Bývalý poslanec opravil ze státních peněz firemní byty. Sobotka mu to odpustil.

21.09.2011 17:57

Bývalý lidovecký poslanec Josef Vícha přispěl soukromé firmě na opravu služebních bytů. Dal jim na to státní peníze. Berní úřad případ oznámil policii. Ministerstvo financí však vydalo odpustek a zneužitá dotace se tak nemusí vracet.

Bývalý poslanec opravil ze státních peněz firemní byty. Sobotka mu to odpustil.

Všechno začalo, když Hradec nad Moravicí odkoupil od firmy Brano bytový dům. Poté bytové prostory radnice prohlásila za nebytové, aby mohla požádat o dotaci. Získala tak 4,6 milionů korun na výstavbu 14 bytů (které už ovšem dávno stály).

Finanční úřad podal trestní oznámení, Sobotka radnici odpustil

Když se na to přišlo, finanční úřad požadoval vrácení dotace. To se ale hradecké radnici nelíbilo a zažádala o dotační odpustek. Finanční úřad o tom však nechtěl ani slyšet. „Vzhledem k tomu, že byty neslouží k bydlení občanů města, doporučujeme neprominout odvod," doporučil ve svém stanovisku opavský finanční úřad a upozornil, že už podal i trestní oznámení.

Přesto v roce 2006 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka žádosti hradecké radnice vyhověl. Město muselo vrátit pouze 367 tisíc korun. O případ se začaly zajímat Hospodářské noviny.

My s tím nemáme nic společného

Nikdo se nyní nechce „zapomenuté" kauze vracet. „Šlo o spor mezi finančním úřadem a městem. Naše společnost v dané kauze vůbec nefigurovala a nejsme si vědomi, že by z naší strany došlo k porušení právních předpisů," říká za firmu Brano Eva Rýmlová.

„U soudu byla věc odložena," brání se bývalý starosta Vícha a současný starosta se od případu distancuje. „Já tu nebyl a tajemník úřadu říká, že si starosta Vícha do toho nenechal mluvit," tvrdí místostarosta města Jan Špička.

Čtěte více:

Jiří Hanzlíček: Jsou státní dotace trestným činem? 

Sobotka (ČSSD): Vláda kompenzuje neúspěšné reformy zvýšením DPH 

Sobotka sepsul Haška. Za Zemana na Hradě. Nezapomínat na Paroubka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…