Budou chtít lidé kvůli jednotlivcům platit více za zdravotní pojištění? Případ Martínka otevřel ožehavé téma

20.10.2023 21:02 | On-line

„Je potřeba říct, že systém veřejného zdravotního pojištění má svůj limit. Nejsou to neomezené prostředky. Pokud někde vezmeme, tak to někde bude chybět,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, že přibývá pacientů se vzácnými chorobami, kteří potřebují nákladnou léčbu a je tak nutné posuzovat, nakolik se danou léčbu pacientům skutečně pomůže a zdali z ní budou mít prospěch. Ožehavé téma, zdali léčit i pacienty, u nichž není jisté, že jim léčba přinese nějaké benefity nedávno otevřela sbírka pro dvouletého Martínka. Dle Dvořáčka nelze obviňovat pojišťovnu, že hradit léčbu za 100 milionů v tomto případě odmítla. Naznačil, jaké k tomu byly důvody.

Budou chtít lidé kvůli jednotlivcům platit více za zdravotní pojištění? Případ Martínka otevřel ožehavé téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sanitka, ilustrační foto

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
K protestu několika tisíc lékařů, kteří chtějí kvůli novele zákoníku práce přestat sloužit přesčas, Dvořáček podotýká, že jde o jakousi změnu životního stylu u lidí a především mladí lékaři už dnes nechtějí trávit v práci příliš mnoho času, na což však české zdravotnictví z minulosti není zcela připravené.

Lékaři dle něj častokrát také pociťují zavalení administrativní prací, což se ukázalo při příchodu statisíců ukrajinských uprchlíků. „Ukázalo se, že velká pomoc, která systému odlehčí, je role administrátora,“ uvedl Dvořáček s tím, že by mohla napomoci nová unijní pravidla pro digitalizaci ve zdravotnictví, která by mohla snížit administrativu v papírové podobě.

Předpokládá také zvýšený tlak na zdravotnický systém kvůli tomu, že budou přibývat lidé léčící se se vzácnými chorobami, které se ještě v současnosti nedaří často ani diagnostikovat a když už, tak až když je na léčbu příliš pozdě.

Léky pro vzácně nemocné se v posledních 15 letech dle něj již daří vyvíjet, jelikož v tom pomáhají firmám delší časové ochrany patentů, díky nimž se jim vrací náklady za vývoj léků i pro velmi úzkou skupinu pacientů. Tyto léky jsou však zároveň finančně náročné a ne vždy je jisté, zda pacientům pomohou. V České republice pak nehraje roli, jak vysoká je částka, za níž se léčba pořizuje, ale posudek, zdali z dané léčby bude pacient mít prospěch.

„Pokud je jasné, že ten pacient z té léčby nebude benefitovat, tak nelze vynaložit 100 milionů ze zdravotního pojištění, které je omezené,“ komentoval, proč například české pojišťovny odmítly proplatit velice nákladnou léčbu pro dvouletého Martínka s AADC syndromem.

Upozornil, že u dané léčby závisí hodně i třeba na věku a z dostupných dat se ví, že léčba za 100 milionů korun akorát velké části dětem vrátila základní motoriku hlavičky, menší část dětí se dokázala po léčbě posadit a jen několik dětí z dvacítky léčených se po léčbě postavilo.

Pokud výrobce léku nepřijde do České republiky a nedomluví s pojišťovnou, pak může i extrémně nákladná léčba bez výsledku zůstat na bedrech veřejného zdravotního pojištění. „Je potřeba říct, že systém veřejného zdravotního pojištění má svůj limit. Nejsou to neomezené prostředky. Pokud někde vezmeme, tak to někde bude chybět,“ podotkl Dvořáček.

U případu dvouletého Martínka dle náměstka ministra zdravotnictví nelze obviňovat pojišťovnu ani české zdravotnictví, že by chlapci chtěly odepřít péči. „Nemůžu obviňovat zdravotní pojišťovnu ani ten systém, pokud ten pacient nesplňuje to, co musí, aby mu mohla být tato léčba podána. Nemůžeme někoho léčit přípravkem, který mu nepomůže. To by bylo naprosto zbytečné,“ řekl a doplnil, že náročná je poté i samotná léčba.

Zatím je prý možné jednotky pacientů s extrémně drahou léčbou léčit, ale pokud náklady na jejich léčení ještě více vzrostou, je pak prý otázkou, zdali budou chtít všichni přispět ze svého. „Je otázkou, zdali jsme připraveni navyšovat dále prostředky, které odvádíme všichni do systému veřejného zdravotního pojištění… Budeme se muset dívat na to, jaký typ benefitu to pacientovi přináší, jestli to jsou benefity takové, že pacient netrpí, že mu tímto přípravkem dáme přijatelnou kvalitu života,“ zdůraznil Dvořáček s tím, že je otázka, nakolik pomůže některým pacientům léčba, která jim prodlouží život, ale s tím, že jej budou nadále trávit jen vleže v bolestech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…