Brutální znásilnění v Praze. Podezřelým je černoch. Proč to policie nezveřejnila hned?

24.06.2023 21:14 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Nejasnosti vzbuzuje případ brutálního znásilnění ženy na pražské Letné. Případ se odehrál již v noci na sobotu 17. června, policie přesto zprvu veřejně po podezřelém černochovi nepátrala a případné svědky začala veřejně hledat až poté, co se informace o činu začaly šířit po sociálních sítích. Přestože pachatel dosud nebyl dopaden, veřejnosti podle policejního mluvčího „žádné nebezpečí nehrozí“.

Brutální znásilnění v Praze. Podezřelým je černoch. Proč to policie nezveřejnila hned?
Foto: Repro Twitter @konzervativni
Popisek: Pachatel podezřelý ze spáchání brutálního napadení a znásilnění na Letné

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Případ brutálního znásilnění se odehrál o minulém víkendu v noci na sobotu 17. června, policie však po podezřelém černochovi začala veřejně pátrat až v úterý. „Kriminalisté z 6. oddělení Prahy I prověřují případ znásilnění, kterého se na mladé ženě dopustil neznámý muž tmavé pleti. V brzkých ranních hodinách ji brutálně fyzicky napadl a poté i znásilnil,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina pro Blesk.cz při oslovení veřejnosti.

Doplnil, že podezřelý černoch, byl v době spáchání napadení a znásilnění oblečen ve světlé košili, bílých kalhotách a bílých botách, vysoký cca 180 až 185 cm. „Hledaný se nacházel 16. června na akci Antigona Night Shift u pražského metronomu, takzvaného kyvadla, a poté jej kamery zachytily druhý den, kdy krátce po druhé hodině ranní oslovoval kolemjdoucí ženy na Štefánikově mostě,“ popsal mluvčí.

Případ už přitom v době uveřejnění do médií značně koloval po sociálních sítích. „V noci z pátku na sobotu byla brutálním způsobem znásilněna holka na Letné. Sdílím to proto, že to byla blízká kamarádka kamarádky a hodně to s námi otřáslo. Chtěl bych všechny vyzvat, jestli někdo viděl podezřele se chovající osobu po půlnoci v oblasti Letné nebo někde kolem Štefánikova a Čechova mostu, aby kontaktoval policii,“ stálo v jednom z příspěvků, který upozorňoval na čin.

Pozornost vzbudil také ve facebookové skupině Letenská parta, kde se lidé obracejí na politiky, aby učinili opatření, která pomohou do budoucna. „Rozhodně to není první případ, ač se o tom moc nemluví. Schody i cesta parkem mají velmi špatné nebo žádné osvícení, hlídače nebo aspoň kamery. Je šílený chtít mít něco takového v parku, vím, šílenější je ale to, že to je potřeba a ještě to tam není,“ zaznělo od jedné z žen, která oslovila i starostu městské části Praha 7 Jana Čižinského (Praha sobě).

Čižínský potvrdil, že policie případ řeší, ale zároveň podle CNN Prima News tvrdil, že se „případ stal trochu jinak“. Později tento příspěvek upravil a podotkl v něm, že pokud by úprava osvětlení mohla pomoci, bude ji požadovat. „Z toho, co vím, to ale tento případ nebyl. Moc mě mrzí, co se stalo, policie koná a budeme to příští týden vyhodnocovat,“ uvedl.



Pro CNN Prima News později vzal své vyjádření o tom, že se „případ stal trochu jinak“ zpět a označil jej za „trochu nešikovné“. Svůj komentář prý směřoval pouze k osvětlení a nikoliv k samotnému činu. „Proto jsem svůj příspěvek posléze pozměnil, aby to nevypadalo, že nedošlo ke znásilnění,“ podotkl s tím, že diskutující dle něj zaměnili lokality a hovořilo se o schodech a průchodu v parku.

„Navíc z některých komentářů to vyznělo tak, že za to v uvozovkách mohlo osvětlení, které nefungovalo. Osvětlení ale fungovalo na všech bodech, ověřoval jsem to,“ dodal.

Policie zveřejnění informací o pachateli až několik dnů poté, co se již šířily na sociálních sítích, vysvětluje tím, že lidem od podezřelého „nikomu dalšímu nebezpečí nehrozí“. „Můžu vás ujistit, že žádné nebezpečí nehrozí. Bližší informace však můžeme sdělit až poté, co se trestní řízení posune dál. Má to svůj důvod. Není to tak, že bychom chtěli někoho falešně uklidňovat,“ uvedl pro CNN Prima News policejní mluvčí Jan Daněk.

Zveřejnění detailů o pachateli až během úterka společně s kamerovými záznamy mělo svůj důvod i podle jeho kolegy Richarda Hrdiny. Kriminalisté dle něj totiž museli nejdříve prověřit poznatky, které měli k dispozici, a to včetně kamerových záběrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Policie nemá na takové prkotiny čas musí řešit dezinformátory a dezoláty., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 25.06.2023 11:25:56

|  6 |  0

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…