Byl jsem odvolán za pravdu, tvrdí exstarosta Tišnova Schneider (ČSSD)

17.02.2014 14:00

Minulé pondělí byl nečekaně odvolán starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD). Podle jeho slov to bylo proto, že začal upozorňovat na netransparentní a především zcela ojedinělý postup ze strany bývalého vedení. Jak se však svěřil pro ParlamentníListy.cz, nepřestane s tím ani nyní a na podzim by chtěl kandidovat znovu. Co považuje za své největší úspěchy a co se mu naopak nepodařilo? V rámci předčasných voleb také neúspěšně kandidoval do sněmovny a nás tak zajímal i jeho pohled na novu vládu a koalici. A nejen to.

Byl jsem odvolán za pravdu, tvrdí exstarosta Tišnova Schneider (ČSSD)
Foto: Redakce
Popisek: Jan Schneider (ČSSD) exstarosta Tišnova

Pane starosto, v pondělí jste byl zastupitelstvem odvolán. Podle vašich slov zastupitelé z KDU-ČSL a ODS, kteří byli v předchozím vedení radnice do roku 2010, se asi obávají, že začnete před podzimními volbami poukazovat na problémy z tehdejší doby, což jste měli v plánu, protože po třech letech jste konečně začali přicházet na kloub některým věcem. Můžete být konkrétnější?

Ano, i toto je, dle mého názoru, jeden z důvodů, proč bylo vedení města odvoláno. Za největší problém považuji neprůhledné financování rozvojové lokality Hony za Kukýrnou, kterou vlastní soukromý developer a investuje zde do výstavby bytových a rodinných domů. Město v minulosti podpořilo rozvoj tohoto developerského projektu asi 60 miliony z veřejných prostředků, většinou formou výkupů veřejných ploch a komunikací. My jsme začali poukazovat na netransparentní a především zcela ojedinělý postup ze strany bývalého vedení, zejména pak radních za ODS a KDU-ČSL, kteří se nikdy podporou tohoto projektu a sympatiemi k majiteli developerské firmy netajili. Provedli jsme právní rozbor veškerých smluvních závazků a některé jsme rozporovali, což vyvrcholilo podáním žaloby na město Tišnov ze strany developera, který chtěl prostřednictvím soudu donutit město k plnění napadených smluvních závazků. V lednu tohoto roku dal prvoinstanční soud za pravdu městu, to pak mohla být pověstná poslední kapka. Dosavadní zažité postupy, kdy se investovaly veřejné prostředky do soukromých projektů, tak byly ohroženy. Ostatně, už jsem zaznamenal, že právě majitel této stavební společnosti je jednou z osob, která za překvapivým odvoláním může stát. 

A jak byste hodnotil své působení v čele města? Radnice je po celé funkční období značně roztříštěná. Jak to ovlivnilo vaše priority a plány, podařilo se vám je prosadit?

Je pravdou, že volby v roce 2010 přinesly spíše patovou situaci než jasný výsledek. Jako vítězná strana jsme se pokusili udělat maximum pro to, abychom naplnili náš volební program. Nakonec se podařilo najít složení zastupitelů, které to umožnilo. Bohužel to bylo celou dobu pouze s podporou osmi hlasů, tedy nejmenší možné většiny v tišnovském zastupitelstvu. Programové prohlášení vznikalo složitě, podařilo se nám tam však prosadit většinu priorit z volebního programu sociální demokracie. Od začátku nebylo jednoduché spolupracovat především se zelenými. Bylo to často o velkých kompromisech a také sebezapření. A to není nic proti zeleným, jejich politika je mi z velké části poměrně blízká. Spíše to bylo o konkrétní zastupitelce, zřejmě jsme si zrovna nesedli. Ale takové zkušenosti má v Tišnově více lidí. Z aktuálního pohledu bych tak spíše ocenil, že se vše podařilo udržet tak dlouho. Přeci jen moc nechybělo a dokončili jsme celé období. Z mého pohledu to bylo období dobré. Pro město Tišnov tedy rozhodně. Ale to posoudí až občané v podzimních komunálních volbách.

Jste spokojen se stavem, ve kterém jste předal agendu úřadu? Co bude největší úkol pro vašeho nástupce?

