Bobošíková našla něco na soudce, jehož nález ovlivní volby. Temná minulost. Na webu soudu o tom ani čárka!

23.02.2021 15:47

Moderátorka Jana Bobošíková se zaměřila na podle jejích slov dvojí metr exkomunisty Pavla Rychetského, tohoto času předsedy Ústavního soudu. Ve svém facebookovém pořadu Aby bylo jasno si vzala na paškál i ústavního soudce Jana Filipa. "Jak exkomunista Jan Filip, soudce Ústavního soudu České republiky, který ohrozil letošní volby, adoroval socialistickou revoluci jako jedinou formu přímé demokracie a doporučoval k četbě Lenina," popisuje ve svém pojednání Bobošíková.

Bobošíková našla něco na soudce, jehož nález ovlivní volby. Temná minulost. Na webu soudu o tom ani čárka!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

"Klíčovou osobou nedávného nálezu Ústavního soudu o zrušení části volebního zákona je ústavní soudce Jan Filip. Ten má za sebou pestrou minulost. Jako dlouholetý člen KSČ se věnoval socialistické demokracii a třídnímu boji. Rovněž doporučoval k četbě Leninovy spisy. Ale popořádku," začala Bobošíková svou promluvu.

"Ústavní soud čelí kritice, že rozhodování o volebním zákoně trvalo velmi dlouho. Měl ho na starosti jako soudce zpravodaj právě Jan Filip. A ten podle předsedy Ústavního soudu Rychetského pracoval na stanovisku plné tři roky. Jak tvrdí Pavel Rychetský, soudce Filip je patrně největším odborníkem naší republiky na volební systémy a jeho nález je vědecká práce," uvedla.

Následně pustila slova samotného Rychetského, jenž se Filipa zastává. Jde o část pořadu Interview ČT24, stejně jako zbylé úryvky rozhovoru s Rychetským jsou z tohoto pořadu. "Pan profesor Filip je akademik, dlouholetý šéf Katedry ústavního práva Masarykovy univerzity, mimochodem na volební systémy patrně největší odborník v naší republice. Přednáší to, publikuje to a takhle on přistupoval evidentně k tomu nálezu. Stojí za to si těch víc než 60 stránek toho nálezu přečíst," uvedl Rychetský.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
"Nález, na kterém soudce Filip pracoval 36 měsíců a který rozkolísal křehkou politickou stabilitu, jsme si tedy podrobně přečetli. Text je skutečně velmi obsáhlý, ovšem nakolik je vědecký, nevíme. Literárně je ale rozhodně košatý. Tu se v něm soudce Filip odkazuje na sibiřské legionáře, jinde na Shakespeara. Nebo s lítostí konstatuje, že dnes nemáme západní Halič, kde by bylo možno volební pravidla ověřit jako na konci osmnáctého století. Ve finále odůvodnění se soudce Filip uchýlil dokonce k bibli. Odkazuje na takzvaný efekt svatého Matouše a cituje evangelium. Ovšem špatně. Zcela nevědecky si plete čísla kapitol písma svatého. A hodnocení předsedy?" ptá se Bobošíková.

"Musím říci, že to odvedené dílo je kvalitní," zaznívají opět slova Rychetského.

"Víte, jak se dostal Jan Filip k ústavnímu právu? Jako student se chtěl věnovat právu občanskému. Na této katedře ho ale odmítli, protože neuměl psát na stroji. A tak začal svou vědeckou kariéru na katedře ústavního práva, kde po něm psaní na stroji nevyžadovali. V době normalizace vstoupil do komunistické strany a byl předsedou základní organizace KSČ na právnické fakultě v Brně. Vědecky se věnoval třídnímu boji a socialistické revoluci, kterou popisoval jako nejvyšší formu přímé demokracie. Zároveň Jan Filip ostře kritizoval buržoazní parlamentarismus, tedy náš současný ústavní systém, který nyní obhajuje. Předseda Ústavního soudu Rychetský, obdivovatel práce soudce Filipa, nedávno napadl minulost premiéra Andreje Babiše," dodala Bobošíková.

A opět se vrací i ke slovům Rychetského. "Já jsem nečekal po tom listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jakou máme dnes. Z hlediska té její minulosti," zaznělo rovněž ve veřejnoprávní ČT.

"A je tu opět tolik oblíbený dvojí metr. U exkomunisty premiéra Babiše normalizační minulost exkomunistovi a předsedovi Ústavního soudu Rychetskému vadí. U exkomunisty ústavního soudce nikoliv. Přitom Jan Filip hovoří o svém členství v normalizační KSČ jako o významné součásti svého života. A tvrdí, že ve straně získal mnoho zkušeností. Shovívavě se staví někdejší vicepremiér Pavel Rychetský i ke svému vlastnímu členství v KSČ. Tvrdí, že myšlence komunismu nikdy nevěřil, KSČ je podle něj strana s hanebnou minulostí a vstoupil do ní jen proto, aby komunistický režim zboural," sdělila Bobošíková.

"Takže já jsem tam nevstupoval proto, abych tu myšlenku komunismu podporoval, ale abych se pokusil ji odstranit," říká Rychetský.

"Už to slyším: Zalez ty jedna bolševická kandidátko na cokoliv! Vždyť jsi v roce 1986 dávala kytku Husákovi. Ano, dávala. Ale v KSČ jsem zkušenosti jako Jan Filip nesbírala. Ani jsem ji jako Pavel Rychetský nešla rozkládat zevnitř. Takovou důvěru soudruhů, aby mě přijali mezi sebe, jsem prostě neměla. Naštěstí. I když, kdo ví? Možná bych teď řídila vládu, Českou televizi, nebo Ústavní soud. Ale jak jsem slíbila, pojďme k předlistopadové publikační činnosti ústavního soudce Filipa. Byla bohatá, napsal minimálně 10 vědeckých publikací. Tato s názvem K základním státoprávním otázkám Československé socialistické republiky doporučuje k četbě dílo Vladimira Iljiče Lenina Stát a revoluce. V publikaci se rovněž píše, že nikdo z třídních protivníků se neodváží pochybovat o vojenské síle socialismu, ani o jeho úspěších v hospodářství, zejména v době krize. A jak Jan Filip před 45 lety jako nadějný mladý socialistický vědec s čerstvou červenou knížkou definoval demokracii? Ta podle něj nabývá skutečný význam až po úspěšném provedení socialistické revoluce. Dnes už Jan Filip o revoluci nepíše. Demokracie je podle něj systém, ve kterém strany prohrávají ve volbách. Nu a perlička na závěr: Kolikrát myslíte, že je členství soudce Jana Filipa v KSČ zmíněno v jeho oficiálním životopise na stránkách Ústavního soudu? Správně. Ani jednou," zakončila Bobošíková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…