Bárta: Je to skandál, když MfD disponuje úniky ze spisu

30.09.2011 17:25

Český rozhlas vyzpovídal předsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bártu a reportéra Mladé fronty Dnes. Důvod? Článek deníku MfD o tom, že agentura ABL, kterou kdysi vlastnil právě Bárta, ještě loni sledovala obyvatele Prahy 11. Bárta ale pro rozhlas upozornil, že je zcela skandální, když deník opětovně disponuje úniky z policejního spisu.

Bárta: Je to skandál, když MfD disponuje úniky ze spisu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Mladá fronta Dnes, která v pátečním vydání informovala o sledování politiků firmou ABL, se  odvolává na vyšetřování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Zmíněnou bezpečnostní agenturu přitom až donedávna řídil současný předseda poslanecké frakce Věcí veřejných Vít Bárta.

Podle MfD konkrétně prý měli detektivové v hledáčku cukráře Jiřího Štylera, aktivního kritika radnice Prahy 11, který mimo jiné kritizuje zakázky uzavírané radnicí právě s ABL. Štylera navíc minulý rok v červnu někdo brutálně napadl. Pachatele se najít nepodařilo.

„Materiály jsou zprávy ze sledovacích akcí, jsou opatřené fotkami a dokonce jsou k dispozici i videozáznamy u kamer detektivů ABL. Vše je podpořeno svědectvím Kristýny Kočí," přiblížil pro rozhlas reportér MfD Jaroslav Kmenta s tím, že materiály, které má k dispozici, jednoznačně dokládají, co ABL ještě loni dělala a jak se chovala kolem osoby Jiřího Štylera.

MfD už dřív dokumentovala, jak ABL špehovala politiky ODS ve stejném obvodě. Sledovala mimo jiné bývalou starostku Prahy 11, Marii Šorfovou - a to v letech 2006 a 2007.

Bárta: Věci osočující mou osobu pocházejí z dílny Kočí a Škárky

Předseda poslanců Věcí veřejných a bývalý majitel firmy ABL Vít Bárta se sdělením Kmenty ale ostře nesouhlasí. „Nic takového jako je sledování politiků firmou ABL potvrdit nemohu. Já jsem už více než rok mimo společnost ABL. Od začátku roku 2010 jsme volebním manažerem Věcí Veřejných," zdůraznil Bárta pro Rádio Česko.

„Mohu pouze říct, že považuju za velmi skandální, že MfD opětně disponuje údajnými úniky z jakéhosi údajného policejního spisu. Doufám, že orgány činné v trestním řízení se k celé věci jasně vyjádří," dodal a už nic bližšího ke kauze nebyl ochotný říci. Vše prý řekl na brífinku na začátku roku, kde souvislosti v této věci vysvětlil.

Dodal však, že za náhodu nemůže považovat dnešní skandální rozhovor vyloučeného poslance VV Jaroslava Škárky pro jistý deník a koneckonců i dnešní články v Mladé frontě Dnes. „Oboje můžu označit za hloupé a velmi osočující věci vůči mé osobě, které jednoznačně pocházejí z dílny Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky," dodal Bárta.

Právním vakuum pomáhá

Pro rozhlas se vyjádřil i politolog Josef Mlejnek. Podle něj v Česku operuje celá řada soukromě-bezpečnostních agentur, ale žádný zákon jim hranice nevymezuje.

„Není zákon, který by upravoval jejich činnost, a navíc obrovský rozvoj techniky umožňuje jednoduchý odposlech a sledování," uvedl Mlejjnek a připomněl, že informace ze sledování se často používají v politickém boji.

„Jsou to bohužel většinou nepřímé důkazy. Co se konkrétně týká ABL a Víta Bárty je to problematické ještě tím, že on je významný hráč na politické scéně," dodal Mlejnek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…