Babiš dnes poprvé povede jednání protidrogové rady vlády o dalším postupu proti drogám

08.02.2018 6:55

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky se dnes sejde, aby zhodnotila český postup v boji proti závislostem a návykovým látkám. Zaměřit se má na silné a slabé stránky protidrogových opatření. Poprvé jednání bude řídit premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který radu vede.

Babiš dnes poprvé povede jednání protidrogové rady vlády o dalším postupu proti drogám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v demisi. Na programu mimo jiné i novela zákona o zbraních či zákoníku práce

Pod premiéra na úřadu vlády spadá odbor protidrogové politiky, v jehož čele stojí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Babišův kabinet, který nezískal důvěru a je v demisi, chtěl odbor přesunout na ministerstvo zdravotnictví. Kritizovali to opoziční Piráti či lidovci. Podle nich to mohlo oslabit fungování odboru i ohrozit dobré jméno českého přístupu v zahraničí. Proti byly také protidrogové organizace. Po jednáních se agenda nakonec nepřesune a zůstane v gesci předsedy vlády.

Odbor protidrogové politiky prosazuje vyvážený přístup, který zahrnuje represi, prevenci a léčbu. Pod Vobořilovým vedením se větší důraz začal klást nejen na řešení problémů s nelegálními drogami, ale i s těmi legálními a s hazardem. Vobořil dlouhodobě poukazuje na nadměrné pití alkoholu v Česku, kritizuje hlavně snadný přístup dětí k alkoholickým nápojům. Postavil se před časem proti návrhu na snížení DPH u piva, s nímž přišel Babiš. Už před podzimními sněmovními volbami Vobořil řekl, že pokud zůstane ve funkci, bude prosazovat zvýšení daní na alkohol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…