Andrej Babiš na stránkách vlastních novin vysvětlil svou kauzu

18.03.2017 8:41

Andrej Babiš se rozhodl vysvětlit svou kauzu, v níž je podezírán z daňových podvodů. Na toto téma poskytl rozhovor dnešní Mladé frontě Dnes.

Andrej Babiš na stránkách vlastních novin vysvětlil svou kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Jak list připomíná, Babiš se měl – podle svých politických oponentů či některých právníků – dopustit daňového podvodu, když vlastní firmě Agrofert prodal akcie svých firem Profrost, Afeed a Afeed CZ. Akcie byly údajně předražené, takže si – jak soudí například Miroslav Kalousek – Babiš vytáhl z Agrofertu neférově vysokou nezdaněnou hotovost. Podobným úvahám nahrává především fakt, že akcie Profrostu Babiš v roce 2010 prodával jednak Agrofertu, jednak – za zcela jinou cenu – firmě své manažerky Simony Sokolové.

Nejprve Babiš odpovídal na otázku, jak je možné, že Agrofert musel za akcie Profrostu zaplatit asi sedmkrát vyšší cenu než paní Sokolová. „Porovnáváte hrušky a jablka. Sokolová a její dva kolegové tehdy pracovali u konkurence. Zpracovali projekt fabriky na mražené pečivo, kterou Agrofert tehdy neměl. Přišli za mnou, že by ten projekt chtěli udělat se mnou, ale ne s Agrofertem.“ Z jakého důvodu? „Protože se báli, že tam budou někomu podřízení, neměli k němu důvěru. Takže jsme uzavřeli už v roce 2007 smlouvu, že oni to postaví a dostanou možnost uplatnit opci. Já v Profrostu viděl příležitost, proto jsem tam šel jako fyzická osoba. Paní Sokolová s partnery svou opci v roce 2010 využili. Zřejmě změnili názor, od té doby všichni pracují v Agrofertu,“ uvedl Babiš.

Ten paní Sokolové a jejím partnerům prodal zhruba dvacetiprocentní podíl v Profrostu za 20,4 milionu korun. Agrofert v té době však musel platit za tytéž akcie asi sedmkrát vyšší cenu. Kde se vzal tento rozdíl? „Těch 20 milionů, za které to Sokolová a spol. kupovali, byla pořizovací cena. Loni svůj podíl v Profrostu prodávali Agrofertu, a když to propočteme na procenta firmy, tak oni loni Agrofertu prodávali ještě výhodněji, ještě za vyšší cenu, než za jakou jsem já Agrofertu prodával svůj podíl v roce 2010,“ vysvětlil Babiš.

Agrofert mu tenkrát za akcie zaplatil celkem 527 milionů. Jak se k této částce došlo? „Profrost byl oceněn soudem jmenovaným znalcem, jak to vyžaduje obchodní zákoník. Znalec vyhotovil v květnu 2010 posudek o 52 stranách a Profrost ocenil ke dni 31. 3. 2010 na 659 milionů. Poměřte to i ziskem. Ta firma měla v roce 2009 zisk EBITDA asi 64 milionů. Ale EBITDA za 2014 už byla skoro 140 milionů. Miroslav Kalousek lže, když tvrdí, že to byla prázdná firma. Dnes má Profrost téměř dvojnásobnou hodnotu. Já to vlastně prodal blbě. Kdybych si podíl nechal, mohl jsem dostat ještě víc peněz. To je celý příběh,“ dodal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…