ANO láme v modelu rekordy, lidovci na dně. STAN se podle Medianu mátoří

14.04.2023 11:50

Čerstvý průzkum březnových volebních preferencí, který právě zveřejnila agentura Median, přinesl čísla, ze kterých se na centrálách některých stran a hnutí musí tajit dech. ANO podle něj válcuje svoji konkurenci rozdílem třídy, ODS zůstává druhá a SPD třetí. Na Piráty se ale poněkud překvapivě dotáhl STAN. Bez zajímavosti není, že třeba VŠ vzdělaní lidé nejčastěji volí právě ODS a ANO. Prezentovaná čísla se ale u některých subjektů liší až o stovky procent v porovnání s březnovým průzkumem agentury SANEP.

ANO láme v modelu rekordy, lidovci na dně. STAN se podle Medianu mátoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Podle údajů, které Median zveřejnil za březen 2023, si nejvyšší voličské preference drží hnutí ANO (34,5 %), následují ODS (15,5 %), SPD (10 %) a Piráti (8,5 %), kteří si od minulého šetření pohoršili o 3 procentní body. Preference vzrostly hnutí STAN (8 %) a do Sněmovny by podle tohoto modelu proklouzla i TOP 09 (5 %).

Agentura k tomu uvádí, že si ANO udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi v důchodu (55,5 %) a ve věku 65 let a více (53,5 %). Hnutí ANO je také nejčastější volbou lidí pouze se základním vzděláním (41 %) a absolventů SŠ bez maturity (54 %).

ODS má nejvyšší podporu mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi (25 %).

Lidé s VŠ dále nejčastěji podporují ANO (19,5 %) a Piráty (13,5 %). Ti, kteří by volili ODS, jsou zastoupení nejvíce ve věkové skupině 45–54 let (27 %).

STAN je nejčastější volbou mezi studenty (25 %). Studenti dále nejčastěji podporují Piráty (19,5 %), ODS (16,5 %) a Zelené (14 %). Voliči STAN jsou nejčastěji ve věku 35 až 44 let (23 %).

Aktuální voliči SPD mají nejčastěji středoškolské vzdělání s maturitou (50 %).

Zdroj: Median

V březnu 2023 by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 politických stran a hnutí. Překonání 5% hranice je ale u stran, které se kolem ní pohybují, nejisté.

To se týká hlavně stran, jako jsou TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL, které se pohybují okolo 4–5% hranice. Ostatní strany zůstávají na tříprocentním a nižším zisku. Zajímavé je, že v současnosti poměrně populární strana PRO se u Medianu nedostala ani na dvě procenta.

Pokud bychom sečetli zisky stran aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) došli bychom v součtu k podpoře 41 % potenciálních voličů.

Zajímavé je porovnání březnových výsledků průzkumu agentury Median a čísel, která nám za stejné období nedávno nabídla agentura SANEP.

Zdroj: SANEP

Podle ní by volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky koncem března vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,1 %, na druhém místě by skončila ODS v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 13,3 procentního bodu a na třetím Piráti v čele s Ivanem Bartošem, a to se ziskem 9,9 procentního bodu.

Čtvrtou pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele s jeho předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 9,6 procentního bodu, píše agentura na svých stránkách.

Na pátém místě by v aktuálním měření skončila strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla, a to se ziskem 6,4 procentního bodu.

Žádný jiný politický subjekt by se podle průzkumu SANEP v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Hnutí STAN pod vedením jejího předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana obsadilo šestou příčku, a to se ziskem 4,3 procentního bodu.

Následovala by TOP 09 se ziskem 4,1 procentního bodu, KDU-ČSL, která je součástí trojkoalice SPOLU, a to se ziskem 3,4 procentního bodu.

Porovnáním obou průzkumů tedy zjistíme, že zatímco zisky stran a hnutí, jako jsou ANO, ODS, Piráti či SPD, vycházejí v obou březnových průzkumech zhruba podobně, u hnutí STAN je rozdíl hodnot téměř 100 % a zatímco podle Medianu by s 8 % nemělo problém se do Sněmovny dostat, podle SANEP by se 4,3 % zůstalo bez mandátu.

Ještě zajímavější je situace u strany PRO, které SANEP přisoudil poměrně slušnou podporu 6,4 % a poukázal na růst její popularity a agentuře Median se nevešla ani mezi strany s nejnižším ziskem. Pokud Median přisoudil tzv. „ostatním“ pouhé 1,5 %, můžeme se domnívat, že PRO se zde pohybuje v hodnotách okolo jednoho procenta, tedy rozdíl mezi jednotlivými agenturami dělá 500 %, což už může budit rozpaky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže lze vidět,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSascha , 14.04.2023 12:27:15
že VŠ vzdělaní moc selského rozumu nepobrali. Nakonec to vidíme i u Fijaly, čím víc titulů, tím víc mimo. Čím to je? Vymyté mozky zcela mimo realitu?

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…