Babiš chystá na občany obrovskou lumpárnu. Ten podvodník připraví desetitisíce lidí o úspory, burcuje Kalousek

18.02.2017 10:49

Obsáhlý rozhovor na téma zdanění korunových dluhopisů pro domácnosti poskytl Právu předseda TOP 09 a ministr financí v Nečasově vládě Miroslav Kalousek.

Babiš chystá na občany obrovskou lumpárnu. Ten podvodník připraví desetitisíce lidí o úspory, burcuje Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

List upozornil, že tisíce lidí mohou zplakat nad výdělkem, pokud se Andreji Babišovi podaří prosadit zdanění Kalouskem vydaných korunových dluhopisů pro domácnosti. Něco takového se Babišovi podle Kalouska nesmí podařit. Prý by to byla „naprostá lumpárna“. „Protože občané státní korunové dluhopisy nakupovali v dobré víře. A stát po dohodě s ČNB nastavil výši úroků s vědomím, že nebudou daněny. Pokud by byl schválen zákon, kde řekneme, že dluhopisy vydané v roce 2011 a 2012 budou daněny jako dluhopisy vydané později, porušili bychom dohodu mezi státem a investorem,“ vysvětlil Kalousek.

Celý text je ZDE

Základní nepravda, kterou podle Kalouska říká Andrej Babiš, je ta, že dluhopisy jako on si koupilo 73 tisíc domácností. „Dluhopisy vydané Agrofertem s úrokem šest procent v nominální hodnotě jedné koruny si totiž koupil jen Andrej Babiš. Nikdo jiný,“ tvrdí Kalousek. „Pokud by si každá ze 73 tisíc domácností, které si koupily státní dluhopisy, mohla koupit za šest procent dluhopisy Agrofertu, tak to logicky udělá, protože byly mnohem výhodnější než ty, které vydával stát,“ uvedl Kalousek.

Podle něj si lidé Agrofertem vydané dluhopisy koupit nemohli, protože o tom nevěděli. „A v tom je ten obrovský rozdíl mezi státními dluhopisy a dluhopisy Agrofertu, které si koupil vlastník Agrofertu. První postup byl podle práva, druhý byl zneužitím práva. Jestli chce dnes Andrej Babiš, který se choval jako podvodník, vystavit ty desetitisíce poctivých lidí ztrátě jejich úspor ze státních dluhopisů, tak je podvodník na druhou,“ prohlásil Kalousek.

Přiznal také, že v roce 2011 Ministerstvo financí opravdu nenapadlo, že korunovými dluhopisy pro domácnosti bude inspirováno několik podvodníků. „To nebyl jenom Andrej Babiš, byla to celá řada jiných vykuků, které nazývám podvodníky. V okamžiku, kdy se to stalo, bylo proto lepší této možnosti zamezit, korunové dluhopisy zdanit a daň zohlednit ve výši úroků,“ podotkl Kalousek. Upozornil, že nominální hodnotu jedné koruny nevymyslel Kalousek. „Ta je v našem zákonodárství, včetně nulového zdanění, od roku 1993,“ poznamenal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…