potratů a ti, kteří si myslí, že Joe Biden v minulých volbách vyhrál férově. Před tím, jaké budou výsledky ve státě New Hampshire, už varoval komentátor a moderátor Tucker Carlson, tedy že demokrati se budou snažit protlačit Haleyovou jako kandidátku, ačkoliv ji v podstatě nikdo nechce.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26572 lidí

Za to, že ze závodu odstoupil, se DeSantisovi dostalo uznání nejen od Trumpa. „Respektuji velmi Rona DeSantise. Legitimizoval Trumpa jako volbu pro republikány, ačkoliv se nedá říct, že by nebylo na výběr,“ komentoval DeSantisův konec v kampani autor komiksu Dilbert, Scott Adams. A dodal, že to DeSantis „zahrál dobře“ a nastínil možnost, že by se guvernér mohl pokusit o kandidaturu v roce 2028.

Ozval se také spoluzakladatel konzervativního média Daily Wire, Jeremy Boreing, který označilo DeSantise za nejschopnějšího guvernéra ve Spojených státech, který z Floridy udělal stát, který volí republikány. Má prý stejně bojovného ducha jako Trump, ale je také schopen efektivně řídit, což údajně Trump není.

„Ale aby byl prezidentem, musí člověk vyhrát nominaci. DeSantis nevyhrál a nemohl vyhrát, protože republikánští voliči vnímají Trumpa jako současného prezidenta a tyto volby jako formalitu. Přál bych si, aby to tak nebylo, ale rozumím tomu, proč se tak děje. Trump to dokázal v Iowě a DeSantis správně skládá karty ve světle tohoto důkazu,“ uvádí Boreing. Dodal, že někteří fanoušci MAGA (tj. Donalda Trumpa) jsou prý až moc zlí na Nikki Haleyovou, bývalou vyslankyni k OSN a Trumpovu protikandidátku. Ale dodyčná prý nebude kandidátkou republikánů a ani by být neměla. Za týden si podle něho všichni vylížou rány utržené v primárkách a soustředí se na poražení levice.

Což bude těžké, protože ta prý udělá vše pro to, aby Trumpovu vítězství zabránila. „Volby v roce 2024 budou nejtěžšími volbami v moderní americké historii. Levice udělá vše, co je v jejích silách, aby zabránila férovému souboji. Nebude zapotřebí nic jiného než Boží milost, aby se republika mezi dneškem a inaugurací v roce 2025 zcela nerozpadla. Donald Trump je člověk s mnoha chybami. Doufám, že vyhraje ve všech padesáti státech,“ shrnul Boreing.

Přidal se i editor magazínu Newsweek Josh Hammer. I on preferoval DeSantise. „Ale od začátku bylo jasné, že jsou tu jediní dva lidé, kteří v tomto volebním cyklu kandidují na prezidenta a které stojí za to podpořit. Jeden z nich vypadl, jeden zůstává. Rozhodnutí je tedy nyní jednoduché. Nedělejte to složitější, než je nutné,“ vzkázal.

Objevila se teorie, že Trumpovi pomohla vyhrát všechna obvinění od amerických soudů. „Ron DeSantis byl úspěšnější, volitelnější a konzervativnější kandidát, ale nikdo neměl šanci proti bývalému prezidentovi, který byl několikrát nespravedlivě obviněn. Právě proto ho levice obvinila. Získali tak svého vytouženého soupeře ve volbách,“ tvrdí například Corey Inganamort, moderátor v rádiu. Názor, že volit Trumpa jde na ruku levici či globalistům, se pak vyskytl několikrát.

Jeden z vedoucích Trumpovy kampaně, Jack Posobiec, se ovšem této myšlence vysmál, protože příznivci DeSantise nejdříve tvrdili, že právě to mu pomůže vyhrát, protože „přece nikdo nebude volit obžalovaného kandidáta“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…