Aktivista sledoval Moravce... A zděsil se nad tím, co slyšel

20.01.2014 14:14

Na webu Politikon.cz se zamýšlel Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun nad včerejším politickým diskusním pořadem Otázky Václava Moravce. Zabýval se tou jejich částí, která se věnovala vystoupení ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové, ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové a pravděpodobné budoucí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Spolek Šalamoun monitoruje nespravedlnost v české justici, jeho nejvýraznější tváří je John Bok.

Aktivista sledoval Moravce... A zděsil se nad tím, co slyšel
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Jemelík se zmiňuje o bývalém ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi, kterého označuje za sebejistého bezbřehého populistu. Nicméně přiznává, že Pospíšil v resortu spravedlnosti i přímo uvnitř úřadu za sebou zanechal stopu, která není zdaleka jednoznačná. Jemelík se zabýval především tím, co může Šalamoun očekávat v budoucnu v trestním řízení.

Jemelík poukázal na to, že Marie Benešová se v tichosti pokusila na poslední chvíli podminovat dlouhodobě připravované změny ve státním zastupitelství, jež měla spustit novela zákona o státním zastupitelství, vypracovaná během druhého mandátu Jiřího Pospíšila.

Celé vyjádření Zdeňka Jemelíka ZDE.

Podle Jemelíka Benešová stáhla novelu ze sněmovny proto, aby nahradila legislativní představy současného vedení státního zastupitelství a Unie státních zástupců jejím konzervativním názorem. Jemelík přitom Benešovou označil jako „dlouholetou prokurátorku protiprávního režimu“.

I když podrobnosti o obsahu novely, vypracované Benešovou, nejsou známy, z výroků nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v pořadu vyplývá, že tentokrát státní zástupci na textu nepracovali, pouze dostali možnost ve velmi krátké lhůtě deseti dnů předložit připomínky, a ty byly z větší části záporné. Z výroků paní ministryně také plyne, že jí vypracovaná novela nepočítá se zřízením tzv. protikorupčního speciálu.

Jemelík tvrdí, že je obeznámen se zahraničními právními úpravami postavení a struktury státního zastupitelství. S ohledem na to tvrdí, že pokud projde novela Marie Benešové, budeme v Evropě patřit k bílým vranám. „…téměř všechny evropské státy specializované státní zastupitelství mají již řadu let. Úvahy socialistky, poplatné zájmům velkého kapitálu, jdou asi jinými cestami než myšlení mladých státních zástupců, kteří si zatím zachovali nezávislost jak na politických stranách, tak na kapitálových uskupeních,“ míní Jemelík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…