Bomba: Babiše cenzuruje Twitter. Už kolují teorie. A reaguje Jiří Strach

31.12.2020 8:01

Téma cenzury na sociálních médiích se skoro s železnou pravidelností vrací, kdykoliv je na sociálních sítích omezen někdo známější. A nejinak tomu zřejmě bude i teď. Účet, který schytal omezení, totiž patří premiérovi Andreji Babišovi. Už se spekuluje proč.

Bomba: Babiše cenzuruje Twitter. Už kolují teorie. A reaguje Jiří Strach
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Kdo chce vidět příspěvky z účtu Andreje Babiše, musí se prokliknout přes varování, které říká, že premiérův účet je dočasně omezen.

Profil Andreje Babiše, snímek pořízen v 5:50 ráno

Jak Twitter informuje, jsou dva důvody, proč může být účet omezen. Jednak když na něm probíhá "podezřelá aktivita" nebo pokud porušuje podmínky používání. Ze zběžného pohledu na premiérův účet opravdu není jasné, co by na něm mohlo být závadného. Za včerejšek premiér pouze sdílel stanoviska Armády ČR, ministerstev a ministrů a informace o očkování. Poslední Babišův status pochází z 29. prosince a vyjadřuje v něm svou radost z práce ministerstva zdravotnictví, které schválilo, že se z ampulí vakcíny firem Pfizer a BioNTech může vzít 6 dávek vakcíny místo pěti.

Předtím se premiér vyjadřoval k chorvatskému zemětřesení, kde deklaroval ochotu pomoci a informoval, že bude hovořit s předsedou chorvatské vlády.

Omezení Babišova účtu už si všiml režisér Jiří Strach. "Ó, internete, symbole naší svobody slova...! S Andrejem Babišem si do fanclubů nepatříme, ale zde ho budu hájit. Jako bych hájil každého, jehož názory jsou kýmsi omezovány. Fujtajksl!" pronesl na adresu společnosti. Dodejme, že Strach zastává stejný postoj, jako u kardinála Duky, kterému byl účet záhadně omezen a následně záhadně obnoven v říjnu.

Co se děje už také zkoumá poslanec ANO Patrik Nacher a omezení zaregistroval i zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský.

"Banda ajťáků, kteří si budou říkat pravděpodobně piráti opozice, ví, jak funguje automat soc. sítí. Ten pak reaguje blokací," spekuluje o důvodu blokace kněz Romuald Štěpán Rob, zřejmě ze zkušeností s Dukovým účtem.

Z českých politiků se se sociálními sítěmi potýkal například Tomio Okamura, tomu hrozilo, že Facebook zablokuje profil SPD a na čas byl také zablokován jeho Youtube kanál. A ze světových politiků je nejznámějším příkladem americký prezident Donald Trump. Jeho příspěvky o amerických volbách, ve kterých tvrdí, že byly v některých státech zfalšované, jsou Twitterem vytrvale označovány za "rozporuplné".

Doplnění: Premiérův účet již opět normálně funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…