Autenticita v Mauthausenu se vytrácí, kritizoval koncentrační tábor Janík

20.07.2018 18:04

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Čekého rozhlasu byl český zástupce v Mezinárodním mauthausenském výboru Vlastislav Janík, jenž hovořil především o změnách v koncentračním táboře.

Autenticita v Mauthausenu se vytrácí, kritizoval koncentrační tábor Janík
Foto: David Hora
Popisek: Československý památník v Mauthausenu.

Jak Janík uvedl hned v úvodu rozhovoru, koncentrační tábor v Mauthausenu byl nejhorším z koncentračních táborů druhé světové války. „Rozdělení provedl již Reinhard Heydrich, když kategorizoval tábory na tři stupně. A toto byl likvidační tábor,“ řekl host pořadu. Zahynuly tam i stovky českých odbojářů. „Největší jejich poprava se uskutečnila 24. října,“ poznamenal.

Janík je velkým kritikem změn, které v Mauthausenu probíhají, dokonce se nebojí nazvat tábor Disneylandem. On sám lobbuje za zachování surovosti a autentičnosti. Vadí mu tak například zavřené schodiště smrti, kudy chodily zástupy vězňů, a zřízení výtahu. Vadí mu i to, že byla zavřena schodiště ke všem pomníkům národů, a to z důvodu chybějících zábradlí.

„Každý by měl zvážit, zda má na to projít oním schodištěm. Je nutné, aby si návštěvník prožil na vlastní kůži cestu do lomu. Ale bez této možnosti se ztrácí autenticita,“ míní Janík, jenž společně s výborem bojuje za zrušení výtahu. Domnívá se totiž, že i handicapovaní by měli mít jinou možnost, jak prohlídku tábora zvládnout – například za pomoci ostatních. 

„Schody a cesta ke schodům jsou symbolem koncentračního tábora,“ zmínil Janík s tím, že lidé tam zapalovali svíčky. 

Koncentrační tábory by se podle jeho slov měly vskutku nechávat co nejvíce věrny době, v níž byly. „Neříkám, že by se měly nechat chátrat,“ dodává však Janík. I trávník v Mauthausenu – jak on lakonicky říká: golfový trávník – nemá na místě co dělat. „V době koncentračního tábora tam žádný trávník nebyl, byla to holá pláň, vězni vše snědli,“ sdělil. Zkritizoval také plastová okna, která se v táboře objevila. 

„Správci by měli změny konzultovat. Každá změna je zásadní, není krok zpátky. Do debat by se měli zapojovat historikové, pozůstalí, bývalí vězni, ti, co k tomu mají co říct,“ sdělil Janík závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…