Běženci z Afriky spí všude, ale letiště je zavřené. Bůh Maradona. Pastýři Castro, Trump a Merkelová v betlémě. Těžký den v Neapoli i bez mafie

14.12.2023 4:44 | Reportáž

V dost zaneřáděném a počmáraném podloubí ještě pospává tak dvacet snědých chlapíků zabalených do dek. Když se jednoho probuzeného zeptám, odkud je, tak prý z Nigérie. To jsme mimo jiné zažili v třetím největším italském městě Neapoli, které má pod palcem mafie Camorra. Prezident Petr Pavel tohle nezažil, takže mohl přislíbit „sdílení břímě migrace“. Mimo jiné popisujeme i potíže na cestě do a z této metropole Kampánie.

Běženci z Afriky spí všude, ale letiště je zavřené. Bůh Maradona. Pastýři Castro, Trump a Merkelová v betlémě. Těžký den v Neapoli i bez mafie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Třímilionová Neapol ležící nedaleko sopky Vesuv se dříve jmenovala Parthenopé a Neapolitáni jsou na to dodnes hrdí

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
„V Česku je vůle přispět k ochraně vnějších hranic Evropské unie, k lepší readmisní politice, k tomu, že budeme sdílet břímě migrace,“ řekl nedávno v Římě prezident Petr Pavel s tím, že migraci musíme v Unii všichni cítit jako společný problém. Ta nekonkrétní slova, jak jsme u politiků zvyklí, si každý může vykládat po svém. Nicméně naše „hlava pomazaná“ nejspíš z luxusních sálů a od opulentních večeří nedohlédla na italské ulice, takže zůstala ve své sociální bublině připomínající svou nepropustností kvalitní kondom.

ParlamentníListy.cz se však letos vydaly v Itálii do špinavých a počmáraných ulic, na nichž uprchlíci přespávají pod dekami. A tady jsou postřehy z Neapole, třetího největšího italského města.

Hackeři letenek na dotacích

„Nebuďte vulgární,“ napsal mi v odpovědi nejspíše nějaký brigádník z východu pracující pro český internetový vyhledavač letenek Kiwi.com, který nedokáže rozlišit rozdíl mezi ironií a vulgaritou, když jsem si postěžoval, že mi z tří plánovaných dnů udělali v podstatě „výlet na kafe“ do Neapole. Dál napsal něco ve smyslu, že společnost si ve svých obchodních podmínkách vyhrazuje možnost sama změnit čas odletu a příletu bez nároku na vrácení peněz, pakliže jde o změnu do čtyřiadvaceti hodin. Takže mi ze tří dnů udělali vlastně jeden.



„Pokud některá z nabízených alternativ splňuje časový požadavek na vlastní transfer a rozdíl mezi původním a novým odjezdem je kratší než 24 hodin, přijmeme tu nabízenou přepravu, která podle nás nejlépe odpovídá parametrům vašeho původního itineráře, a budeme vás o této změně informovat,“ je psáno ve zmíněných podmínkách. Vyhledavač letenek Kiwi.com se na svých stránkách chlubí: „Hackujeme systém, abyste mohli létat levněji.“



Ostatně když už je řeč o Kiwi.com, věřte či nevěřte, na podzim roku 2017 firma získala dotaci 87,6 milionu korun od Ministerstva průmyslu a obchodu. Peníze prý byly investovány do dalšího rozvoje společnosti. Alespoň tak se to píše o firmě, která má sídlo v Brně, jejímž zakladatelem a výkonným ředitelem je bratr herce Michala Oliver Dlouhý a jejíž obrat v roce 2018 překonal hranici jedné miliardy eur, na Wikipedii.

Betlém plný divných přízraků

A tak jsem přiletěl do Neapole na kafe, na den. Když se cestou necestou dostávám do centra, všimnu si hned několika obrovských prázdných domů. Naproti archeologickému muzeu v dost zaneřáděném a počmáraném podloubí ještě pospává tak dvacet snědých chlapíků zabalených do dek. Když se jednoho probuzeného zeptám, odkud je, tak prý z Nigérie. Žádné překvapení, když si člověk uvědomí, že je Itálie jednou z evropských bran pro uprchlíky zejména z Afriky.



