Babiš i Zeman by měli trochu ubrat, vzkazuje z Ostravy primátor Macura. A z Prahy mu přiletěla lekce z politiky

13.10.2018 9:00

Primátor Ostravy z hnutí ANO Tomáš Macura je jedním z těch, kteří se mohou prohlásit za jasné vítěze voleb. Ve svém městě získal takřka 33 procent hlasů, což je ve třetím největším městě ČR opravdu úctyhodný výsledek. Mohl by tedy být spokojený. Jenže není. I kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Babiš i Zeman by měli trochu ubrat, vzkazuje z Ostravy primátor Macura. A z Prahy mu přiletěla lekce z politiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura na pietním aktu u příležitosti 73. výročí osvobození Ostravy a ukončení druhé světové války

Tomáš Macura je jednou z lokálních politických hvězd. Už čtyři roky vede za hnutí ANO Ostravu a i velcí kritici premiéra a druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše uznávají, že Macura je dobrý primátor.

Mohl by tedy být spokojen. Ale není. Z několika důvodů. „Problém číslo jedna je pro mě ideová neukotvenost hnutí. Fakt se nechci dozvídat z médií, že ANO je pro dodatečné zdanění církevních restitucí. To je tak důležitá věc, že by se o ní mělo nejdříve diskutovat,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Nebyl však kritický jen k šéfovi hnutí ANO Babišovi. Stejně jako jiní Ostraváci má i Macura pocit, že Česká republika jako celek Ostravě hodně dluží. V 19. a 20. století bylo toto město jedním z průmyslových srdcí země. Lidé tu dřeli, nereptali, když jim průmysl ničil životní prostředí a napomohli rozvoji ekonomiky v celé zemi. A v 90. letech 20. století stát na Ostraváky jaksi zapomněl. Alespoň oni si to myslí. Macura též.

„Během 19. a 20. století byla tato oblast skutečně vytěžena. Vizuálně i lidsky. Tady se tvořila významná část národního produktu. To vše za cenu nepředstavitelné devastace životního prostředí i sociálních vztahů. Lidé si zde zvykli na těžkou práci, od rána do večera. V 90. letech došlo v oblasti těžkého průmyslu k utlumení, v důsledku čehož zmizelo 100 tisíc pracovních míst. Město a region se s tím vypořádaly samy, bez významnější pomoci státu. Lidé ale vnímají, že jsme v tom zůstali sami. A cítí, že se k nám Pražané chovají s jistým despektem,“ shrnul Macura.

To je také důvod, proč tolik lidí v Ostravě volí Miloše Zemana. On přijede do města a začne mluvit o tom, že Zdeněk Bakala je gauner, který patří do kriminálu. A místním se to líbí. Jen už Zeman lidem neříká, že jako výrazný politik 90. let a přelomu tisiciletí mohl privatizaci OKD ovlivnit. „Myslím si své o tom, jak se tady bohatýrsky vyjadřuje k privatizaci OKD, kterou mohl i on velmi významně ovlivnit, včetně bytů OKD. A najednou se tu pasuje do role zachránce, to mi skutečně nedělá dobře,“ podotkl Macura.

Macuru navíc nijak nenadchlo, že hnutí ANO ve Sněmovně opakovaně spolupracovalo s komunisty a s hnutím SPD Tomia Okamury. To vedlo k tomu, že Macura přišel v Ostravě o část podporovatelů. Potvrdilo se mu tak, jak je společnost rozdělená. Primátor Ostravy má za to, že by bylo dobře, kdyby jak Zeman, tak Babiš trochu „ubrali plyn“, neoznačovali veřejně jiné lidi za blbce a tak podobně. „Myslím, že by oba měli trochu ubrat na plynu ve svých výrazech,“ uvedl doslova Macura.

Všerm občanům České republiky by pak podle Macury prospělo, kdyby víc přemýšleli. „Mám pochybnost, kolik lidí má schopnost kritického myšlení – když si jen vybavím kampaň, co v ní bylo slibů, jak bude vše zdarma, co se všechno postaví, třeba metro v Ostravě. K mému úžasu narazíte na lidi, kteří tomu věří,“ uvedl primátor.

Komentátor Petr Kamberský přidal k rozhovoru s Macurou pár slov. Poukázal na to, že Macura je jednou z posledních liberálních tváří hnutí ANO. Další liberálně smýšlející tahouni hnutí ANO zmizeli ze scény – Robert Pelikán, Jiří Zlatuška, Pavel Telička a další. Macurovi se změna kurzu hnutí ANO podle všeho nelíbí, jenže i díky této změně kurzu se stal znovu primátorem. „Se s tím smiř,“ radí proto Kamberský Macurovi už v nadpisu svého komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…