Bůh zachránil Británii, zní nad prvními výsledky voleb. A fotka protažených obličejů redakce ČT

13.12.2019 8:45

Bůh opět zachraňuje Velkou Británii! Když si Britové volí za premiéra prolhaného klauna, tak ať si jdou pryč z EU! Českým internetem se šíří ohlasy na jasné vítězství konzervativců ve sněmovních volbách. Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek si tropí žerty z redaktorů České televize a šéfredaktor serveru Britské listy bije na poplach. Premiérem se prý stane „idiot, autoritář a populista“ v jedné osobě.

Bůh zachránil Británii, zní nad prvními výsledky voleb. A fotka protažených obličejů redakce ČT
Foto: Screen ČT24
Popisek: Britská volební noc na ČT24

Ve čtvrtek Britové v předčasných volbách rozhodovali o tom, kdo bude premiérem a co bude dál s brexitem. Britská BBC krátce po páteční sedmé hodině ranní oznámila, že hlasy voličů jsou téměř sečteny a Boris Johnson coby úřadující premiér a lídr konzervativců může slavit. Dosáhl drtivého vítězství, bude mít většinu v parlamentu a pokusí se co nejrychleji završit odchod ostrovního království z EU.

V tuto chvíli se počítá s brexitem k 31. lednu 2020, tedy asi o tři čtvrtě roku později oproti původnímu plánu.

Lídr opozičních levicových labouristů Jeremy Corbyn uznal, že pod jeho vedením strana okusila těžký volební debakl a post předsedy strany už nebude obhajovat. Potom, co Corbyn představil předvolební nápady na znárodňování soukromého majetku, přišli labouristé o více než 50 poslanců.  

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí

Konzervativci vedou vládu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nepřetržitě od roku 2010.

V České republice už se objevují první ohlasy na jasné vítězství konzervativců v předčasných volbách.

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov nad výsledky britských voleb zajásal.

„Bůh opět zachraňuje královnu. I v tomto šíleném světě, kdy se zdá, že bílé je černé a naopak, Britové nezapomněli, co musí udělat, aby si zachovali vlastní identitu, práva a suverenitu, za které jejich předkové bojovali a umírali,“ napsal Petrov na sociální síti Facebook.

Komentář k britským volbám

Bývalý člen RRTV Petr Štěpánek si kvůli výsledkům britských voleb tropil žerty z redaktorů ČT. Na sociální síti Facebook zveřejnil jejich ne právě nejšťastnější výrazy ve tvářích.

„Toto foto se jmenuje Redaktoři ČT 09 se radují nad výsledky britských voleb,“ připsal k tomu v narážce na TOP 09.

Komentář k britským volbám

Naproti tomu někdejší člen Zelených a bývalý sociální demokrat novinář Jakub Patočka neskrývá zklamání nad tím, jak Britové volili. Když dali přednost klaunovi, jak popsal Borise Johnsona, bude podle jeho názoru vlastně dobře, že opustí EU.

„Bude v podstatě v pořádku, pokud země, která dá před tímto přednost prolhanému klaunovi, opustí EU... Program labouristů není ani  rozhazovačný, ani neodpovědný. Právě naopak,“ napsal Patočka.

Komentář k britským volbám

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík varovně bil na poplach. Stávající premiér Johnson není podle Čulíka demokrat, nýbrž autoritářský politik a populista, který ohrožuje demokracii ve Velké Británii.

Demokracie v Británii je ohrožena: UVĚDOMME SI, ŽE JOHNSON NENÍ DEMOKRAT. JE TO AUTORITÁŘ A POPULISTA. Johnson už před volbami naznačil, že se chce pomstít likvidací televize Channel 4, že chce odebrat právo BBC vybírat koncesionářský poplatek a zlikvidovat tak veřejnoprávní televizi, že chce omezit nezávislost nejvyššího soudu a pravomoci parlamentu. Nyní vyšlo najevo, že se jeho poradce snažil zabránit tomu, aby média zveřejnila fotografii čtyřletého chlapce ležícího v nemocnici na zemi. Státní cenzura, to v Británii dosud nebylo. Labouristická strana za Corbyna se snažila prosazovat naivní socialismus, ten by ale nebyl tak škodlivý jako vláda podvodníků, lhářů a násilníků, jakou představuje Johnson a jeho mafie,“ napsal Čulík.

Novinář a pedagog je toho názoru, že se přiblížilo odtržení Skotska od zbytku Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Čulík navíc spekuluje, že se Severní Irsko spojí s Irskem a Anglie s Walesem zůstanou ve své brexitové politice stát osamoceně, což bude mít katastrofické následky nejen pro Anglii.

Reportérka BBC Katya Adlerová hlásí z Bruselu, že evropští politici doufají ve výrazné vítězství Johnsona, které by znamenalo, že zastánce tvrdého brexitu bude ve vlastní straně čelit nově zvoleným umírněnějším poslancům, ale prý je to naděje lichá, protože Johnson umírněné poslance ze strany vyhnal.

„Nejvíce ohromující je však skutečnost, že Angličanům nevadí, že Johnson je nekompetentní idiot a notorický lhář. Zřejmě je svedl jeho jednoduchý slogan ‚Get Brexit done!‘, čili ‚Realizujme brexit!‘ Jenže ti lidé nechápou, že je to lež, že brexit nelze realizovat. Inteligentní noviny tito lidé nečtou. Neorientují se ve složitosti brexitu a netuší, že pro ně bude znamenat ekonomickou katastrofu. Velká vina padá i na Labouristickou stranu, která propadla ideologickému šílenství a naprosté nekompetentnosti a neodpovědně si tak zahrávala s osudem země, protože nebyla v otázce brexitu schopna fungovat jako efektivní opozice,“ nešetřil Čulík kritickými slovy.

Domnívá se dokonce, že Johnsonovo vítězství je hrozivou zprávou pro celý svět, neboť ukazuje, že lidem nevadí politik-lhář, pokud vystupuje dostatečně agresivně. Naznačuje to prý, že v USA obhájí prezidentský mandát Donald Trump, a mohou uspět i další autoritářští vládci ve střední a východní Evropě.

„Samozřejmě, že si z Johnsonova vítězství vezmou poučení autoritáři všude na světě, i ve středovýchodní Evropě. Všeobecně hrozí rozklad demokracie,“ varoval Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…