Bašár Asad jede na vítězné vlně. A má to tyto důsledky

22.02.2016 11:50

Moskva i nadále popírá, že by se cílem jejích leteckých úderů v Sýrii stávalo civilní obyvatelstvo. Britská zpravodajská televize Sky News však nyní tvrdí, že má k dispozici fotografie, které utrpení civilistů potvrzují. Odvolává se dále také na záchranáře operující v zasažených oblastech. Izrael mezitím mění svůj postoj k Asadovi.

Bašár Asad jede na vítězné vlně. A má to tyto důsledky
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

Podle Amnesty International (AI) Rusko páchá nejotřesnější válečné zločiny, jaké se po celém světě udály za poslední desetiletí. „Je zdokumentováno, že letecké údery míří na školy, nemocnice i obytné čtvrti. Už samo o sobě je bombardování civilního obyvatelstva válečným zločinem. Rusko ovšem navíc bombarduje i záchranáře a ty, kteří se snaží zraněné odklidit do bezpečí,“ cituje Sky News Tiranu Hassan z AI a dodává, že Kreml i nadále podobná obvinění rezolutně odmítá.

Sky News však konstatuje, že důkazy, které má k dispozici v podobě fotografií a videí, hovoří jasnou řečí. „Záběry pořízené před pěti dny v Aleppu údajně ukazují následky jednoho takového bombardování na civilní cíle. Na videu je vidět, jak záchranáři vynášejí tělo pětiměsíčního Omara z trosek obytné budovy. Zabiti byli rovněž jeho dvojče, sestra a matka. Východní část města v současné době ovládá umírněná Syrská svobodná armáda,“ uvádí Sky News a dodává, že podle záchranářů podobné útoky probíhají prakticky denně.

Celý text  ze Sky News je ZDE.

Jak Sky News konstatuje, tak ruská pomoc může být pro syrského prezidenta Bašára Asada rozhodující, ale důsledky pro civilní obyvatelstvo jsou více než tristní. „Stále nebylo dosaženo příměří a uprchlické tábory v Sýrii a na tureckých hranicích se neustále plné nově příchozími utečenci. Více než polovina syrské populace, tedy jedenáct milionů lidí, musela opustit své domovy. A jelikož jsou podmínky panující v těchto táborech nedostačující, na cestu do Evropy jsou připraveny další stovky tisíc migrantů,“ konstatuje Sky News.

Asadovy jednotky podporované Ruskem se v každém případě vezou na vítězné vlně a podle expertů je jen otázka času, kdy ovládnou strategicky důležité město Aleppo. To přidělává vrásky na čele nejenom Turecku a Svobodné syrské armádě podporované Západem, ale také Izraeli, který až doposud proti Asadovi nijak výrazně nevystupoval. Konflikt v Sýrii navíc Izrael velmi sblížil s Ruskem. S postupující ofenzivou na Aleppo se však postoje Izraele začínají měnit. Dle dnešního vydání deníku Haaretz se izraelští představitelé čím dál tím více vyjadřují pro zásah Západu ve prospěch umírněné syrské opozice.

Celý text z deníku Haaretz najdete ZDE.

Podle listu Haaretz je zřejmé, že se Izrael nebude pouštět do žádných vojenských akcí, ale vítězství Asada nemůže akceptovat. Zejména proto, že zároveň s Asadovým režimem a Rusy by z toho těžil také Írán a Hizballáh, patřící k nesmiřitelným nepřátelům Izraele. „Vítězství Asada by ještě více posílilo postavení Íránu, které se na mezinárodním poli zlepšuje již od loňského léta, kdy byla uzavřena jaderná dohoda ve Vídni. Izrael se obává zejména toho, že by Asadův režim mohl opět získat pod kontrolu jižní Sýrii a zejména Golanské výšiny, které nyní ovládá umírněná opozice. Znamenalo by to zvýšenou hrozbu ze strany Hizballáhu a íránských revolučních gard,“ uvádí Haaretz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…