Bude rachot. Doslova. Daniel Landa vydává nové album

26.05.2023 20:25

Zpěvák a hudební skladatel Daniel Landa vydává nové album Minový pole, v němž zaznívá hold hrdinům našich dějin, a obsahuje tak například připomínku přítelkyně Jozefa Gabčíka Anny Malinové, kterou nacisté zavraždili v Mauthausenu za pomoc parašutistům. Ozývá se též kritika současné situace. „Slyšíte nás, my nejsme děti, ztrácíme půdu pod nohama. Život se krátí,“ zaznívá také na albu v jednom z již dříve představených protest songů, který kritizuje koronavirové restrikce uvalené na Česko za vlády expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Bude rachot. Doslova. Daniel Landa vydává nové album
Foto: Repro YouTube Daniel Landa
Popisek: Daniel Landa

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí
Daniel Landa ve svém novém albu Minové pole představuje v ucelené formě skladby vydané v poslední době, jakými jsou Anička Malinová, Blanický manifest, Ukolébavka či Hoří horizont, a v albu tak zaznívá silné spektrum písní, které připomínají naše dějiny či kritizují poměry v posledních letech.

„Skuteční hrdinové povstávají z řad těch úplně nejobyčejnějších lidí. Pro většinu současné rozmazlené populace se staly velké hrdinské příběhy jen známým datem, povědomou historickou událostí. Jenže za každou takovou událostí se skrývají hluboké příběhy obyčejných lidí, jako jsme my, a jejich osobní pocity plné touhy, strachu, smutku, lásky i bolesti. Ta nejvíce známá jména jsou však jen vrcholky ledovce, které se tyčí nad obrovským množstvím dalších, v rámci dějin více či méně bezejmenných, bez jejichž nenápadného, avšak nemenšího hrdinství by se velké události jen těžko odehrály,“ uvedl Landa pro Musicserver.cz k připomínce nepříliš známé hrdinky našich dějin, jíž byla Anna Malinová – přítelkyně Jozefa Gabčíka, která jej ukrývala před útokem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, po němž byla zavražděna nacisty v koncentračním táboře Mauthausen.

V albu zaznívá i kritika nedávných tvrdých restrikcí, které v Česku zavedl kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Kde skončí hrdý občan státu, kterého právě smetli k zemi? Svoboda, oběť atentátu, možná se sejdem za mřížemi. Slyšíte nás, my nejsme děti, už toho máme plný zuby!“ bouří se v protest songu „Blanický manifest“, vydaném poprvé již na začátku roku 2021, zpěvák Daniel Landa společně se zástupci nejvýznamnějších českých hudebních skupin, jimiž jsou zpěvák Josef Vojtek ze skupiny Kabát, zakladatel skupiny Divokej Bill Vašek Bláha, zpěvák Čechomoru František Černý a další.

„Ptám se, jak je můj řetěz dlouhý. V mlhách se skrývá vysvětlení. Povstat nebo zavraždit svý touhy,“ zpívá se v písni, kde například pochodovaly děti v rouškách.

Kromě dvou zmíněných písní Landovo album obsahuje také tracky Dneska mám volno, Hlavolam, Poslední nula, Ukolébavka, Reality show, Hoří horizont ’93, Domnělý spasitel a skladba Minový pole.

„Hou hej hou jsme v elity show, usmějte se do kamery pane. Jako herci v kosočtverci hnáni almužnou, netušíme, co se s námi stane. Hou hej hou jsme v elity show, usmějte se do kamery paní. Poté, co vás vyděsili apokalypsou, ochrání vám spaní z vašich daní,“ zaznívá v textu písně Reality Show.

„Po poslechu Minovýho pole v Danově domácím studiu jsem pochopil, proč cesta k němu musela trvat dlouhých osm let od předešlého alba Žito, a dokonce čtrnáct let od posledního typicky landovského Nigreda. Minový pole není jen hudebně i textově strhující dílo. Je to zpráva o stavu společnosti a světa od člověka, který ve svém životě a tvorbě sice vyvolal nejeden konflikt a rozbouřil mnoho emocí, ale jako jeden z mála nikdy neuhnul ze svojí cesty, a proto mu lze uvěřit slova: ‚Ten, kdo se nevzdá/Napije se z grálu/Vyryje svý jméno/Do koruny králů‘,“ komentoval nové album ředitel vydavatelství Warner Music Czech Republic Vladimír Kočandrle pro server Rockandpop.eu.

Landa připojil, že je jeho přáním, aby si Minový pole lidé poslechli v celku „od začátku až do konce“.

Landa se k dění u nás vyjadřuje pravidelně. V rozhovoru s komentátorem Ondřejem Tesárkem před téměř dvěma lety podotkl, že má pocit, že se dnes vše vrací do doby před národním obrozením. „Český živel krněl, snažili se nám namluvit, že nemáme dějiny, že jsme vlastně takoví pitomečkové… že jsme Němci vlastně…,“ řekl.

Podle zpěváka je důležité hovořit kupříkladu o naší krajině či zmínit, proč bychom kupříkladu měli zůstat u koruny a neměnit ji za euro. Vlastenectví se dnes prý zaměňuje za „primitivismus“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…