Bývalý mocný generál z NATO řekl něco velmi drsného o Ukrajině. Pánové Porošenko a Jaceňuku, tohle vás opravdu nepotěší

11.10.2014 10:57

Bývalý nejvyšší velitel sil NATO v Evropě a exprezidentský kandidát generál Wesley Clark hovořil na diskuzním fóru pořádaném think tankem Atlantic Council o výzvách, kterým musí čelit Spojené státy v tomto století. Vyjádřil obavy z Ruska a Číny, ale zároveň odmítl členství Ukrajiny v NATO.

Bývalý mocný generál z NATO řekl něco velmi drsného o Ukrajině. Pánové Porošenko a Jaceňuku, tohle vás opravdu nepotěší
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Podle bývalého vrchního velitele sil NATO v Evropě generála Wesleyho Clarka čeká Spojené státy americké v tomto století pět velmi nebezpečných výzev, kterým se musí postavit. Jedná se podle jeho názoru o řešení problémů spojených s agresivní rozpínavou Čínou, kybernetickou bezpečností, klimatickými změnami, nestabilním finančním systémem a terorismem zakořeněným v islámském světě. Clark to řekl na diskuzním fóru think tanku Atlantic Council, které se konalo tento čtvtek.

„Bude mnohem těžší tyto problémy vyřešit, pokud Spojené státy nesplní svůj závazek bránit Ukrajinu před Ruskem. Ruský prezident Vladimir Putin se totiž snaží nejenom omezit nezávislost Ukrajiny, ale jeho útok na tuto zemi má rovněž zastrašit celou východní Evropu, jež spadá pod ochranný deštník NATO. Rusko tak dává najevo, že tato oblast patří stále do oblasti zájmu a nehodlá se jí vzdát," řekl Clark.

Celý článek v angličtině najdete ZDE

Generál Clark, který dosáhl během své 34leté vojenské kariéry až na pozici nejvyššího velitele sil NATO v Evropě, navštívil think tank Atlantic Council v rámci své tour na podporu knihy s názvem „Nečekejte na další válku: Strategie pro rozvoj Spojených států a jejich světové vůdcovství“, která vyšla tento týden. Deset let poté, co se Clark ucházel o prezidentský úřad za demokraty, se snaží prostřednictvím své knihy navrhnout dlohodobou národní strategii pro globální vedení Spojených států. Ta prý je podle něho chybně nahrazována snahou dosáhnout krátkodobých efektních cílů.

„Pokud nechceme poskytnout Ukrajině prostředky k její obraně, necháváme tím otevřené dveře k další možné agresi ze strany Ruska. Je také dost dobře možné, že to může k něčemu podobnému inspirovat i Čínu. V čínské vládě si jistě říkají, že když může Rusko prakticky beztrestně okupovat Krym, proč by oni nemohli udělat to samé na Tchaj-wanu? Pokud je reakce Západu tak váhavá a slabá, ani oni se přece nemusí ničeho obávat," upozornil Clark.

Clark na druhou stranu zdůraznil, že i přes jeho volání po zajištění ochrany Ukrajiny nepodporuje členství této země v NATO. „Není naším zájmem, aby se Ukrajina stala členem NATO. O to bychom nyní rozhodně usilovat neměli. Ukrajina je naprosto odlišná země, která by do struktur NATO nezapadala. Nikdy nebylo v plánu, že bychom Ukrajinu snad chtěli do NATO přijmout. Pokud ovšem národ s 45 miliony obyvatel chce mít jinou vládu a je proto napaden svým sousedem a žádá nás o pomoc, potom říkáme: Ne tak rychle...," nechává Clark větu nedokončenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…