Bartoš a Lipavský půjdou do vlády, potvrdil Michálek. Ale Ferjenčík nebo Pikal ani náhodou

15.11.2021 19:58 | On-line

„Část členské základny považuje za významnou věc to, aby Michálek nebyl ministr, někteří zase chtějí, abychom měli ve vládě víc neposlanců,“ naznačil v Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek důvody, proč se musel rozhodnout ustoupit od svého vládního působení. Ukázal též na jména, která místo něho do kabinetu rozhodně nezamíří. Mikuláš Ferjenčík či Vojtěch Pikal se podle něj na místo člena vlády pro legislativu těšit nemají.

Bartoš a Lipavský půjdou do vlády, potvrdil Michálek. Ale Ferjenčík nebo Pikal ani náhodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Michálek před koncem pirátského vnitrostranického hlasování o vstupu do vlády znovu stál za svým rozhodnutím, že by jeho strana měla do vznikajícího kabinetu Petra Fialy (ODS) vstoupit.

Největším sporným bodem v rámci vstupu do vlády je podle něho to, zdali se ve vládě podaří prosazovat Pirátům jejich program či jestli nebudou pouze „fíkovým listem“. „Já věřím, že tomu tak nebude, protože i na těch vyjednáváních se podařilo klíčové věci, které jsme chtěli, v nějaké podobě prosadit,“ míní.

Otázkou prý je také to, zdali případně mít ministry pouze z řad poslanců, anebo naopak nominovat do vlády neposlance. Michálek zmínil, že to může spustit kritiku, že do vlády míří lidé, které v ní nechtějí samotní voliči, což ukázali tím, že je vykroužkovali.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

On sám prý do vlády chtěl jít, ale obává se, že kdyby v záměru vstoupit do kabinetu pokračoval, nemuselo by to s pirátským hlasováním dopadnout pozitivně ve smyslu zelené pro vstup do vlády. „Část členské základny považuje za významnou věc to, aby Michálek nebyl ministr, někteří zase chtějí, abychom měli ve vládě víc neposlanců,“ naznačil lídr pirátského poslaneckého klubu, proč stáhl své osobní angažmá ve vládě.

Podle pirátského poslance to jeho strana s přímou demokracií už trochu přehání. „Já mám někdy pocit, že to možná trošku přeháníme s tou přímou demokracií nebo transparentností anebo s tím bojem proti kumulaci, že už to jde trošku za hranu toho, co je rozumné,“ zaznělo.

Odmítl, že by místo něj zasedl do vlády někdo, kdo není právníkem, smůlu tak má řada jeho vykroužkovaných kolegů. Že by tak místo sebe do vlády poslal Michálek bývalé kolegy Ferjenčíka anebo Pikala, přímo odmítl.

Jisté má být z pirátských ministrů zatím pouze jméno lídra Pirátů Ivana Bartoše a Jana Lipavského, jenž má zamířit na resort zahraničí.

Kvalitní práci v opozici při čtyřech poslancích si Michálek představit nedokáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…