Americká novinářka přišla do Českého rozhlasu vyvrátit Trumpova varování: Volební podvod, za to je pět let vězení, to by nikdo neriskoval

04.11.2020 20:23

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla Kim Wehleová, právní analytička a komentátorka televize CBS. Americké prezidentské volby zatím nemají jasného vítěze. Obě strany slibují, že jsou připraveny bojovat o vítězství u soudu. Jak bude souboj o Bílý dům pokračovat, a obejde se bez násilností a porušování demokratických principů?

Americká novinářka přišla do Českého rozhlasu vyvrátit Trumpova varování: Volební podvod, za to je pět let vězení, to by nikdo neriskoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Skutečně nevíme, čekáme, že to bude ještě asi pár dní, doufejme, že v pátek,“ poznamenala Wehleová k tomu, kdy by mohly být výsledky. „Je to tak, že státy sčítají hlasovací lístky a v závislosti na tom, jaké má ten který stát zákony, tak můžou začít sčítat v různé dny. Takže víme, že Donald Trump vyhrál Floridu, protože floridský zákon stanovuje, že korespondenční hlasy se mohou sčítat už týdny před volebním dnem. Ovšem v Pensylvánii, tam se mohly začít sčítat až včera. Takže jsou to miliony lístků a jsou to státy, které nejsou zvyklé mít tolik korespondenčních lístků, takže opravdu bude trvat fyzicky přepočítat tyto lístky. Nemůžou prostě s nimi začít dřív,“ vysvětluje Wehleová, čím je zdržení způsobeno. V Pensylvánii jsou, podle ní, ještě další zádrhely; musí se totiž ujistit, že poštovní úřad dodal všechny hlasovací lístky do včerejšího dne. 

„Pokud mohou přijímat lístky ještě tři dny, a opravdu v USA to má každý stát jinak, jak dlouho ještě přijímá ty ofrankované lístky...“ dodala, že by se tak mohlo opravdu počítat ještě do pátku. 

Donald Trump mezitím již prohlásil, že vyhrál a že chce případně celou věc přivést před Nejvyšší soud. „Čekalo se, že se prohlásí za vítěze nezávisle na tom, jak vypadají výsledky; a on zaujal pozici, že ty hlasy už by se měly přestat sčítat, ale na to neexistuje žádný zákon nikde ve Spojených státech. Když se podíváte na konkrétní státy, kde opravdu je rozdíl mezi oběma kandidáty velmi těsný, tak tam trošku panuje zmatek, jestli je ještě v pořádku přijímat hlasovací lístky, které jsou ofrankované správně, jsou to takové detaily, které mohou potom skončit před soudem. Ale co se týče těch swing states, těch klíčových států, tak jedině v případě, že tam budou velmi těsné rozdíly, že některé okrsky budou třeba mít problémy se sčítáním, tak potom se to může dostat před soud. Ale já si nemyslím, že to je tak jasně dané,“ podotkla Wehleová.

Trump podle ní nemá ani žádný důvod k tomu, aby hovořil o tom, že se hraje nečestně. „On to tvrdí několik měsíců. Už několik měsíců tvrdí, že korespondenční hlasování vede k podvodům, ale tohle by byl zločin podle federálního práva, a je za to pět let vězení. Což znamená, že pokud se například někdo bude vydávat za někoho  jiného s falešným průkazem totožnosti, tak může jít do vězení, a to opravdu lidé nechtějí riskovat,“ zmínila Wehleová.

Zda k žádným omylům nedošlo, to však podle Wehleové zaručit nelze. „Ale chyba je něco jiného než podvod. Ve Spojených státech každý stát rozhoduje sám, jak provede to volební hlasování, a má k tomu určený rozpočet. Teď samozřejmě máme pandemii, máme spoustu dobrovolníků ve volebních místnostech, ale stále ten systém je komplikovaný a ty chyby se mohou stát, ale je to něco jiného než podvod,“ podotkla. „Je možné, že v některých státech se budou řešit podobné chyby a budou znamenat, že některý hlas nebude uznán, ale to je úplně něco jiného, to není zločin, a o zločinu, o podvodu nemáme žádné důkazy. Skutečně, pokud budou chyby, tak by měl Kongres přijmout zákony, aby k nim nedocházelo. To za prvé. Za druhé je potřeba, aby federální vláda poskytla státům dost peněz na to, aby mohly ty volby uspořádat, ale to taky samozřejmě záleží na mnoha věcech,“ dodala. 

Prezident dokonce oznámil, že se pokusí zastavit sčítání hlasů, a řekl to před volbami. Může to udělat? „Ne, to on udělat nemůže, na to zákon žádný není. Ty volby by měly proběhnout jako v každé demokratické zemi, a měly by být započítány všechny hlasy. Neexistuje zákon, který říká arbitrárně, kdy zazvoní budík, a přestanou se počítat všechny hlasy. Takový zákon nemáme, a ten volební proces se liší stát od státu a federální vláda nemá žádnou právní autoritu zakázat státům sčítat hlasy,“ připomněla Wehleová. 

I demokraté řekli, že po svém boku mají mnoho právníků. „Republikáni chtěli omezit přístup k hlasování, chtěli mít kontrolu nad tím, jaké hlasy budou započítány, ale demokrati právě naopak. My ale nevíme, jestli naopak, když bude někde těsný rozdíl ve prospěch Donalda Trumpa, tak jestli tam budou chtít demokrati napadat ten výsledek. Je těžké to odhadnout,“ poznamenala. „Ale ano, Bidenova kampaň tvrdí, že chce spočítat všechny hlasy, a zároveň má na své straně schopné právníky, kteří budou s nimi spolupracovat,“ řekla. 

V případě, že bitva skončí u Nejvyššího soudu, bude podle Wehleové záležet na tom, na jakém zákonu to bude postaveno. „Který zákon bude napaden. I konzervativní soudy budou chtít vždy odkazovat na platné zákony, protože federální ústava říká, že státy si rozhodují svoje volby samy,“ dodala analytička z televize CBS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…