Babiš se pochlubil na Twitteru: Potkal jsem Sarkozyho, tak jsem ho k nám pozval. A on to přijal

05.10.2015 22:59

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš informoval na svém Twitteru o tom, že se v pondělí setkal v Paříži s někdejším francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Toho šéf resortu financí pozval za své hnutí ANO do České republiky.

Babiš se pochlubil na Twitteru: Potkal jsem Sarkozyho, tak jsem ho k nám pozval. A on to přijal
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

„Jako předseda ANO jsem pozval pana Sarkozyho, předsedu francouzských republikánů, do Prahy. Říká, že přijede rád,“ napsal si na Twitter Babiš, který k příspěvku připojil i fotografii, na které si s exprezidentem potřásá rukou.

Ve Francii měl Babiš mimo jiné na programu i setkání se zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a s některými francouzskými investory, se kterými se rovněž nechal zvěčnit pod Eifelovkou.

Nicolas Sarkozy navštívil coby prezident Prahu několikrát. V červnu 2008 se tak zúčastnil summitu Visegrádské čtyřky, kdy se řešil vstup Chorvatska do EU, poté, co Irové v referendu odmítli Lisabonskou smlouvu o reformě institucí EU. V dubnu 2009 byl na summitu EU – USA a v prosinci 2011 jel na pohřeb Václava Havla.

Trvalý odkaz na vložený obrázek

EU pod českým vedením jako letadlo bez pilota

Na přelomu let 2008 a 2009 se francouzsko-české vztahy za Sarkozyho vlády dočkaly jistého napětí v souvislosti s přechodem předsednictví v Evropské unii z Francie na Českou republiku. Praha byla totiž Francií obviňována z nečinnosti a konzervativní deník Le Figaro dokonce tvrdil, že je EU pod českým vedením jako letadlo bez pilota. Dobrý dojem následně nezanechal ani pád Topolánkovy vlády.



V roce 2008 se Sarkozy opřel do Česka kvůli prohlubující se hospodářské krizi ve své zemi. Kritizoval zejména nižší české mzdové a daňové náklady a tvrdil, že francouzská automobilka Peugeot nemůže vyrábět auta v ČR, aby se v nich pak jezdilo ve Francii. Rovněž byl kritikem exprezidenta Václava Klause, protože nenechal na Pražském hradě vyvěsit vlajku EU.

Sarkozy se během pěti let (2007–2012) své vlády stal z politické hvězdy jedním z nejméně populárních prezidentů. Po zvolení současného prezidenta Françoise Hollanda se Sarkozy stal i prvním prezidentem od roku 1981, který nebyl zvolen podruhé. To podle odhadů ale čeká právě i Hollanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…