Aktivistické agitky za naše peníze. Žantovského zaujal článek o vnucování menšin z ČT: Destrukce vztahů jako normální chování

26.12.2020 8:05 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Nejzajímavějším mediálním počinem týdne je článek o snaze České televize odstranit předsudky většinové populace. Petr Žantovský považuje za velmi důležitá slova, jimiž autor textu poukazuje na to, že koncesionáři vydržované veřejnoprávní médium namísto hodnot, jako je rodina, láska k národu, víra či slušnost, vnucuje většinové společnosti destrukci lidských vztahů a vydává je za normální chování. V přehledu nejzajímavějších mediálních událostí tohoto týdne se našlo místo i pro dění na Slovensku, kde se katolická církev začíná podílet na cenzurní situaci v médiích.

Aktivistické agitky za naše peníze. Žantovského zaujal článek o vnucování menšin z ČT: Destrukce vztahů jako normální chování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Přehled mediálních zajímavostí uplynulého týdne odstartuje pohledem k našim východním sousedům. „Ze slovenských zdrojů jsem se dozvěděl, že slovenští biskupové označili některé nepohodlné weby za konspirační a šířící dezinformace. A svým ovečkám radí, kde najít spolehlivé informace. To je velmi zajímavé, že se církevní organizace začíná podílet na cenzurní situaci v médiích. Zjevně má katolická církev na Slovensku vyšší kredit, čili se spoléhá, že to bude mít na veřejnost větší dopad. Konkrétně jde o vyjádření mluvčího Konference biskupů Slovenska pana Martina Kramary, který vydal stanovisko, že by měl být stanovený jasný rozdíl mezi těmi správnými médii, která říkají tu správnou pravdu, a těmi médii ostatními, která tu pravdu deformují nebo ji vůbec neříkají a šíří dezinformace,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Martin Kramara sdělil, že v žádném případě není pro vytváření indexů či seznamů a bude zdůrazňovat svobodu slova. „Načež vytvořil seznam, na který zařadil weby typu Gloria.tv, Svetlo svetla, Christianitas, Infovojna, Bádateľ, Zem a vek, Slobodný vysielač. Takže člověk, který tady bojuje za svobodu slova a proti vytváření indexů začne tím, že vytvoří seznam. Doprovodil to hezkým prohlášením: ‚Připomenu známé Řekni mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi‘. Jinými slovy řekl hlášku ve smyslu, že kdo nečte povolená oficiální média a čte média alternativní, tak je méněcenný, špatný a v podstatě nepřítel. Kromě toho jsme se z jeho vyjádření dozvěděli, že Konference biskupů Slovenska vydala i stanovisko k očkování. Tedy nevím, proč by se katolická církev měla vyjadřovat k očkování, nu ale dobrá, asi k tomu nějaký důvod měla,“ připouští mediální analytik.

Církev radí, co nečíst a kde najít spolehlivé informace

Mluvčí Konference biskupů Slovenska k očkování dodal, že je naprosto nepřijatelné, aby toto stanovisko někdo kritizoval: „Protože jakékoli napadání dokonce vypadá jako – cituji: ‚otevřený boj proti papežovi. Weby, které navenek vystupují křesťansky, ba odhodlaně katolicky, mohou být ve skutečnosti také nespolehlivé. Dokonce i skrytě protipapežské nebo protikoncilové a v některých případech rovnou schizmatické‘. Ty podle něj nežádoucí weby hodnotí slovy: ‚Jejich taktika je navzájem příbuzná: nabrat na palubu co největší počet fanoušků, jimž nabízejí zajímavé alternativní informace, a potom s nimi odplout tam, kam je chtějí dostat‘. O někom tu tedy tvrdí, že manipuluje s veřejností, že si toto veřejnost nemůže dovolit a musí číst správné a spolehlivé informace z prostředí katolické církve, jako jsou Rádio Lumen, Katolícké noviny, Rádio Mária Slovensko, televize Lux, které vyjmenovává,“ poukazuje Petr Žantovský.

To považuje za poměrně dramatické vyjádření, které Martin Kamara i velmi zajímavě pointuje. „Tvrdí, že v internetovém prostředí je strašná spousta informací, v nichž vyznat se je obtížné, a tak říká: ‚Na něco takového jsme v minulosti nebyli zvyklí‘. Tak kladu otázky: Katolická církev nebyla zvyklá na vytváření dezinformací? Katolická církev nelhala nikdy ve svých dějinách? Katolická církev nám bude ještě dnes tvrdit, že vždy mluvila pravdu? Katolická církev nám bude říkat, že děkan Lautner z Kladiva na čarodějnice obcoval na Petrových kamenech s černým galánem Martenem? To všechno katolická církev říkala a ve jménu toho lidi vraždila, upalovala a okrádala. Nevím, zda by se katolická církev neměla spíše vrátit ke své původní myšlence a původnímu poslání, tedy podávat lidem duchovní útěchu. Toto vyjádření staví mezi lidi závory a hranice a je proti samotnému smyslu existence křesťanství,“ míní mediální odborník.

Česká televize brojí proti hodnotám, které jsme vždy ctili

Druhé téma se bude věnovat médiu, které si tak rádo objednává průzkumy, v nichž mu jako zadavateli „kupodivu“ vychází, že právě ono je to nejdůvěryhodnější v zemi. „Velmi mě zaujal článek Roberta Trošky ‚Česká televize se zřejmě snaží odstranit předsudky většinové populace‘. Já v tom titulku samozřejmě čtu přítomný lehce ironický tón, protože ten článek je mimořádně přesvědčivý a mimořádně nezvyklý v našem prostředí, protože v něm popisuje, jakým způsobem Česká televize agituje pro LGBT uspořádání světa proti tradičním hodnotám, které jsme tady v Evropě vždy ctili. Autor textu si dal tu práci a našel si konkrétní díla, v nichž je takové počínání markantní,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…