Ať si poslanci mohou do sněmovny vodit děti, navrhuje ANO. Než rodiče dohlasují, počkají v koutku

07.03.2014 17:42

Nápadů na to, co vše by mohlo být v Poslanecké sněmovně, bylo již v minulých letech několik – nutno dodat, že spíše z kategorie bizarních. Jen namátkou připomeňme kapli, bazén či tělocvičnu. Nyní se objevil další – založit přímo ve sněmovně dětskou skupinu, ve které by děti poslanců na své rodiče čekaly, než dojednají.

Ať si poslanci mohou do sněmovny vodit děti, navrhuje ANO. Než rodiče dohlasují, počkají v koutku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

S nápadem přišla poslankyně hnutí ANO Radka Maxová. „Zájem o to, aby mohly dětské skupiny ve sněmovně fungovat, jsem již zaznamenala a eviduji ho. Nutno dodat, že napříč politickým spektrem, i když samozřejmě více ze strany žen. Pokud se dětskou skupinu podaří založit, mohli by však do ní přivádět děti pochopitelně i muži poslanci,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Maxová. Největší zájem je zatím ze strany TOP 09 a také určité části ČSSD.

Jak však přiznala, s šéfem své strany Andrejem Babišem zatím tento návrh konkrétně neprobírala. „Přesto se domnívám, že nebude proti. Už jen proto, že i na jeho ministerstvu (financí), se zpracovává dle mých informací studie s podobným cílem, jelikož i tam se uvažuje o založení dětské skupiny,“ uvedla dále Radka Maxová. Vysvětlila, že však ani Ministerstvo financí v případě, že studie potvrdí to, že dětská skupina najde využití na tomto úřadě, nebude první vlaštovkou.

Dětské skupiny na některých ministerstvech fungují

„Například na Ministerstvu práce a sociálních věcí fungují již dvě dětské skupiny, jedna je též na Ministerstvu obrany,“ podotkla Maxová ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

K upřesnění pak ještě doplnila, že v případě podpory bude velmi ráda, když dětská skupina v Poslanecké sněmovně bude fungovat ještě v době jejich čtyřletého funkčního období. Na to, jak by se vedla praxe v případě dlouhých nočních jednání, která jsou občas pro poslanecké schůze charakteristická, odpovědět ale neuměla. „Tak daleko jsme se dosud nedostali. Vycházíme z toho, že by dětská skupina však mohla být k dispozici v běžném čase – tedy od 9 do 19 hodin,“ řekla.   

Nutno dodat, že dětské skupiny jsou řešením nedostatečné kapacity ve školkách a cenové nedostupnosti soukromých školek. Mohou je provozovat fyzické osoby, firmy i státní instituce. Pokud by návrh poslankyně Radky Maxové zřídit dětskou skupinu přímo v Poslanecké sněmovně prošel, byl by provoz těchto dětských skupin neziskový. Návrh zákona o dětské skupině do budoucna počítá i s tím, že zaměstnanci mohou získat slevu na dani až do výše minimální mzdy.

„Máme nejnižší zaměstnanost matek v celé Evropské unii. Dětskými skupinami chceme zajistit, aby rodiče sladili svůj profesní, rodinný a soukromý život. Naším cílem je, aby první dětské skupiny začaly vznikat už v září letošního roku,“ uvedla ještě Maxová, která též prosazuje přijetí zákona o dětské skupině.

Vydělá stát, firma a rodič

Díky dětským skupinám budou moci rodiče chodit do práce a firmy nebudou muset zaškolovat nové zaměstnance. Právě komplikace a náklady spojené se zaškolováním nových zaměstnanců byly pro firmy přítěží. To by od září odpadlo a provoz dětských skupin bude navíc daňově uznatelný. „Na dětských skupinách vydělá i stát. Podle odhadů ministerstva by mohlo vzniknout až 1 100 dětských skupin. Zaměstnání několika tisíc rodičů a pracovníků přinese do státního rozpočtu až 573 milionů korun,“ říká též Radka Maxová.

Dětské skupiny jen pro kvalifikované

Činnost dětských skupin nejen na území Poslanecké sněmovny ale nemá být zisková. Sazby pro rodiče budou pouze do výše nákladů spojené s provozem. Důležitým faktorem je, že dětské skupiny musí odpovídat přísným hygienickým podmínkám daným v zákoně.

