Aféry a předražené šunty. Politologové by Nečasovu vládu nechali málem propadnout

25.12.2012 21:45

Ostudnou známku čtyřku si od politologů vysloužila vláda premiéra Petra Nečase. Oslovení politologové vyjádřili sice údiv nad tím, že se vládě podařilo přes všechny aféry a rozhádanou koalici přežít, ve finále je ale tato vládní etapa podle nich velkým fiaskem.

Aféry a předražené šunty. Politologové by Nečasovu vládu nechali málem propadnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Podle průzkumu, který vedl Mediafax, vadí nejvíce politologům nedotažené reformy, aféry a špatná komunikace s lidmi. "Řekl bych, že vládní rok 2012 byl poměrně úděsným představením, které sice vyústilo ve schválení některých zásadních zákonů, ale způsobem, který proti koalici a potažmo celé politice poštval řadu lidí. Hovořím o tradičních nátlakových metodách, například získávání hlasů od přeběhlíků. Pokud si člověk na konci loňského roku po krizi s Věcmi veřejnými myslel, že nečasovská vláda už nic horšího nepředvede, tak koalice mu dokázala, že se mýlil," řekl dokonce jeden z oslovených politologů, Jiří Pehe.

Ten dal v hlasování o vládě rovnou známku číslo pět a dodal, že by měla současná vláda radši sama odejít. Na její stranu se ale postavil další z oslovených, Bohumil Doležal. Ten poukazuje na to, že se vláda snažila řešit věci, od kterých vlády před ní dávaly ruce pryč. "Nechci těm nešťastníkům dávat ošklivé známky a říkám, že kdyby měla k moci přijít sociální demokracie, má ode mne rovnou minus pět. Při všech problémech Nečasovy vlády nemohu odhlédnout od toho, že se vláda snažila prosadit klíčové zákony, což se o všech předchozích říci nedá. Při všech oprávněných výhradách bych na to nezapomínal," dodává.

Církevní restituce a předražený šunt

"Já třeba velmi vítám církevní restituce, za které bude vládě osmdesát procent národa spílat. Tak já jí za to rozhodně nespílám," dodává. Stejně jako Doležal pak vítá církevní restituce další z oslovených, politolog Josef Mlejnek mladší. Podle něj mají církevní restituce, narozdíl od ostatních reforem, smysl. Největším kamenem úrazu Mlejnek považuje zavedení kritizovaných S-karet. "Je to v uvozovkách perspektivní odvětví, různé IT firmy si vytvářejí kontakty na vládu nebo vládní úředníky a prosazují kdejaký předražený šunt. Jediný přínos z toho je ovšem zisk těch firem," dodává Mlejnek. On sám dal vládě čtyři mínus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …