Benešová je bojovnice proti korupci, hájí novou ministryni Babiš. Hamáček hrozí „vážnou debatou“

18.04.2019 19:10

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) po desetí měsících končí v čele resortu. Nahradí ho současná poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, kterou prezident jmenuje 30. dubna. Premiér Andrej Babiš (ANO), jenž bývalou nejvyšší státní zástupkyni nominoval, uvedl, že výměna na postu ministra spravedlnosti je logická; ministr Kněžínek byl jmenován jen dočasně. A předseda sociální demokracie Jan Hamáček varuje: Pokud by výměnu doprovázely změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice.

Benešová je bojovnice proti korupci, hájí novou ministryni Babiš. Hamáček hrozí „vážnou debatou“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

„Nevím, co je na tom nepochopitelného. Kněžínek byl legislativec,“ řekl premiér Babiš ke změně na postu ministra spravedlnosti. Ta je podle jeho slov zcela logická, protože dosavadní ministr Jan Kněžínek byl jmenován jen dočasně, sdělil serveru Aktuálně.cz. „Pan Kněžínek byl jmenován ministrem přes noc a v personální nouzi, teď se vrací na svůj původní post,“ připomněl.

Sám Kněžínek mu prý v pondělí 15. dubna sdělil rozhodnutí, že chce z postu ministra spravedlnosti odejít, i kvůli různým spekulacím a rodinným záležitostem. „Samozřejmě jsem hledal někoho místo něho. Domluvil jsem se s ním, že když někoho najdu, tak končí,“ popsal jejich vzájemnou dohodu.

Odmítá, že by Kněžínkova nástupkyně byla vybrána proto, že má blízko k prezidentovi. „Hledání souvislostí s prezidentem je nesmysl. Paní Benešová je bojovnice proti korupci a nekalým praktikám, a my potřebujeme posílit boj proti korupci,“ zdůraznil. „Ona proslula i výrokem o justiční mafii. Dělala ministryni spravedlnosti i nejvyšší státní zástupkyni, kterou v minulosti jmenoval ministr Otakar Motejl,“ uvedl premiér s přesvědčením, že se jedná o skvělé jméno.

Že je Benešová poradkyně pana prezidenta, je podle Andreje Babiše jen shoda okolností. „Já se znám s paní Benešovou dlouho. A o tom, že bude ministryní spravedlnosti, se pan prezident dozvěděl ode mě,“ poznamenal.

Na obavy opozičních politiků týkající se toho, co se bude dít nyní s justicí v naší zemi, odpověděl, že bouřlivou atmosféru vyvolávájí jen média a opozice programem antibabiš. „Je vidět, že nemají co řešit. Ve Sněmovně je 200 zákonů, které je třeba řešit. Ať schvalují zákony,“ dodal rozčíleně.

Původní zdroj ZDE

Přislibil, že žádné otřesy na Ministerstvu spravedlnosti se s příchodem Benešové konat nebudou. „Ona už přece byla ministryní spravedlnosti. A nastal nějaký otřes? Nenastal. Žádný otřes to nebude znamenat,“ uvedl premiér.

Přesto obavy z toho, že výměnu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou budou doprovázet změny na státním zastupitelství, přetrvávají. Předseda ČSSD Jan Hamáček je dal najevo před novináři ve čtvrtek ve Sněmovně. „Pokud ANO jen mění ministra, je to čistě v politické rovině,“ uvedl. „Pokud by někdo začal spekulovat o změnách v systému státního zastupitelství, to už by bylo na vážnou debatu v rámci koalice,“ konstatoval s tím, že ke změnám na státním zastupitelství nevidí důvod. 

„Kdyby k nim mělo docházet, to by možná dávalo za pravdu těm spekulacím,“ řekl s odkazem na prohlášení opozičních politiků. Ti tvrdí, že Kněžínek musel skončit v souvislosti se středečním návrhem policie obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze Farmy Čapí hnízdo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…