Alexandr Vondra se zaradoval z výsledku kongresu ODS

29.01.2014 10:30

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve svém příspěvku shrnul kongres ODS, který se konal před týdnem v Olomouci. Volbu nového stranického vedení i změnu stanov, kterou partaj reformovala své vnitřní struktury, chápe politik jako nutné kroky. Výběr Petra Fialy do čela občanské demokracie schvaluje.

Alexandr Vondra se zaradoval z výsledku kongresu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Volba Petra Fialy předsedou byla správná a jediná možná. Brněnský konzervativní profesor dává ODS potřebný punc solidnosti. Je sice stranickým nováčkem, ale stojí za ním příběh člověka, kterému vždycky ležela na mysli i na srdci česká pravicová politika," píše Alexandr Vondra ve svém vyjádření.

Fiala se ve svém nominačním projevu na kongresu přihlásil k odkazu Antonína Švehly. Podle Vondry mají bezpochyby minimálně jedno společné: politický realismus. „A důraz na realismus a zdravý selský rozum musí být odrazovým můstkem obrozené ODS. Cesta na vrchol bude dlouhá a cestující se musí obrnit trpělivostí," konstatuje exministr.

Celý článek Alexandra Vondry najdete ZDE.

K politickému realismu se podle Vondry hlásí i nově zvolená stranická dvojka Jan Zahradil. „ODS tím vyslala signál, že změny a reformy netrčí ve vzduchoprázdnu, ale že může stavět i na tradici. Značka byla poškozena, ale stále za ni má smysl bojovat. Důvěryhodnost strany navenek bude obnovena jen tehdy, bude-li podepřena důvěrou straníků v sebe sama," podotýká politik.

Nebude to jednoduché, ale ODS musí bojovat o základní pravicové pilíře

Bývalý ministr obrany nepochybuje o tom, že opravdové zkoušky proto ještě přijdou a ODS ani její předseda to nebudou mít jednoduché. Vondra přiznává kus pravdy tvrzení, že s posledními volbami skončila celá polistopadová éra. Velká transformační témata, která nesla právě ODS, se sice do jisté míry vyčerpala, proto ale prý ještě není třeba psát pravicový program úplně znovu.

„Naopak zápas o jeho základní pilíře je aktuální víc než kdykoli dřív a bude se rozhodovat v odvaze jít do každodenních střetů parlamentní politiky," píše Vondra. „Musí to být zápas o svobodu jednotlivce a ochranu jeho soukromí v době, kdy je ohrožuje šmírování státu z jedné strany a nadměrná evropská regulace ze strany druhé," pokračuje politik.

Jeho výčet ale ještě zdaleka nekončí. „Musí to být nekompromisní hájení prostoru pro pracovité a odpovědné živnostníky a další podnikatele v době, kdy jim bude chtít zakroutit krkem Jan Mládek v křesle ministra průmyslu a obchodu. A v neposlední řadě to musí být tlak na udržení svobody médií a důsledné kontroly toho, zda multimiliardář, který postavil svůj byznys na státních a evropských dotacích, nebude z pozice šéfa státní kasy a majitele několika novin zneužívat své postavení," uzavírá své vyjádření Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…