Budoucí ministr Válek: Sem by šel bez roušky jen šílenec

11.12.2021 18:39

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl jasně. Povinné očkování nebude. Nebude, ani pokud se v Česku rozšíří covidová varianta omikron. Ale nezůstal jen u tohoto ujištění. Podívejte se sami.

Budoucí ministr Válek: Sem by šel bez roušky jen šílenec
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Vlastimil Válek v rozhovoru pro Reflex.cz zdůraznil, že považuje za složité stanovit, od kolika let by vlastně očkování proti covidu-19 mělo být povinné.

„Tam jsme se shodli, že to je ne úplně čisté, říct třeba 60+. 50+, 40+,“ popsal své jednání s prezidentem Zemanem. „Že pro to není opora. Já jsem také argumentoval tím, že země, které nemohou uzavřít hranice nebo které nejsou ostrovem, tak že tam bude to povinné očkování složité, protože mobilita z jiných zemí bude nadále existovat. A upozornil jsem na stanovisko Světové zdravotnické organizace, že povinné očkování ve věkových kategoriích musí být podmíněno dosažením kolektivní imunity. A tam my u covidu víme, že to nelze,“ pravil Válek.

Prezident Zeman má za to, že kolektivní imunity proti covidu dosáhnout lze, ale Válek konstatoval, že většina odborníků to vidí jinak.

„Já jsem panu prezidentovi řekl to, co teď zopakuji i vám, že nejlepší je učit se od těch, kteří už jsou nejlepší – a nejlepší v Evropě je Portugalsko, kde nikdy ani omylem nezvažovali povinné očkování,“ zdůraznil pravděpodobný příští ministr.

„Měl jsem jednání s portugalským velvyslancem, domluvili jsme se, že uděláme videokonferenci s jejich ministryní zdravotnictví, s jejich odborníky a s našimi odborníky, ty jejich kroky, pokud to půjde, aplikovat v České republice. Já chci garantovat občanům, že ty kroky budou předvídatelné, že budou oznámeny s předstihem, aby se na ně lidé mohli připravit. Současných opatření je zhruba 110 stran, tak jsem si jistý, že některá opatření se musí zmírnit,“ řekl Válek.

S prezidentem se prý shodli také na tom, že se bude muset s očkováním vyrazit za lidmi a že se bude muset posílit kapacita PCR testování. Posílení kapacit testování, očkování první dávkou nebo třetí dávkou u některých osob je cestou, jak se vyhnout dalším lockdownům, zavírání škol a tak podobně. Stejně tak je podle Válka zapotřebí nosit roušky. „Budeme-li mít uzavřenou místnost, kde je více lidí, tak jen šílenec by tam šel bez roušky,“ zaznělo od Válka.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Za důležité považuje i měření protilátek proti covidu v těle, ale důrazně varuje před tím, že by se lidé nechali otestovat na protilátky a pak by se vykašlali na očkování. Kdo věří, že se nemusí očkovat, když má protilátky, žije podle Válka v omylu. „To je lež,“ zdůraznil Válek. „Protilátky nikdy nebyly alternativa očkování,“ dodal ještě s tím, že protilátky se mají měřit proto, aby se dalo zjistit, nakolik bylo očkování úspěšné. „Ani monoklonální protilátky určené k léčení časných stádií covidu nejsou alternativou k očkování,“ upozornil také pan profesor.

Za naprosto ideální považuje kombinaci, kdy člověk prodělal nemoc a nechal se očkovat. Takový člověk je podle dosud dostupných dat chráněn lépe než někdo, kdo je jen očkován.

„To, co ochrání zdravotnický systém dnes a zítra, není povinné očkování, ale je to třetí dávka,“ zdůraznil Válek s tím, že už dnes leží v nemocnicích mladí sportovci, neočkovaní s velmi poškozenými plícemi, které zničil covid.

Očkovat by proto měli i praktičtí lékaři, v mnohem větší míře než dnes. Pokud to bude technicky jen trochu možné, podle Válka by bylo ideální, aby každý praktik naočkoval proti covidu 5 lidí den co den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…