A je tu zase. V Českém rozhlasu znovu zarezonovalo téma změny státní hymny

28.03.2018 17:51

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vysvětloval ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu, proč by se měla změnit česká hymna. Prý potřebujeme bojovnější hymnu.

A je tu zase. V Českém rozhlasu znovu zarezonovalo téma změny státní hymny
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Vzhledem k tomu, že máme sto let výročí našeho státu, je podle Kejvala namístě otevřít debatu o české hymně, o tom, že bychom měli státní hymnu hrát častěji. „My jsme chtěli, aby ta hymna na první pohled byla jiná, aby i posluchač neodborník poznal, že ta hymna je jiná. My jsme chěli, aby byla víc bojovnější, aby víc motivovala sportovce do zápasu. Naše hymna je také moc krátká a když sportovci dosáhnou velkého úspěchu, tak si svůj úspěch ani pořádně neužijí,“ říká Kejval. Možná by pomohlo, kdyby se hrála i druhá sloka písně „Kde domov můj“.

„Ale my nechceme násilím měnit hymnu, my chceme, aby se k tomu vedla diskuse,“ zdůraznil Kejval. „Pojďme vést tu diskusi a uvidíme. Já bych strašně rád slyšel jiné nápady a jiné orchestrace. A jiná věc je udělat z toho velkou silnou hymnu,“ uvedl Kejval.

Jeho osobně nejvíc trápí, proč se česká hymna zpívá a hraje tak málo. Američtí školáci zpívají hymnu každé ráno, francouzští poslanci zase zpívají hymnu před každým zasedáním parlamentu.

Kejval si je prý vědom i toho, že se svou snahou na změnu hymny může narazit na odpor společnosti.

  • Upravené verze české hymny si můžete poslechnout ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…