Tak to na sto procent. Přál bych současnému starostovi, aby přebíral město v roce 2010 jako já. Předchozí vedení bylo ve správě města snad o století zpět. Podařilo se nám nastartovat nové procesy v řízení města, příprava podkladů je nyní na zcela profesionální a především odborné úrovni. To stejné platí o uzavíraných smlouvách, vyhlašovaných záměrech apod. A že se nový způsob práce zaváděl mezi některými úředníky poměrně těžce? Ano, je pravdou, že někteří byli po dlouhá léta navyklí na zcela jiný, slušně řečeno značně neefektivní, způsob práce. S těmi jsem dále spolupracovat odmítal. Nyní je, až na drobné výjimky, tišnovský úřad zcela profesionální institucí, který se svou odborností řadí mezi nejlepší úřady v kraji.

Co považujete za svůj největší rest?

Nepodařilo se mně dokončit zavádění nového vizuálního stylu města, příliš jsem se potýkal s nevolí některých úředníků. To mě opravdu mrzí. A obecně jsem chtěl být u realizace klíčových projektů, například u dlouho slibované a teprve za mého vedení města započaté realizace dostavby Základní školy Smíškova. Zřejmě toho bude víc, náš konec ve vedení města byl příliš rychlý na to, abych si dokázal už v tuto chvíli vše uvědomit. Ještě stále si vše v hlavě analyzuji.

Byť již následující otázka na Vás není zcela relevantní, jak aktuálně vypadá záměr radnice zřídit v Tišnově městskou policii? A má na její financování radnice peníze?

Stále tvrdím, že město velikosti Tišnova městskou policii potřebuje. A nebavím se o nějaké velké složce, uvažovali jsme o policii se čtyřmi strážníky. Udržet veřejný pořádek je stále náročnější, spolupráce se státní policií byla na dobré úrovni, ale v tak velkém obvodu, jaký má místní oddělení na starosti, není personálně možné věnovat alespoň nepatrně zvýšenou pozornost Tišnovu. Městská policie se dá ale využít také na zajištění pořádku na městských akcích, na doručování dopisů, na pořádání preventivních programů pro naše školy a podobně. Náklady na první rok byly uvažovány asi 2 miliony korun, a to včetně nákupu služebního vozidla a základního vybavení strážníků. Následně by se provoz rovnal především mzdovým nákladům a nákladům na školení strážníků. Tyto prostředky si město Tišnov může rozhodně dovolit do zajištění bezpečnosti občanů investovat. Vzhledem k tomu, že současné vedení radnice vždy zřízení jakékoliv podobné složky odmítalo, je zřejmě projekt zřízení městské policie v tuto chvíli mrtvý.

Podle vašich slov občan, který spořádaně odvádí daně, má právo na svoji ochranu a ochranu svého majetku. Podporujete tak vy osobně princip ,,můj dům, můj hrad“?

Samozřejmě. Neznamená to však, že by měl za každou cenu brát občan spravedlnost do svých rukou. V tuto chvíli zde musí existovat zcela efektivní systém práce policie, na kterou se může občan vždy s důvěrou obrátit. Proto jsme také v Tišnově navrhovali zřídit policii městskou. V případě, kdy je v nočních hodinách hlídka státní policie na výjezdu 20 km od Tišnova, nemůže efektivně bránit zdraví a majetek spoluobčanů. To se musí rychle změnit.

Na podzim jste neúspěšně kandidoval do sněmovny. Byl pro vás osobně výsledek, kdy ČSSD skončila s nejhorším výsledkem ve své historii, překvapením? Pokud by volby byly nyní, podle většiny průzkumů by je vyhrálo hnutí ANO. Co by podle Vás tedy měla dělat ČSSD, aby si zvedla renomé?

