Babiš prodal, co Fiala dal Bruselu zadarmo. ODS mizí voliči k ANO. Co s tím?

28.06.2023 22:02 | Monitoring

MONITORING Babišovo hnutí ANO podle nejnovějších průzkumů posiluje, přecházejí k němu voliči z ODS a vzhledem ke stylu úřadování Fialovy vlády, která hospodaří s nejhorším deficitem v historii, se podle mnohých názorů není příliš ani čemu divit. Své o tom ví Michal Šnobr, minoritní akcionář skupiny ČEZ. Stoupá poptávka po alternativě vůči ODS; přijde nabídka? Lídr Motoristů sobě Petr Macinka už se připravuje.

Babiš prodal, co Fiala dal Bruselu zadarmo. ODS mizí voliči k ANO. Co s tím?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26114 lidí
V první polovině června zveřejnila agentura Kantar model, v němž hnutí ANO výrazně posílilo a podle průzkumu získává voliče právě z vládní koalice, konkrétně pak z ODS. Díky růstu preferencí tak ANO zvyšuje svůj náskok před ODS.

V květnovém volebním modelu vykázalo ANO zisk 33,5 %, což je ve srovnání s předchozím měsícem nárůst o tři procentní body. ODS na druhém místě by se 17 % byla beze změny.

Jen málokdo je z výsledku toho šetření překvapený; naopak, dal se vlastně velmi dobře předpokládat. „Lze se divit, že si mnohý volič ODS řekne, že Babiš sice naše zájmy prodal bruselské zelené lobby za dotace, ale Fiala jí je rovnou daroval zadarmo?“ pokládá řečnickou otázku například komentátor Pavel Páral, který si ve svém textu sám odpovídá, že „nikoli“.

A upozorňuje, že tento signál by neměl být přecházen bez povšimnutí. „Byli to totiž především voliči ODS, kteří vynesli celý pětikoaliční vehikl k moci. A zejména to platí o TOP 09 a lidovcích, kteří se celou dobu pohybují kolem hrany volitelnosti. Lze se ale nyní dezerci odéesáckých voličů divit? Sotva,“ dodává ve svém článku na webu týdenikhrot.cz.

Měsíc květen tak opět potvrdil trend přelivu voličů mezi vládním a opozičním táborem, a ještě více ho prohloubil. „Zhruba dvě třetiny nově příchozích voličů ANO jsou od stran vládní koalice, zejména od ODS. Mezi důvody je dobře patrná obecná jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění vládního programu nebo špatná komunikace. Zbylá třetina nových voličů ANO se přesunula převážně od SPD. V této souvislosti je respondenty opakovaně zmiňováno, že SPD nemá potřebnou politickou sílu,“ konstatují také autoři nejnovějšího průzkumu agentury Kantar.

Znechucení, které pociťuje nemalá část české voličské veřejnosti vůči vládní ODS v čele s Petrem Fialou, demonstruje svými slovy také Michal Šnobr, menšinový akcionář ČEZ. „Strana ODS ve vedení s Fialou, Stanjurou, Blažkem, jištěných Prahou, tj. Zajíčkem a Bendou, je pro mne už navždy nevolitelná,“ píše na svém twitteru.

Petr Macinka z Motoristů sobě už cítí příležitost, jak voličům nabídnout pravicovou stranu, které se současná ODS už vzdálila na hony daleko. „Usilovně pracuju na solidní alternativě vůči ODS. Pozice, které tato kdysi pravicová strana opustila, si bez dovolení zaberu. Víme jak, umíme to lépe než ostatní (většinou beznadějné) strany,“ reaguje na svém twitteru k současné neutěšené politické situaci v české kotlině, která má své propasti.

A dodává: „Navíc MOTORISTÉ v tom pomohou SOBĚ... Žijeme-li v době, kdy mohou nepochopitelně ‚vyhrávat‘ subjekty typu Piráti, pak tedy okej, proč by nemohli uspět i Motoristé? Nebude to strana o mazání cyklopruhů, ale o životním stylu a naplňování (nikoli umenšování) životních potřeb občana České republiky 21. století. Auto je symbol doby, ve které žijeme. Symbol pokroku, kterého se civilizaci podařilo dosáhnout. Motorismus nechť je proto hlavní ideologií této doby a dnešní většinové společnosti. Motorismus, ne klimatismus…! Už jen 27 měsíců do sněmovních voleb,“ připomíná Petr Macinka.

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by se hnutí ANO umístilo první s 33,5 %. Ve srovnání s výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2011 by to byl tentokrát o 6,5 procentního bodu lepší zisk. Koalice SPOLU by dosáhla na 24 %, Piráti na 11,5 %, SPD na 8 % a STAN na 6 %. Ostatní strany a hnutí by dle modelu zůstaly pod pěti procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vpříštích volbách,třeba i předčasných,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevapanc , 29.06.2023 4:20:18
bude asi opět rozhodovat vysílání veřejnoprávní ČT v tom smyslu ,který je známé ze současnosti,neboť pro mnohé její kázání je svaté!Na tom trvám!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…