Benda poučil Takáče, jak se dělá politika. Když je na jednání moc vidět, trvají dlouho

16.02.2023 20:06 | On-line

Po téměř pěti měsících od voleb má Praha nového primátora i celé vedení magistrátu. Jsou neshody a podrazy zapomenuty, vydrží současná městská koalice až do příštích voleb? Předseda pražské ODS Marek Benda se v ČT k tomu vyjádřil kladně. Odrážel kritiku Jana Čižinského (Praha sobě), že Prahu čeká s novým vedením „stagnace“ a že v koalici si vzájemně nevěří. „Pan Čižinský je příklad toho, jak dělat nefér triky. Piráti mu na trik skočili,“ podotkl Benda, a že v magistrátní koalici „už si začali věřit“.

Benda poučil Takáče, jak se dělá politika. Když je na jednání moc vidět, trvají dlouho
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Marek Benda v JB Talk na XTV

„Situace na pražském zastupitelstvu se začala jako obvykle komplikovat,“ omluvil Benda úvodem nového primátora Bohuslava Svobodu, kterého nahradil jako hosta v pořadu Interview ČT24, jelikož si primátor nebyl jistý, zda pořad kvůli volbě členů nové rady stihne.

Moderátor Daniel Takáč si ale neodpustil podotek: „Tyto schůze se přece dají naplánovat. Když neumíte zorganizovat a naplánovat takovou schůzi, jak vám mají Pražané věřit, že zvládnete řídit Prahu?“ pozastavil se. „Znáte Poslaneckou sněmovnu, tam se schůze také nedají naplánovat, na zastupitelstvu to vypadalo, že se hádá opozice s opozicí. Vyměňovali si různé invektivy, lidi z hnutí Praha sobě a z ANO...“ vysvětloval Benda, že pražská koalice Spolu nezpůsobila, že se vše časově posunulo..

Není to ostuda, že hlavní město země musí pět měsíců čekat na primátora a na městskou „vládu“? „Je to nepříjemné. Pro nás to byly velmi dlouhé měsíce téměř nekonečných vyjednávání, kdy karty byly po volbách zvláštně rozdány. Blbě se to někdy skládá, spíš je zázrakem, že v Praze budeme mít ještě konzervativního primátora,“ míní Benda.

Připomněl složitá jednání: „Tři neděle po volbách piráti řekli, že bez Prahy sobě nejednají a vytvořili Alianci stability. Pro nás to bylo nepřijatelné. Vytváření bloků po volbách mi připadá nefér vůči Pražanům a nevhodné obcházet takto vítěze voleb. Báli jsme se, že budeme jasně přečísleni a že vítěz voleb by byl najednou v radě v naprosté menšině, pak by v radě byla většina těchto liberálně progresivistických sil proti němu. To jsme připustit nechtěli, abychom tam byli jen na parádu. Uznávám, vyjednávání trvalo extrémně dlouho, bylo to extrémně nepohodlné. Procesy mají nějakou dynamiku, zásadní ústupek byl na obou stranách, my jsme museli říct, že nebudeme mít většinu v radě, a současní piráti museli říct, že netrvají na své alianci a jdou do rady samostatně,“ připomněl Benda.

„Navíc v Praze je to desetinásobně obtížnější, protože jednáte pořád pod dohledem televizí, rozhlasů, novin... Z každé schůzky po vás chtějí výstupy,“ postěžoval si Benda.

„A vy se za něco stydíte, že vám to tak vadí, že jste ve světle ramp?“ zajímal se Takáč. „Pro vyjednávání to není dobré. To víme všichni, že dohody mezi palestinskou samosprávou a Izraelci je možné uzavírat v Oslu, což je hlavní město Norska. Některá vyjednávání, aby mohla být dokončena, musí probíhat jinde, než jsou sledována. Tak, jak je to intenzivně sledováno v Praze, že po každém jednání je třeba jít na tiskovku a říct, že jsem ‚hrdý Spolu‘ nebo ‚hrdy pirát‘ a že trvám na svých požadavcích...“ pronesl šéf pražské ODS.

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský se nechal slyšet, že „v Praze právě vzniká ospalá koalice z lidí, pro které podpis smlouvy nic neznamená a nemohou si navzájem věřit“. Prahu čeká podle něj „stagnace“.

Benda naopak věří, že si v radniční koalici začali už věřit. „Já myslím, že právě poslední měsíc byl hodně o tom, že ti vyjednavači pochopili, že to nebudou mít úplně jednoduché navzájem, že jednání jsou tvrdá, ale když se něco dohodne, tak to tak platí, a že už si i začali věřit. Kampaň byla sice ostrá, ale ty měsíce byly docela užitečné, protože jsme se naučili sedět v jedné místnosti, vzájemně se poslouchat a chápat své argumenty. Je třeba, aby se lidi vzájemně respektovali a plnili, když se něco slíbí, pak to bude fungovat,“ věří Benda.

„Mimochodem, zrovna Jan Čižinský je příkladem toho člověka, který v Praze stále vytváří nějaké zvláštní mlhy. Byl to on, který přišel, že chce jednat s naším Spolu o možné radniční spolupráci. Ty tři neděle po volbách, aby za dva dny přiběhl za piráty a řekl, že oni jsou ochotni s ním jednat, okamžitě se s ním spojit. A piráti mu na tenhle trik skočili. Takže jestli někdo v Praze dělá tyhle neférové triky, triky doslova, tak je to právě pan Čižinský,“ podotkl Benda.

Hlavní město má po téměř pěti měsících od voleb kompletní vedení. Zastupitelé dnes po několikahodinové diskusi zvolili pět náměstků primátora a stejný počet radních. Pro zvolení do městské rady hlasovalo u každého z kandidátů vždy 36 z 65 městských zastupitelů. V jedenáctičlenné městské radě má pět zástupců Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti čtyři a STAN dva. KDU-ČSL obsadí namísto pozic v radě místa předsedů dvou magistrátních výborů. Zastupitelé krátce před polednem zvolili primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu (ODS). Jak Benda zmiňoval, koalici v mnohahodinové diskusi kritizovala opozice, která se přela i mezi sebou. Spory často nesouvisely s volbou a byly plné osobních výpadů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…