Další velká skupinka si udělala noclehárnu třeba pod sloupovím před vchodem do Baziliky svatého Františka z Pauly a někteří prodávají šunt turistům všude možně po centru města. Někde je cítit marihuana, jinde se mění z ručky do ručky za peníze malá psaníčka. Heroin, kokain, kdo ví? Odpovídá to zjištěním ze článku zpravodaje iDNES.cz o tom, že běženci v Palermu prodávají drogy Cosy Nostry. Nicméně tady jsme v metropoli Kampánie, kterou ovládá mafie zvaná Camorra. Ta je dost známá i kvůli stejnojmennému seriálu natočenému podle knihy novináře Roberta Saviana.

V Neapoli jinak všude vidíte portréty a figurky fenomenálního fotbalisty Diega Armanda Maradony. Říká se tam, že bůh má právě jeho číslo 10. Není divu, když hlavně díky jemu se stala Neapol dvakrát mistrem ligy v této fotbalové velmoci. Na přelomu let 1986 a 1987 to bylo poprvé, co se stal mistrem klub z jihu. Nicméně po bankrotu, zániku a znovuzaložení klubu Neapol slavila v ligovém ročníku z loňska na letošek mistrovský titul opět.



V předvánočním mumraji si v jedné z uliček španělské čtvrti nelze nevšimnout dost podivného betlému, v němž stojí Maradona, ale i potentáti jako část britské královské rodiny, bývalý a současný americký prezident, Emmanuel Macron s Kim Čong-unem, Fidel Castro a další. Jen Ježíšek nikde. Ostatně o kousek dál prodávají „hajzlpapír“ s portrétem některých už zmíněných a třeba Vladimira Putina či Borise Johnsona.

Záhada zavřeného letiště

Když člověk odlétá v šest ráno, je škoda jít spát. Jenže v Neapoli narazíte na problém. Přes noc mají zavřené letiště. Autor článku se s tím ještě nikde jinde nesetkal, takže se začal vyptávat. A to byl v poslední době také v Římě a Katánii. „Z naší pozice nemůžeme mluvit za jiné letiště. Je ale poměrně běžné, že některá letiště jsou přes noc zavřená, jelikož nemají naplánované žádné lety,“ napsal zástupce mluvčího z Letiště Praha Michal Procházka. Když jsem se poptal přátel na Facebooku, odpověděl kladně jen jeden. Prý v Manchesteru.



A tak jsme si v té zimě udělali před letištěm v Neapoli, kde přes noc venku pospávalo či postávalo na dvacet lidí, menší mejdan. Donesl jsem piva a se třemi Španělkami a jedním Maďarem žijícím už natrvalo v Anglii nám to vystačilo na dvě hodiny veselí. Tam mi hodně zdvihlo sebevědomí, že i přes mou nedokonalou slovní zásobu, o gramatice ani nemluvě, a strašný přízvuk všichni tipovali, že jsem odkudsi z britských ostrovů, až jsem jim prozradil, že jako západní Slovan nosím imaginárního lvíčka na prsou. Nejspíš šlo o zdvořilost díky pivu.



A nakonec napsala publicistka, která žije v Itálii dlouhodobě, Monika Pilloni. A to ne moc pozitivně: „V Neapoli je přes noc zavřené i nádraží. Jakmile už nejsou odjezdy a příjezdy anebo přílety a odlety, zavírají. Z bezpečnostních důvodů se dovnitř pak nesmí. To svědčí o opravdu vysoké kriminalitě. Nikdy bych v tom městě a okolí nechtěla bydlet!“



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EP nedokáže vyřešit ani takovou, životně důležitou věc pro Evropu -, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 14.12.2023 9:46:35
HLÍDAT NEPROPUSTNĚ HRANICE EVROPY PŘED INVAZI VŠEMOŽNÝCH MIGRANTŮ. Německo už je tak zdevastované, že se tam postavilo pro muslimské migranty už stovky mešit a muslimské obce jsou bohatě dotované vládou, Ty peníze obce rozdávají svým lidem jako ze svého s požadavkem jasného vyznávání muslimské víry u mladé generace. Takže na obrovský konflikt v budoucnosti mají zaděláno při vysokém milionovém počtu muslimů a velké porodnosti. Podobné to je v Anglii, Švédsku a Dánsku. Degenerace dosáhla už ve jmenovaných zemích velmi vysokého stupně . Je to hrozící a blížící se katastrofa EU. Je to záměr ???

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…