Budu muset krást! Putinovi už nevěřím, říkají zchudlí Rusové na VIDEU

17.06.2020 13:52

V Rusku koronavirová krize dále zatápí místním obyvatelům. Podle reportáže BBC jsou někteří lidé odkázáni na potravinové balíčky a Putinova popularita klesá. „Budu muset začít krást v obchodech. Co jiného můžu dělat?“ svěřil se propuštěný kuchař na kameru. A protože jsou zakázané demonstrace, aktivisté, kteří nechtějí, aby v Rusku vládl Vladimir Putin další roky, sprejují své vzkazy po budovách.

Budu muset krást! Putinovi už nevěřím, říkají zchudlí Rusové na VIDEU
Foto: pixabay.com
Popisek: Zimní palác v Petrohradu

Zatímco v Čechách se život pomalu vrací do normálních kolejí, Rusko zažívá s koronavirem stále krušné časy. Alespoň to tak vypadá z nedávné reportáže BBC z Petrohradu. Zpravodaj v Rusku Steve Rosenberg v ní uvádí, že Putinova popularita v průzkumech spadla na historické minimum.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

Rosenberg dále uvedl krátký rozhovor s floristkou Milanou Ivanovovou. Podle ní se vládní složky totálně zdiskreditovaly. Dodala, že i její manžel pracoval v odvětví závislém na turistice, takže je krize tvrdě zasáhla. „Lidé jako já byli ponecháni na pospas. Nechali nás, ať se s tím vypořádáme sami. Nedokázala jsem si představit, že budeme odkázaní na potravinové balíčky,“ řekla. „Kde je ta pomoc, kde? To na nás všichni zapomněli?“ ptala se.

Už prý nesleduje státem vlastněnou televizi, ale informace si hledá na internetu. „Sledovala jsem ji a věřila jsem tomu, co tam říkali. Ale už nevěřím ani slovu.“ Dodala, že chtěla ruskému prezidentovi věřit, ale už mu nevěří. „Kdyby tu Putin byl, tak bych se ho zeptala, jestli ví, co se opravdu děje, jak lidé žijí a jak strádají. Jak se dostaneme z téhle situace? Kam půjdeme? Jak se zase dostaneme na nohy? Já nevím a nevidím žádnou cestu ven,“ ptala se Milana Ivanovová.

Propuštěný kuchař Vladimir měl naopak celkem jasno v tom, co musí udělat. „Budu muset začít krást v obchodech. Co jiného můžu dělat?“

Podle jednoho z pracovníků charity v Petrohradu se za poslední dva měsíce dvakrát zvýšil počet lidí, kteří potřebují pomoc, a očekávají, že se počet ještě zvedne.

O podmínkách v Rusku informovalo také rádio Svobodná Evropa v reportáži o aktivistech, kteří protestují proti úpravě ústavy, která by Vladimiru Putinovi umožnila se znovu ucházet o post prezidenta. Po úpravě by mohl panovat dalších 12 let.

I v Rusku sice omezení pomalu, ale jistě mizí, protesty jsou pořád ještě zakázané. A tak se aktivisté vybíjejí svou údajně poslední možností – sprejováním. Po moskevských budovách sprejují nápisy jako „Ne úpravě“ či „Úprava je další krok k diktatuře“.

„Jinak protestovat nemůžeme. Když vás zatknou nebo pokutují za to, že protestujete o samotě, jako byste protestovali v davu, tak nám nezbývá nic jiného než v noci tvořit nápisy, které si ostatní lidé přečtou. Nemůžou je smýt tak rychle, jak my je děláme,“ uvedla mladá aktivistka.

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…