A už to balí „opory“. Piráti v háji? Obrací se proti nim to, z čeho vznikli

13.07.2021 11:40 | Ze sítí

Kampaň Pirátů, strany původně proslulé svou moderností a blízkostí k digitálnímu světu, se opět stala terčem vtípků. Na internetu vznikl generátor, který k pirátskému heslu přiřadí náhodný obrázek. O vtipné výsledky není nouze. A i klasičtí pirátští příznivci už říkají, že se kampaň jednomu z favoritů voleb prostě nepovedla. Martin Fendrych z Aktuálně.cz se kvůli tomu dokonce vcítil do mladé ženy, kterou Piráti zklamali. Starosti má také další příznivec Pirátů, propagátor EU a eura, Peszyński.

A už to balí „opory“. Piráti v háji? Obrací se proti nim to, z čeho vznikli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Pomalu ale jistě se Piráti a STAN stávají hlavním otloukánkem současné předvolební kampaně a parodií na jejich kampaň přibývá. Pár příkladů za všechny, Jakub Michálek s lasem nebo fotbalový příspěvek poslance Jana Farského.

Nyní bude vytváření parodií na kampaň Pirátů a STANu ještě snadnější. Vznikl totiž náhodný generátor, který mají na svědomí Michal a Natálie, kteří se s ním pochlubili na Twitteru.

Funguje jednoduše. K jednomu z předvolebních hesel Pirátů a STANu se přidá náhodný obrázek. Většinou spolu obrázek a téma nápisu nesouvisí, ovšem v některých případech jsou obrázky více než výmluvné. A pro zvláště zákeřné jedince nabízí stránka i možnost dát k obrázku svůj vlastní text.

Výtvory internetového kombinátoru:

Existenci této stránky považuje aktivista a velký příznivec Pirátů Tomáš Peszyński za známku toho, že s pirátskou kampaní opravdu něco není v pořádku.

Anketa

Vadí vám, že od 1. září by si neočkovaní měli pravidelné testy na covid-19 platit sami?

54%
42%
hlasovalo: 10154 lidí
Zklamání z Pirátů je znát i na jinak k Pirátům příznivém komentátorovi serveru Aktuálně.cz, Martinu Fendrychovi. Ten se v posledním komentáři vžil do pocitů ženy ve věku 18 až 25 let, které se líbilo, jak se Piráti zajímali o klima, že nebyli proti migrantům a také dredy Ivana Bartoše. Nemluvě o volebním hesle: „Pusťte nás na ně.“

„Nešlo mi ani tak o to, aby někdo seděl ve vězeňském autobuse v poutech, ale aby se tu změnila atmosféra. Aby to tu celkově, duševně, psychicky omládlo,“ píše Fendrych za své mladé alter ego.

Jenže nyní není podle něho slyšet Piráty tak, jak je slyšet o nich, například pokud jde o vztah k migraci. Piráti se prý nebrání a přestali se lišit. „Bartoš chodí za důchodci, do domovů pro seniory, fajn, přeju jim to, ale mně se zdá, že za mnou nepřišel ani jednou, že se na mě vykašlal, najednou chce být stejný jako Babiš, jako Kalousek, dokonce snad jako Zeman,“ tvrdí Fendrychovo ženské alter ego.

„Myslela jsem, že se to v Praze změní, když ji vedou Piráti, že to tu bude třeba jako v Berlíně,“ stěžuje si dále Fendrychova vymyšlená studentka a dodává, že „Důraz na klima“ je v Pirátském programu až na šestém místě. „Jako by se najednou báli aspoň to strčit dopředu,“ spekuluje.

Dotyčná chce místo digitální revoluce novou sametovou a s ní i konec Andreje Babiše. Ale Piráti prý na Babiše dostatečně neútočí za jeho střet zájmů. Ani „orientace hospodářství na digitální ekonomiku, robotizaci nebo automatizaci“ dívku nenadchla.

Ve Fendrychově komentáři jsou zmínky i o kampani, která baví český internet. „Kdybych potkala Piráta Michálka s lasem, tak bych se ho zeptala, proč nechytá do lasa Babiše? Faltýnka? Mynáře? To by mi dávalo smysl,“ říká ve svém alter egu.

Z Ivana Bartoše má pocit, že se na ni, mladou voličku, vykašlal a že už ani Piráti nemají program pro mladé. „My to tu budeme muset přece živit, ne? Zeptala bych se ho, jak chce vyřešit to české šílenství s bydlením,“ situuje se Fendrych do starostí mladé ženy, která se také stará o konec uhelných elektráren, o násilí na ženách a jejich postavení. I prezentace programu u Vltavy prý byla důkaz, že Piráti vzkazují: „Už jsme jako oni.“

S Fendrychem vtěleným do mladé ženy ovšem nesouhlasí opět Peszyński. „Ta holčina, za kterou se vydává, PirSTANu volby nevyhraje. Je jich málo. A oni to vědí. Na jejich kampani je špatné provedení, ne to, na koho je zaměřena,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…