Bartoš, Rakušan a podpora od SPD... Kolem plzeňské koalice proti SPOLU začíná být pěkně husto

25.09.2022 17:49 | Ze sítí

V Plzni to vře. Rodí se tam koalice ANO, STAN a Pirátů. Opřená o dva zastupitele zvolené s SPD za zády. A podle předsedy STAN Víta Rakušana i podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše to opravdu není dobrý nápad. Do věci se vložil i Miroslav Kalousek, který na adresu Pirátů a STAN v Plzni nešetří ostrými slovy. A v TOP 09 není jediný. Podívejte se sami.

Bartoš, Rakušan a podpora od SPD... Kolem plzeňské koalice proti SPOLU začíná být pěkně husto
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

V Plzni ve volbách o vlas zvítězila koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09. Pravicová koalice získala 27,7 % hlasů.

Druhé hnutí ANO obdrželo 27,3 % hlasů.

A v tuto chvíli se zdá, že se v Plzni formuje nová koalice, která obejde lokálního vítěze voleb. Spolupracovat mají ANO, STAN a Piráti. ANO získalo 15 mandátů, STAN 4 mandáty a Piráti taktéž 4 mandáty. V zastupitelstvu o 47 křeslech by tato koalice disponovala silou 23 křesel. A to není dost.

Proto se vedou debaty o podpoře 2 zastupitelů zvolených s SPD za zády.

A to se ani trochu nelíbí celorepublikovému předsedovi Pirátů a ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi.

„Memorandum Piráti podepsali se STAN a s ANO. ANO ovšem jedná o podpoře s dvěma nezávislými kandidáty za SPD, s čímž mám osobně velký problém. U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ varuje Bartoš.

V Plzni to po volbách vře.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda STAN Vít Rakušan se vyjádřil obdobně.

„Jednání v Plzni dále probíhají. Plně důvěřuji našim tamějším kolegům, že na plzeňském magistrátu sestaví koalici, která se nebude opírat o extremisty. To ostatně ani nedovolují vnitřní pravidla STAN,“ připomněl svým spolustraníkům.

V Plzni to po volbách vře.

Řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek plzeňské Piráty a Starosty nešetřil. Konstatoval, že si prošli morálním selháním.

„Plzeň je 4. největší město v republice. Volby v něm vyhrála koalice SPOLU. Místní Pirátská strana a Starostové se však rozhodly vítěze voleb obejít, ještě v noci ohlásily koalici s ANO a primátorský řetěz chtějí odevzdat Babišovu lokaji. Pokládám to za ostudu a mravní selhání. Třešničkou na dortu je k tomu slib dvou kandidátů za SPD, že tuhle ‚koalici hanby‘ podpoří,“ nešetřil ostrými slovy Kalousek.

V Plzni to po volbách vře.

A v TOP 09 není zdaleka jediným politikem, kterému situace v Plzni hnula žlučí.

Svou nechuť nad vzniklou situací vyjádřil i jeden z členů plzeňské TOP 09 David Soukup.

„V Plzni vyhrálo SPOLU, jde do opozice, protože nově domluvená koalice zastupitelů zvolených za SPD, Piráty, STAN a ANO má 25 hlasů... (24 je většina). SPD, Piráti a STAN,“ poznamenal.

A po chvíli navázal.

„Tak on to ušil lídr ANO stejně jako v Plzeňském kraji, kde udělal stejně hanebnou koalici se zastupiteli zvolenými za SPD, KSČ a přidali se Piráti a STAN. Nyní to opakuje i na městě... Zastupitelé za STAN chodí s trikem Havla, ale dělají koalice s SPD a KSČ,“ napsal TOPák.

V Plzni to po volbách vře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…