Braňme demokracii proti Mezinárodnímu měnovému fondu, hřímal Tsipras

28.06.2015 19:13

Poté, když se řecký premiér Alexis Tsipras vyjádřil, že nechá vypsat referendum o požadavcích věřitelů, přednesl projev k lidem. V něm konstatoval, že je Řecko tlačeno do kouta, věřiteli je současná vláda nucena, aby respektovala memoranda minulosti, která ovšem Řekové odmítli v letošních volbách. Tsipras proto hodlá hájit demokracii právě v referendu proti téměř trestným požadavkům MMF.

Braňme demokracii proti Mezinárodnímu měnovému fondu, hřímal Tsipras
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Řecká vládní strana Syriza od svého nástupu k moci volá po tom, aby se změkčily podmínky, za nichž je kolébce demokracie poskytována mezinárodní finanční pomoc. Zdá se však, že po mnohaměsíčním jednání obě strany dospěly do bodu, kdy si řekly dost. V úterý tak skončí program finanční pomoci Řecku a stát na jihu Evropy absolvuje referendum o návrzích věřitelů. Stojí přitom za pozornost, že referendum v Řecku neproběhlo desítky let. Řekové v sedmdesátých letech minulého století hlasovali např. o tom, zda se chtějí stát republikou. Teď tedy přijde další zásadní plebiscit a Tsipras k němu říká:

„Po pěti měsících tvrdých vyjednávání bohužel naši partneři v euroskupině předevčírem dospěli k návrhu v podobě ultimáta, ultimáta řecké demokracii a řeckému lidu. Dospěli k ultimátu, které je v rozporu se základními evropskými principy a základními hodnotami, v rozporu s konstrukcí Evropy. Návrh obsahuje opatření vedoucí ke zvýšené deregulaci trhu práce, k penzijním škrtům, k novému snížení mezd ve veřejném sektoru a ke zvýšení DPH u potravin, pohostinství a cestovního ruchu s paralelní eliminací daňových výjimek pro řecké ostrovy. Tyto návrhy ukazují důraz kladený – zejména Mezinárodním měnovým fondem – na politiku extrémní strohosti, která je trestného charakteru,“ prohlásil řecký premiér v řecké veřejnoprávní televizi, jejíž vysílání vláda v čele se Syrizou obnovila.

Celý projev řeckého premiéra Alexise Tsiprase v češtině přinesl server Altpres.cz a mimo jiné se v něm také dočteme, že požadavky věřitelů mají v konečném důsledku vést k ponížení Řeků, což ovšem premiér nedopustí. Proto se rozhodl vypsat referendum o požadavcích věřitelů a jeho výsledky bude respektovat, ať už budou znamenat cokoli.

Řecko podle premiéra musí poslat demokratickou odpověď autoritářským věřitelům, aby obstálo v očích příštích generací.  

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …