Analytička Spencerová zmiňuje hrozbu, že turecké letectvo vybombarduje vojáky USA

14.08.2015 14:01

Situaci v Turecku ve světle toho, že tento stát v poslední době bombarduje postavení Kurdů na území Iráku a Sýrie, tedy těch Kurdů, kteří bojují proti Islámskému státu, se na serveru Literarky.cz věnuje analytička Tereza Spencerová.

Analytička Spencerová zmiňuje hrozbu, že turecké letectvo vybombarduje vojáky USA
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Nejprve připomíná, že jednání o velké koalici v Turecku podle očekávání skončila krachem, což otevírá cestu k předčasným volbám. Turecký prezident Recep Erdogan se tak prý posunul zase o další krok ve svém plánu na opětovné získání neomezené moci v zemi.

Erdoganův kalkul je prý jednoduchý: Válka proti Straně kurdských pracujících (PKK) i její syrské odnoži YPG může zcela utlumit hlasy umírněných kurdských stran, které Erdogana připravily o mocenský monopol, vyvolat vlnu politicky motivovaného násilí, což může ve finále zesílit volání Turků po bezpečnosti a „silné ruce“.

To vše pak v opakovaném hlasování může způsobit, že se prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) dostane pod tlak a svých 13 procent nemusí zopakovat.

  • Celý text je ZDE

Turecké letectvo mezitím pokračuje v útocích na jihovýchodě země. Turecká státní média tvrdí, že zabito bylo – na tureckém území i v „iráckém“ Kurdistánu – už nejméně 390 příslušníků PKK. Erdogan prý trvá na tom, že „neúnavná válka“ bude pokračovat až do chvíle, kdy v Turecku nezbude jediný „kurdský terorista“. Pouhé odzbrojení kurdských rebelů už mu údajně stačit nebude.

Generalitě USA se turecké nálety na Kurdy nelíbí

Podle Spencerové je příznačné, že zatímco Washington k turecké válce proti Kurdům, která ze všeho nejvíc posiluje Islámský stát, více méně mlčí, americkou generalitu „zlobí“ nálety v „iráckém“ Kurdistánu. Důvodem je to, že se tím jen zvyšuje riziko, že budou USA za a) vtaženy do dalšího regionálního konfliktu na Blízkém východě, a za b) že turecká letadla zasáhnou americké jednotky v oblasti.

„USA totiž v Kurdistánu na několika základnách cvičí kurdské pešmergy, odmítají Turecku prozradit jejich přesnou polohu a místo toho uvádějí jen obecné oblasti, které by neměly být bombardovány. Turecko vzpurně reaguje tím, že své nálety Američanům hlásí jen 10 minut dopředu, čímž se drasticky zkracuje čas, během něhož se mohou američtí vojáci případně schovat,“ popisuje situaci Spencerová.

IS má v Turecku silné pozice

Poukazuje na to, že proklamovaný obrat turecké politiky, která by se nově měla zaměřovat i na boj proti IS, s sebou nese četné problémy. Islámský stát si během let vzájemné spolupráce prý dokázal vybudovat na tureckém území pevné pozice. „Čím déle vše trvalo, tím složitější pro Turky bude proti IS zasáhnout, protože riskují odvetnou akci,“ vysvětlil prý pro Business Insider americký protiteroristický expert Jonathan Schanzer. „Už se utvořila až příliš početná skupina lidí, kteří investovali do extremismu v Turecku. Jakmile se jim bude chtít někdo postavit, je otázkou, zda ozbrojenci, jejich sponzoři a další, kdo na válce vydělávají, budou takový obrat tolerovat.“ Nebo jinými slovy: „Turecko je v pasti – vytvořilo si své vlastní monstrum a teď neví, co s ním,“ citoval Wall Street Journal nejmenovaného západního diplomata.

Nakonec ale poté, co IS 20. července zmasakroval 32 mladých tureckých levicových aktivistů, kteří chtěli v kurdském Kobani pomáhat při rekonstrukci mateřské školky a dětské kliniky, vyšly do ulic tureckých měst stovky tisíc demonstrantů skandujících hesla typu „Vražedný IS, Erdogan jeho kolaborant“.

Ankara tak pod nátlakem USA začala formálně střílet i směrem k pozicím IS. „To ale není žádná zásadní proměna jejich myšlení,“ uvedl The Guardian názor západního diplomata v Ankaře. „Je to vlastně jen reakce na konfrontaci s Američany a jinými.“

Kdyby použil yperit Asad, byl by oheň na střeše. Když jej použije IS...

Podle Spencerové nové informace nasvědčují tomu, že zatímco Ankara s posvěcením NATO údajně bojuje proti IS, turecká tajná služba loni eskortovala do Sýrie nejméně šest desítek lidí, kteří se chtěli přidat k IS. Při jejich přechodu hranice údajně byly vypnuty bezpečnostní kamery a pohraničníci byli posláni pryč.

Německý Bundeswehr prý potvrzuje, že IS v Iráku nasazuje proti Kurdům chemické zbraně a ke stejnému závěru dospěly i USA. „Ještě, že yperit používá jen Daeš (Islámský stát, pozn. PL), kdyby se toho odvážil třeba Asad, byl by hned oheň na střeše,“ upozorňuje Spencerová na dvojí metr, který americká diplomacie v mezinárodní politice používá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…