Budete moci říct: Zabavujete mi věci, tak si to alespoň točte na video

11.04.2012 9:12

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) připravila novelu zákona, podle které bude muset exekutor nahrát na videokameru záznam ze zabavování majetku dlužníkovi, pokud ho o to tento požádá. Zdá se, že by to mohlo prospět oběma stranám, jak dlužníkům, tak exekutorům a to jako vzájemná ochrana před agresivitou druhé strany. Videozáznam se posléze stane oficiální součástí spisu.

Budete moci říct: Zabavujete mi věci, tak si to alespoň točte na video
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Připravovaná novela zákona o občanském soudním řízení počítá s tím, že exekutor bude muset pořídit videozáznam z exekuce, pokud ho o to dlužník požádá. Dosud platí, že zabavovatel majetku záznam pořídit může, ale nemusí. Brzy by se z toho mohla stát povinnost a tento záznam by byl standardní součástí spisu. Nové opatření přivítají dlužníci, kteří nejsou spokojeni s prací exekutorů, ale také sami exekutoři, kteří si někdy stěžují na agresivitu klientů. Zprávu přináší server idnes.cz.

Dlužník bude muset být na nahrávání upozorněn

"Buď jej pořídí exekutor na žádost oprávněného účastníka řízení, například dlužníka, nebo jej pořídí z vlastní vůle v případě, že provedení videozáznamu je vhodné z jakýchkoliv jiných důvodů," popsala mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Zatímco v prvním případě o natočení žádá dlužník a exekutor jej musí provést, v druhém případě to není povinnost. Exekutor se může sám rozhodnout, zda video natočí. Pokud se tak stane, souhlas dlužníka mít nemusí. Je ale povinen jej před natáčením poučit. "Zákon mu dává povinnost dlužníka s tímto záměrem seznámit," dodává Hrubá.

Jestliže vejde novela zákona v platnost, ještě ji čeká dvojí čtení ve sněmovně, pak jednání v horní komoře parlamentu a nakonec podpis prezidenta. Značně se pak výkon exekutorům prodraží. Vymahatelé dluhů totiž přiznávají, že zatím nemají dostatek kamer a budou je proto muset za nemalý peníz pořídit. Času na to ale zatím dost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…