Abychom nezapomněli na Ukrajinu: Zásadní a převratné sdělení prezidenta Porošenka

13.10.2014 10:10

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v sobotu navštívil Charkov a představil zde na akademické půdě svoji reformní vizi nazvanou „Strategie 2020“. Druhý den na svém webu publikoval optimisticky laděný projev určený celému národu.

Abychom nezapomněli na Ukrajinu: Zásadní a převratné sdělení prezidenta Porošenka
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Porošenko při té příležitosti vyzval občany země, aby se zapojili do diskuze a aktivně se tak podíleli na dalším směřování země. „Hlavním cílem chystaných reforem je dosažení evropských standardů životní úrovně a následný vstup do EU v roce 2020," řekl prezident na půdě právnické univerzity v Charkově. Porošenko poznamenal, že pro provádení reforem v soudnictví bude klíčové využít intelektuálního potenciálu právě i charkovské univerzity.

„Jsem si jistý, že zdejší akademici dobře ví, že základem chystaných reforem je bezpochyby i reforma soudnictví. Naše země se změnila. Společný boj ukrajinsky i rusky mluvících obyvatel pro naši zemi, svobodu a důstojnost posílilo lásku k vlasti a zatlačilo do defenzivy síly, které chtěly zemi rozdělit na základě geografické, etnické či jazykové rozdílnosti," řekl prezident země v další části svého projevu. Podle jeho názoru je jedním z hlavních faktorů udržitelného rozvoje stabilní demokracie ukrajinského politického společenství.

V další pasáži projevu se prezident země věnoval také armádě. „V současné době celá země chápe a dává najevo svůj respekt k ozbrojeným silám. Podle průzkumu z loňského roku bylo méně než 20 % Ukrajinců připraveno bránit zemi se zbraní v ruce. Nyní je to přes 60 %. Míra důvěry v armádu dosáhla dokonce 63 %." Část projevu adresoval Porošenko i budoucím pilotům. „Vy jste naši ukrajinští sokoli. Tento pták byl vždy symbolem lidské lásky k nebi a svobodě. Vaším úkolem je bránit mír na ukrajinském nebi.“

Prezident rovněž zmínil podrobnosti týkající se dodávek ruského plynu. „Jsme teď velmi blízko k vyřešení problémů s dodávkami ruského plynu. Doufám, že významného pokroku bude dosaženo již na nejbližší společné schůzce v Miláně 17. října. Zároveň Porošenko řekl, že otázky spojené se zabezpečením dostatečného množství plynu by se měly řešit v rámci mírového plánu z Minsku. Jsme přesvědčeni, že návrh Ukrajiny je konstruktivní a akceptovatelný i pro druhou stranu. Jsme skutečně blízko k vyřešení celé záležitosti."

Prezident Porošenko zároveň vyjádřil naději, že parlament v úterý přijme jeho návrh zákona týkající se Státního úřadu pro boj s korupcí. Dalším krokem by podle jeho názoru mělo být zrušení poslanecké imunity. Porošenko rovněž vyzval k tomu, aby byli pohnáni ke spravedlnosti ti, kteří se pokusili rozdělit zemi. „Realizace Strategie 2020 by v konečném důsledku měla přinést dostupnou práci, slušné platy, stabilní důchody, stipendia a úspěšné podnikání," je přesvědčen Porošenko.

Porošenkův projev se uskutečnil v sobotu. O den později své teze prezident shrnul do provolání k národu. V tomto projevu vedle výše zmíněných pasáží zdůraznil, že konflikt ve východní části země lze vyřešit jen mírovou cestou.

„Drazí spoluobčané, jsme nyní silnější, mnohem silnější než před měsícem. Mírový proces ještě nebyl dokončen, ale přesto jsme již nyní dosáhli významného uklidnění celého konfliktu. Každý z vás jistě cítí, že to nás opravňuje dívat se do budoucnosti s velkou nadějí a umírněným optimismem. Budu se snažit vyvinout pro dosažení míru ještě větší úsilí. Věřím, že po překonání složitých výzev dosáhneme míru, reforem, prosperity a brzy se staneme součástí evropského společenství. Jsem přesvědčen, že vše dobře dopadne. Sláva Ukrajině!" zakončil Porošenko emotivně svůj psaný projev adresovaný ukrajinským spoluobčanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…