Celkem může být v dětské skupině až 24 dětí, které bude hlídat kvalifikovaný personál. Počet dětí se bude odvíjet i od jejich věku. Dětské skupiny budou pro děti od 6 měsíců až po školní věk.

V roce 2012 bylo snem některých poslanců zřídit modlitebnu ve sněmovně

Před časem někteří poslanci své úsilí zaměřili na to, aby v prostorách sněmovny byla zbudována kaple nebo modlitebna. Vedle několika barů, zubní ordinace či posilovny s masážemi by se tak poslanecké zázemí rozšířilo o další službu.

S iniciativou tehdy podle serveru iDnes.cz přišli poslanci TOP 09 Petr Gazdík a Helena Langšádlová. „Právě teď, ve vyhrocené politické době, by bylo dobré mít ve sněmovně místo určené pro zklidnění, ztišení a zamyšlení se nad politickou smrští, která se přes nás přehání," myslela si poslankyně Langšádlová. „Kaple tu opravdu chybí,“ souhlasil též Gazdík.

Upřesnil, že podle něj by mělo jít o ekumenickou kapli, společnou pro všechny křesťanské církve. Gazdík prý před dvěma roky již věc několikrát konzultoval s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. Ta viděla problém především v umístění kaple.

Na Západě je to běžné

Nápad tenkrát vznikl na tradiční duchovní snídani, která se koná každý první čtvrtek v měsíci ve sněmovně (tradici zavedl kdysi Josef Lux). „Pozvou si duchovního či kněze, pomodlí se, poslechnou si úryvek z Bible a diskutují o něm,“ popsal duchovní snídaně iDnes.cz.

Poslanci se pak odvolávali na zkušenosti ze západních parlamentů, kde duchovní místa nechybějí. Modlitebnu mohou ve svém sídle využít i senátoři. Zbudování kaple by navíc podle nich nepředstavovalo pro sněmovní rozpočet nijak dramatický náklad.

Jenže - i tehdy řada poslanců s tímto nápadem nesouhlasila. Podle nich mohou totiž věřící poslanci využít hned několika malostranských kostelů v okolí.

Nesouhlasili ani někteří věřící poslanci. Například Marek Benda by kapli v Poslanecké sněmovně považoval prý za odosobnění náboženství. „Je to podobné jako všechny ty dřevěné budky na letištích, kde na jedné je kříž, na druhé půlměsíc, ve třetí kobereček a ve čtvrté soška Buddhy,“ uvedl tenkrát ve své reakci pro ParlamentníListy.cz.

Proč ne? Místa je ve sněmovně dost, říká Okamura k nápadu

Vzhledem k tomu, že nápad pro zřízení dětských skupin na území sněmovny má přece jen více racionálnějších důvodů, ukáže čas, s jakým úspěchem se setká a zda bude přiveden do praxe.

Pravdou je, že zatím o detailech nápadu mnoho lidí povědomí zřejmě nemá. Jedna z kandidátek na prezidenta a bývalá poslankyně Táňa Fischerová však alternativu „školky" pro matky-poslankyně považuje za celkem dobrý nápad. „Omlouvám se, opravdu zatím nic bližšího nevím. Ovšem věřím, že by takový nápad pomohl političkám a zároveň matkám i dětem, aby mohly být v užším kontaktu," reagovala pro ParlamentníListy.cz Fischerová.

Nápad nezavrhuje ani šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. U dětských skupin vnímá podobnost účelu se zaměstnaneckými školkami. „A ty jsou na celém světě samozřejmostí, ve vyspělých zemích nejde o žádný nadstandard, takže není důvod, aby taková školka či dětská skupina nebyla i při Poslanecké sněmovně. Prostoru je tam přece víc než dost,"  sdělil na dotaz redakce.

Kdo je Radka Maxová?

Radka Maxová působila jako inspektorka České zemědělské a potravinářské inspekce, později jako manažerka kvality u firmy L + O masné výrobky. Pracovala také jako manažerka v kosmetické firmě a později se stala ředitelkou jakosti v Kosteleckých uzeninách, a. s.

V srpnu 2012 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO a byla jí až do března 2013. V roce 2012 byla zároveň zvolena i předsedkyní Krajské organizace hnutí ANO v Jihočeském kraji.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny kandidovala za hnutí ANO jako lídr v Jihočeském kraji. V Poslanecké sněmovně je místopředsedkyní výboru pro sociální politiku, předsedkyní stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny a členkou kontrolního výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…