A takto na Bulovce létaly miliony. Podnikatel se rozhodl promluvit

05.07.2018 21:01

O podivných zakázkách kolem Nemocnice na Bulovce informoval již delší dobu, nikdo ho ale neposlouchal. Podnikatel Alexandr Rusevský celou věc dokonce řešil s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. V rozhovoru pro server iRozhlas.cz popsal, jak na něj někteří lidé tlačili, a dokonce se ho snažili uplatit. Šlo o miliony korun.

A takto na Bulovce létaly miliony. Podnikatel se rozhodl promluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Alexandr Rusevský je sám s Nemocnicí na Bulovce v obchodním vztahu, jeho firma Alfedus servis, s. r. o. v objektu nemocnice provádí úklidové práce. Rusevský se dopátral informace, že Bulovka bude vypisovat nové výběrové řízení na novou úklidovou firmu. Protože mu zakázka přišla výhodná, rozhodl se znovu přihlásit.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Policie ale tvrdí, že zakázka byla zmanipulovaná. Nyní jsou orgány činnými v trestním řízení vyšetřováni kontroverzní podnikatel s vazbami na ČSSD a hnutí ANO Tomáš Horáček, někdejší ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská a také v pátek odvolaný nástupce Vrbovské, František Novák.

Výberové řízení vyhrála firma MW Dias, která za to údajně přislíbila Horáčkovi zaplatit 7,2 milionu korun. Reportér Ondřej Golis se Rusevského ptal, jak se dozvěděl o tom, že s výběrovým řízením je něco v nepořádku. Co tedy bylo špatně? „Dokumentace. Celou jsme ji napadli. Mně by nevadilo, kdyby přišla nějaká rozumná firma a vystřídala mě po čestné soutěži. Ale tímhle způsobem? V branži se povídalo, že tohle je typická cesta získávání zakázek těchto firem. Údajně zakázky vyhrávaly a pak je ‚tendrovaly‘ dál. Buď vydíraly místního dodavatele, aby jim předal lidi a know-how, nebo si přivedly jinou firmu,“ vylíčil Rusevský. O celém výběrovém řízení prý jednal s tehdejší ředitelkou Vrbovskou a také s pozdějším ředitelem Františkem Novákem, který byl v té době náměstkem nemocnice.

Po přečtení absurdních požadavků v zadávací dokumentaci se prý Rusevský rozčílil. Šel za vedením nemocnice a sdělil jim, že to nepovažuje za důstojné. V té době už s ním komunikoval pouze Novák, ředitelka Vrbovská na něj směřovala veškerou komunikaci.

Jak tedy Novák reagoval na Rusevského připomínky? „Nic na to neříkal, v určitou chvíli také úplně přestal komunikovat. Osobně si myslím, že asi odolával různým tlakům. Nevím, jestli mu něco nabídli, ale nakonec přešel na druhou stranu,“ odpověděl Rusevský.

Rusevský nakonec do soutěže podal nabídku, ale neuspěl. Obrátil se na antimonopolní úřad. V tu dobu na něj někdo začal tlačit, aby stížnost nedával na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Bylo mi řečeno, že můžu dostat určitou sumu, když to nedám na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dva miliony. Byl to člověk z branže,“ vylíčil Rusevský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…