Babiš na Mělnicku převzal petici proti plánované spalovně

28.03.2018 15:07

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se dnes v rámci návštěvy elektrárny v Horních Počaplech na Mělnicku sešel se zástupci petičního výboru Stop spalovně. Převzal od nich petici proti plánované stavbě zařízení na energetické využití odpadu, pod kterou se podepsalo zhruba 3000 lidí. Informuje o tom ČTK.

Babiš na Mělnicku převzal petici proti plánované spalovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle Babiše je potřeba další veřejná diskuse na toto téma. Okolní obce mají obavy z nárůstu dopravy kvůli spalovně.

„Musí proběhnout nějaká veřejná debata, ve středních Čechách ta dopravní infrastruktura je katastrofální a je potřeba, aby byla veřejná důkladná debata o tom, jak by to proběhlo. Důležité je, abychom nebyli papežštější než papež,“ řekl Babiš.

Skupina ČEZ chce spalovnu v Horních Počaplech, oficiálně nazvanou ZEVO Mělník, uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Obec Horní Počaply, v jejímž katastru má spalovna vyrůst, se stavbou nesouhlasí. Starostové dalších okolních obcí požadují, aby v případě stavby spalovny byla nejdříve vyřešena doprava v okolí.

Místopředseda vlády Richard Brabec (ANO) dodal, že se v současnosti zpracovává proces vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Půjde-li vše rychle, rozhodnou podle něj úředníci o stavbě spalovny nejspíš během července.

 To je zase nějaká evropská direktiva, která říká, že se má spalovat a ne skládkovat. Nic ale není rozhodnuto, nebylo to ani v parlamentu. Oni (ČEZ) se jen připravují a pokud nedojde k dohodě ČEZ s obcemi, tak to tady nebude,“ dodal premiér. Není si prý jistý, že by se vláda chtěla zabývat dalším projektem, který obtěžuje obyvatele obcí okolo plánované stavby.

Zástupci vlády řešili se zástupci společnosti ČEZ v elektrárně také komplexní strategii obnovy energetické lokality Mělník. ČEZ chce do budoucna zachovat dodávky tepla ve stejné kvalitě a zavést nové efektivnější a ekologičtější zdroje, čímž se má snížit emisní zátěž.

Podle zástupkyně petičního výboru Hany Beranové pokračuje i nadále sběr podpisů pod petici. „Předaná petice obsahovala zhruba 3000 podpisů, ale další pořád přibývají,“ řekla Beranová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…