Zcela upřímně, moc jsem se tomu výsledku nepodivil. Už v minulosti jsem kritizoval to, že je naše strana rozdělena na několik frakcí, které mezi sebou bojují o moc místo toho, aby se věnovaly programovým prioritám a propagaci strany. Nešťastné snahy Miloše Zemana a jeho spolupracovníků ovlivnit dění v naší straně, roztříštěná kampaň na prezidenta, následně poměrně nevýrazná kampaň v parlamentních volbách, do toho neustálé třenice mezi křídlem předsedy Sobotky a místopředsedy Haška. Nic z toho nenasvědčovalo tomu, že volby budou pro sociální demokracii úspěšné. Navíc lidé stále víc nevěří tradičním stranám, po skandálech, které vedly k pádu vlády Petra Nečase, a tom všem, co prožívala sociální demokracie, se ani moc nedivím. Pak se otevírá prostor pro méně výrazné strany, jako je KDU-ČSL, nebo pro strany založené spíše na populismu, ať je to Úsvit nebo nakonec i aktuálně vládní ANO. Sociální demokracie se musí především sjednotit, stanovit si jasné programové cíle a ty se snažit jednoznačně plnit od úrovně komunální až po úroveň vládní. Zejména aktuální působení ve vládě bude do budoucna hodně určovat, jak bude sociální demokracie úspěšná. Je třeba se vyvarovat sebemenším skandálům.

Sám o sobě říkáte, že jste orientován spíše středo-levicově. Podporujete tak současnou koalici? Neobáváte se, že může brzdit sociálně demokratické plány?

Podporuji. Musím se přiznat, že jsem kvůli poměrně hektickému týdnu v Tišnově neměl ještě čas pročíst si programové prohlášení vlády. Dle prvních komentářů se však zdá poměrně vyvážené. Neznamená to však, že nemám určité obavy z chování vládních kolegů z hnutí ANO. Přeci jen o nich ještě příliš málo víme, rozhodující také bude výsledek soudního sporu předsedy Babiše ohledně spolupráce se státní policií. Jak už jsem zmínil v předchozích rozhovorech pro ParlamentníListy.cz, s komunisty a především pak těmi, kteří s nimi aktivně spolupracovali, mám docela problém. A to stejné platí u KDU-ČSL. Zde je ovšem obava mnohem větší, přeci jen s chováním této strany v rámci vládní koalice máme určité historické zkušenosti. Ale doufejme, že se moje obavy nenaplní.

Pro to, aby mohl Bohuslav Sobotka sestavit vládu, musel ale ostatním ustupovat. Měl podle Vás více trvat na programových bodech ČSSD? Jaký bude podle Vás Sobotka premiér?

Vzhledem k výsledku voleb se dalo předpokládat, že bude vláda vznikat především ve znamení kompromisu. Ostatně to platí v poslední době na úrovni města, kraje i státu. Je však vždy třeba vnímat, kdy se snaha vytvořit kompromis mění ve zbabělé couvání. Zde si myslím, že nic takového nenastalo. Věřím, že Sobotka bude dobrý premiér. Bude ovšem záležet na tom, jaký si vytvoří kolem sebe tým a jak tento tým bude pracovat. A samozřejmě také na tom, jak bude fungovat vláda jako celek.

A jaké jsou nyní vaše priority, budete se chtít v politice angažovat nadále?

Ano, stále zůstávám zastupitelem v Tišnově a svoji roli si nyní budu náležitě užívat. Nedopustím, aby to množství práce, kterou jsme s kolegy za ty více jak tři roky na radnici odvedli, šlo vniveč. Budu upozorňovat na to, co se dělo v minulosti špatně. Reálně totiž hrozí, že kvůli návratu většiny osob z minulého vedení se mohou vrátit také některé staré návyky. A to by pro Tišnov nebylo dobré. V podzimních volbách se budu o přízeň voličů opět ucházet, v dubnu nebo v březnu předstoupím před kolegy v tišnovské sociální demokracii se svou vizí a budu žádat o jejich podporu jako lídr kandidátky.

Máte nějaký vzkaz pro občany?

Chtěl bych jim poděkovat za obrovskou podporu, které se mi v tuto chvíli dostává. Volají mně lidé, kteří se nikdy netajili rozdílnými politickými názory, a přesto mně děkují za práci, kterou jsem pro Tišnov odvedl. A všichni do jednoho odsuzují způsob, jakým jsem byl odvolán a také to, že se do vedení města vracejí lidé, kteří pro jeho rozvoj v minulosti mnoho neudělali, spíše naopak. Této podpory si velmi vážím a právě tato podpora mne ještě více motivuje k tomu udělat vše pro to, abych se po podzimních komunálních volbách do vedení města vrátil s ještě silnějším mandátem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…