Brusel spustil dělostřeleckou přípravu na Varšavu. Padla následující slova

10.01.2016 15:52

Blíží se den, kdy bude EU diskutovat o Polsku. Brusel si totiž chce posvítit na změny mediálního zákona a zjistit, zda jsou ještě v duchu demokratických principů, na kterých EU stojí. Polská vláda je prý připravena vysvětlovat, ale z provedených změn rozhodně neustoupí. Na debatu se ale připravuje i německý sociální demokrat a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. A není sám.

Brusel spustil dělostřeleckou přípravu na Varšavu. Padla následující slova
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

„Polská vláda věří, že ve volbách získala mandát k tomu, aby podřídila stát svým vlastním zájmům. To je ale demokracie v Putinově stylu. Putinizace Evropy je nebezpečná,“ poznamenal Schulz ve vyjádření pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.  

Celý článek naleznete zde.

Diskuse o Polsku proběhne 19. ledna a Schulz ještě více než týden před zahájením debaty apeluje na politiky, aby zástupci levice i pravice tvrdě odsoudili kroky polské vlády. Varšavská vláda prý musí dostat na srozuměnou, že nepostupuje v souladu s evropskými hodnotami.

Bývalá komisařka EU pro spravedlnost a nynější europoslankyně Viviane Redingová dává Schulzovi za pravdu. Útok na základy demokracie začal v Rusku a v Polsku stejně. Napřed byl na mušce ústavní soud, později média. Stejnou cestou prý dnes kráčí i Maďarsko. Redingová následně vyzvala k tomu, aby Brusel podpořil občanskou společnost v Polsku, než ji tamní vláda zlomí a bude pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…