Brutální hádka u Jílkové. Došlo na vagíny a penisy

30.11.2012 6:00

Měly by se nastavit kvóty pro zastoupení žen na vysokých pracovních postech v soukromých firmách? V Česku je průměrně 6,7 procenta žen v takových pozicích. Odpůrci to však považují za neuctivé vůči ženám, které se do těchto funkcí vypracují i bez kvót.

Brutální hádka u Jílkové. Došlo na vagíny a penisy
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Hosté z pořadu ČT Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové

Evropská komise vypracovala směrnici, podle níž bude muset být na vysokých postech ve firmách alespoň 40% zastoupení žen. Feministky tento krok vítají, naopak mužská hnutí jsou proti. „Je to jednoznačně nepřijatelné, je to zásah do vlastnického práva,“ uvedl v pořadu Máte slovo na ČT Oldřich Voženílek ze Svazu mužů.

Za pravdu mu dal i Roman Joch, který byl dříve poradcem Petra Nečase a Václava Klause nepřímo označil za „ufňukanou kremlofilní bábu“. „Toto je princip svobodné společnosti,“ vysvětloval. „Ony jsou tam za své schopnosti, a ne za to, že jsou ženy,“ dodal. Podle něj je tato evropská směrnice naopak pro ženy urážlivá.

„Mluvím já!“ zapojila se náhle do diskuse zástupkyně žen, která se směrnicí také nesouhlasí. „My tady máme nějaká práva a vy nám je chcete vzít!“ vykřikovala směrem na druhou stranu, k zastáncům kvót.

Ženy nejsou chudinky

„Když se bavíme o pohlaví, tak se nebavíme o vagíně, ani o penisech, ale o genderech,“ snažil se vysvětlit feministický aktivista Miroslav Vodrážka. Podle něj směrnice docílí toho, že se bude ovlivňovat mínění společnosti, která prý stále ženu pracující ve vysoké pozici považuje za horší než muže. „Já se bavím o vagíně a o penisech,“ vystartovala ale žena, která se nakonec ukázala jako Irena Steinhauserová, členka republikového výboru Strany svobodných občanů.

„Já vám neříkám, co máte dělat, ale vy mi to říkáte,“ uvedla. „Vy podceňujete ženy? Asi jo, když je někam cpete,“ dodala s tím, že často prý ženy měly volební právo i dříve než muži, například když vlastnily velkostatek. Ovšem ve skutečnosti o tak častý případ například v 19. století nejde. „Nedělejte z žen chudinky,“ uzavřela.

Kvóty budou podle Jocha do něčeho nutit

Joch se snažil svou nechuť ke kvótám vysvětlit jinak – podle něj by spíš měla EU nechat vše na lidech. Například muži a ženy podle něj mají různé preference a kvóty je jen budou do něčeho nutit. „V justici jednoznačně dominují ženy,“ uvedl příklad. Kdežto v Poslanecké sněmovně zasedá žen jen 22 procent.

Na to ale předsedkyně ženské lobby Jana Smiggels Kavková odvětila, že mezi soudci je 43 procent mužů, a tedy kdyby se nastavily i kvóty pro ně, nešlo by o nic výrazně nízkého. „Ta svobodná volba pro spoustu žen není,“ snažila se vysvětlit další bod. Podle ní mají ženy často problém například se školkami a jeslemi.

„Sladit rodinu a práci je téměř nemožné,“ uvedla. „Spousta žen vnímá jako problém sladit mateřství a práci.“ Dříve bylo v ČR mnoho jesliček, ale v současnosti výrazně ubyly. „Je lepší, když stát zaplatí každé ženě mateřskou, než když bude budovat jesličky,“ nesouhlasila Steinhauserová.

Jako další téma přišly na přetřes i platy žen a mužů. Ženské platy jsou totiž jako celek o 25 procent nižší. Tomu dal Joch za pravdu. Když se ale prý podíváme na konkrétní profese, rozdíl je maximálně čtyřprocentní. S tím feministická aktivistka nesouhlasila, podle ní Český statistický úřad uvádí rozdíl 10 procent.

„To je hrozně naivní, myslet si, že lidé fungují takto racionálně,“ odmítala to, že by na všech pracovních pohovorech bylo dáno rovnítko mezi mužem a ženou. Kavková uvedla jako příklad i průzkumy, kde bylo v životopisech nahrazeno ženské jméno mužským, a náhle byl životopis přijímán v průměru lépe.

„To říkáte vy!“ vykřikla opět Steinhauserová. „Ano, akademické studie,“ vysmála se argumentům. „Já myslím, že se schopná žena prosadí, když chce. Ale většina žen nechce. Většina žen má jiné preference,“ dodala.

„Vy nemáte problém s muži, ale s ženami, jaké jsou,“ zastal se jí i Joch. „Nepleťte si společnost a stát,“ dodal i Voženílek ze Svazu mužů. Moderátorka Michaela Jílková jen na konec poznamenala, že díky korupčním aférám se do vlády dostalo i několik žen. Zásadní je podle ní to, aby si ženy hlavně věřily.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…