Americký finančník a význačný sponzor revolucí napsal s přáteli Putinovi. Je to prý velmi ošklivý dopis

27.01.2015 19:03

Vladimir Putin prý z Ruska vytvořil diktaturu. Moc ve svých rukách soustředí ve stejné míře jako Stalin a hodlá údajně pokračovat v destabilizaci Ukrajiny. Jeho éra však patrně letos neskončí. To si o ruském prezidentu myslí finančník Soros, biofyzik Frank-Kameněckij či profesor historie Etkind.

Americký finančník a význačný sponzor revolucí napsal s přáteli Putinovi. Je to prý velmi ošklivý dopis
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Vlivný miliardář a filantrop George Soros v dnešním komentáři publikovaném v americkém deníku New York Times upozorňuje na Putinovu snahu za každou cenu destabilizovat Ukrajinu. "I přes hlubokou finanční krizi se ruský prezident rozhodl zničit novou Ukrajinu ještě předtím, než se země postaví na vlastní nohy a také předtím, než jeho vlastní popularita klesne na nulu,“ píše Soros. Americký finančník maďarského původu také prezidenta Putina obviňuje z toho, že v posledních dnech zvýšil politický i finanční tlak na Ukrajinu. "Během víkendu se stalo terčem dalšího útoku pobřežní město Mariupol, a podle NATO byl opět řízený ruskými silami,“ poukazuje Soros.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Soros už poněkolikáté v tomto měsíci apeluje na mezinárodní společenství, aby poskytlo Ukrajině finanční prostředky nutné k jejímu dalšímu úspěšnému rozvoji. Konkrétně hovoří o 15 miliardách dolarů a tvrdí, že se zde hraje i o čas. Ruský prezident prý zneužívá pomalých procesů v EU ve svůj prospěch. "Nejde přitom jen o budoucnost této země. V sázce je i samotná Evropská unie. Ztráta Ukrajiny by byla obrovskou ranou. Pokud EU poskytne Ukrajině větší finanční podporu, bude nucen Putin opustit své agresivní plány. Prosperující a svobodná Ukrajina se navíc může stát inspirací pro ruskou veřejnost, jež může Putina přinutit přiblížit se svému sousedovi. Evropský kontinent tak na pomoci Ukrajině vydělá hned dvakrát,“ míní Soros.

Rusista a profesor historie Alexander Etkind zase ve svém textu publikovaném na serveru Project-Syndicate.org konstatuje, že Vladimir Putin vrátil svoji zemi k diktatuře. "V mnoha ohledech je tato diktatura velmi primitivní. Na rozdíl od sovětské éry není založena na ideologii, ale na základních emocích,“ píše Etkind. Profesor historie na univerzitě ve Florencii je přesvědčen, že Rusové i přes stále vysokou Putinovu popularitu netouží po autoritářském vůdci. "Jeho popularita je však do značné míry irelevantní, protože diktátoři se neohlíží na vůli lidu. Pokulhává i jeho srovnání se Stalinem. Ve Stalinově éře byla korupce považována za zločin a také byla tvrdě trestána. V současném Rusku je však korupce považována za normu,“ míní Etkind.

Celý text v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Putin se podle Etkinda obával, že by se události na Ukrajině mohly přenést i do Ruska, proto se odhodlal k tak tvrdému zásahu. "Putinův režim je ruskou verzí klientelismu. Jeho zločiny byly evidentní po celá léta a je velká škoda, že je nemohlo mezinárodní společenství potrestat,“ lituje Etkind. Kritizuje ovšem i přístup Západu, který dobře věděl o neúnosných podmínkách panujících v Rusku. "Evropské i americké firmy a banky však tyto problémy z vypočítavosti přehlížely, aby díky ruskému trhu mohly zvyšovat své zisky,“ upozorňuje Etkind. Rusko podle profesora Etkinda mohlo využít předcházející dvě dekády ke svému rozvoji a zvýšení blahobytu občanů. Místo toho však prý v zemi vládne zkorumpovaná elita v čele s Putinem, která pozitivnímu vývoji brání. "Tento neblahý trend bude pravděpodobně pokračovat i v letošním roce,“ dodává Etkind.  

Svobodná Evropa zase informovala o otevřeném dopise renomovaného biofyzika Maxima Franka-Kameněckého, který opustil své rodné Rusko před 21 lety a žije ve Spojených státech. Vloni na podzim v Rusku strávil čtyři měsíce, v průběhu kterých získal z Ruska tak špatný pocit, že se rozhodl po návratu do USA adresovat Rusům a Ruskám otevřený dopis. Frank-Kameněckij si v něm stěžuje, že naposledy byla veškerá moc soustředěna v takové míře v rukách jednoho muže za Stalina. "Míra patolízalství vůči Putinovi, kterou jsem viděl všude kolem sebe, byla skutečně neúnosná. Podobný kult osobnosti jsem viděl jako dítě ve Stalinově éře,“ stěžuje si Frank-Kameněckij a odsuzuje rovněž projevy antiamerikanismu, které jsou prý viditelné doslova na každém rohu.

Celý text v angličtině je ZDE.

Profesor na univerzitě v Bostonu také ostře kritizuje anexi Krymu a fakt, že podle průzkumů veřejného mínění ji přivítalo plných 73 % Rusů. "Jde o nebezpečný historický precedens, který připomíná Hitlerův zábor Sudet v Československu,“ zmiňuje Frank-Kameněckij a obává se, že atmosféra strachu v Rusku se blíží sovětské éře. "Ten strach je přitom opodstatněný, protože zemi ovládá Putin a nikdo neví, jaké budou jeho další kroky. To je velmi děsivé, protože jeho schopnost činit správná rozhodnutí je ve světle ukrajinské krize velmi diskutabilní,“ píše Frank-Kameněckij. Budoucnost podle něho může přinést pouze dva možné scénáře. Buď zhroucení režimu v důsledku sankcí či naopak přitvrzení vůči domácímu obyvatelstvu a utužení současného režimu. "Není snad třeba dodávat, kterou variantu bych já osobně preferoval,“ říká pro Svobodnou Evropu ruský biofyzik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…