Alláhu akbar, křičel. A křičel. A křičel. Nové informace o muži tmavé pleti, který se nedokázal odpálit, ale jen křičel

21.06.2017 10:55

V úterý večer se odehrál pokud o teroristický útok na centrálním nádraží v Bruselu. Útočník byl však zneškodněn předtím, než se mu podařilo se odpálit. Podrobnosti světových médií hovoří o zradikalizovaném islamistovi, kterého předčasně prozradily jeho pozdravy velkému Allahovi.

Alláhu akbar, křičel. A křičel. A křičel. Nové informace o muži tmavé pleti, který se nedokázal odpálit, ale jen křičel
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Útočník byl opásán výbušninami, které ale neexplodovaly. Policisté jej stačili zneškodnit předtím, než se stihl odpálit, byť se o to měl pokoušet. Ještě před zneškodněním měl ale zvolat „Allahu Akbar“. Právě vyznání k velikému Allahovi, které je obvyklým verbálním projevem islamistických teroristů, mělo podle některých přimět bezpečnostní jednotky na peroně k okamžitému zásahu.

Konkrétně se mělo jednat o vojáky. Bruselská policie následně během několika minut vyklidila celé nádraží, které je jinak nejfrekventovanějším v celé Belgii. Nachází se jen kousek od historického centra města kolem Velkého náměstí. Zastaveny byly i dvě linky metra, které nádražím projížděly.

Agentura Reuters cituje zaměstnance bruselského nádraží Nicolase Van Herrewegena, který přímo přihlížel nepodařenému útoku. Vše se odehrálo na spodním peronu, který využívají vlaky metra a příměstské dopravy. „Stál tam muž, který křičel a křičel a křičel. Kříčel o džihádismu a podobných věcech a nakonec zakřičel „Allahu Akbar“ a odhodil malý kufřík, který držel,“ popisoval železničář.

Muže popsal tak, že měl tmavou pleť, krátké vlasy, bílé tričko a černé kalhoty.

Další ze svědků, třiadvacetilet právník Remy Bonnaffe, dokázal na svůj telefon vyfotografovat a následně přes Twitter poslat do světa obrázek hořícího atentátníka, včetně odhozeného kufříku kousek od něj.

 

 

Belgičtí bezpečnostní experti začali v médiích o útočníkovi důsledně hovořit jako o „osamnělém vlkovi“, který byl zradikalizován, ale má omezené možnosti i schopnosti útok efektivně provést. Srovnávají ho s útočníkem, který v pondělí večer útočil na pařížském bulváru Champs-Elysees, který se pokoušel najet s autem naplněným výbušninami do policejního vozu, ale byl zneškodněn.

Světové agentury v souvislosti s útokem na bruselském nádraží zdůrazňují spojení "izolovaný čin". Nejednalo se podle nich o člověka napojeného na širší teroristické sítě. A to přesto, že o jeho identitě doposud (kromě výpovědí svědků jeho atentátnického lapsu) nic zveřejněno nebylo.

I přes zveřejněné informace se belgický ministr vnitra Jan Jambon nechtěl před novináři příliš šířit o identitě útočníka, pouze potvrdil, že jeho útok měl povahu teroristického činu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…